Seymour Hershs Nordstream-avslöjande får systemmedia och USA att krackelera

publicerad 20 februari 2023
- Kristoffer Hell
Nord Stream Gate. Montage: K. Hell

OPINION. När den amerikanska journalistveteranen Seymour Hersh självpublicerar en artikel som pekar ut president Joe Biden som huvudman i sprängningen av den europeiska gasledningen Nord Stream sommaren 2022, är detta inget annat än den första salvan i ett amerikanskt maktskifte, en statskupp, eller i värsta fall ett inbördeskrig.[1]

När anonyma källor med direkt insyn i sprängningen kontaktar Hersh är detta inte bara något som händer, hipp som happ, i enlighet med någon slags slump- eller tillfällighetsteori, utan kvittot på djupa motsättningar inom den amerikanska nattväktarstaten.

Det initala utfallet av Hersh artikel kan bli riksrätt mot president Biden.

Den som tror något annat behöver läsa in sig på Watergateskandalen som Hersh rapporterade om för New York Times i början på 1970-talet och som slutade med att den dåvarande presidenten Richard Nixon avgick.[2]

Scott Ritter, marinkårsmajor och tidigare vapeninspektör för FN, anser att det mest ’explosiva’ med sprängningen av Nordstream inte är att det var en krigshandling mot Europa och Ryssland – utan vad det innebär för USA självt:[3]

”Det var ett frontalangrepp på Konstitutionen, ett frontalangrepp på våra allierade, ett frontalangrepp på NATO, ett frontalangrepp på det amerikanska folket. Om någon någonsin vill hitta något att hålla riksrätt över, så är det detta.”

Den prisbelönte Hersh betraktas i den anglosaxiska världen som en institution. Ändå valde han att självpublicera sitt epos ”How America Took Out The Nord Stream Pipeline”substack – inte i någon tidning.[4]

Den första meningen i artikeln får en att undra om han faktiskt först försökte intressera redaktionen på uppdragsgivaren New York Times för artikeln – men fick nobben:

”New York Times kallade det för ett ’mysterium’, men USA genomförde en operation till havs som hölls hemlig – fram till nu.”

Seymour Hersh bröt igenom som journalist när han avslöjade massakern i My Lai 1968, då ett kompani amerikanska soldater mördade, våldtog och stympade runt 400 obeväpnade bybor i Vietnam. 26 av soldaterna åtalades men bara en dömdes: plutonchefen Löjtnant William Calley Jr. Han gavs livstids fängelse för 22 mord, men benådades efter tre och ett halvt år av den dåvarande presidenten Richard Nixon.

Hersh vann Pulitzerpriset för rapporteringen.[5]

Vilka konsekvenser kan det få, när en av västs tyngsta journalister ger upp hoppet om sina gamla uppdragsgivare, etablissemangsmedia, och självpublicerar och genom det placerar sig på samma sida i historien som, bland andra, Newsvoice – med lögnmedia som SVT, SR, TV4, Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och New York Times i dyngan på andra sidan barrikaden?

Illustration föreställande ett amerikanskt inbördeskrig beställd av Hannah Yoest mha AI:t Midjourney.com
Illustration föreställande ett amerikanskt inbördeskrig beställd av Hannah Yoest mha AI:t Midjourney.com

Ett nytt amerikanskt inbördeskrig?

Sprängning av Nordstream var en strategisk attack mot fundamentet på en naturlig ordning där Europa, från Atlanten till Ural, efter över ett sekel av krig och revolutioner (första världskriget, andra världskriget och det kalla kriget), till slut börjat läka.

Nordstream är nämligen ett europeiskt projekt.

Nord Stream AG är registrerat i Schweiz och ägs av de fyra europeiska länderna Ryssland, Tyskland, Frankrike och Nederländerna tillsammans.

Det enda som är unikt ryskt med projektet är att det är därifrån gasen från början kommer. Vinsterna för eventuell återförsäljning av överskottsgas tillfaller länderna själva.

En win-win situation laget runt.[7]

Vad sker härnäst i USA – de kommande 24 månaderna?

  • Riksrätt mot president Joseph Biden?
  • Militärkupp där Biden avsätts, kanske med den tidigare presidenten Donald Trump som ersättare?
  • Inbördeskrig, när delstater från öst till väst och norr till söder bryter sig ur Washingtons dödsgrepp och Amerikas Förenta Stater upphör att existera?

Över allt svävar globalismens damoklessvärd: risken att Bidens och det Demokratiska partiets grå eminenser i desperation väljer kärnvapenkriget före en fredlig multipolär kosmopolitisk världsordning, där de inte längre innehar makten.

Den goda nyheten är att Europa inte behöver vänta på den oundvikliga politiska härdsmältan på andra sidan Atlanten.

Europa kan på egen hand, redan i dag, bestämma sig för att gräva ned stridsyxan och reparera förbindelserna mellan kontinentens olika huvudstäder, liksom Nordstreams gasledningar.

Text: Kristoffer Hell

Relaterat och källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq