Legendarisk NYT-journalist Seymour Hersh: USA ligger bakom Nord Stream-sabotaget

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 februari 2023
- NewsVoice redaktion
Seymour Hersh

Nord Stream förstördes i september förra året av USA i en hemlig operation, hävdar den Pulitzerprisbelönade undersökande journalisten Seymour Hersh. Den legendariske reportern gjorde bombnedslaget i en artikel på Substack.

Sprängämnena placerades vid rörledningarna redan i juni 2022 av den amerikanska flottans dykare under täckmantel av NATO-övningen BALTOPS 22, enligt Hersh med hänvisning till en källa med direkt kännedom om den operativa planeringen.

Seymour Hersh noterade att han kontaktat Vita huset och CIA för en kommentar. Båda instanserna avvisade bestämt påståendet som “fullständigt falskt”.

Sabotage mot Nordstream 27:e september 2022. Foto: Danska Försvarsmakten
Sabotage mot Nordstream 27:e september 2022. Foto: Danska Försvarsmakten

Bomberna detonerade tre månader senare, den 26 september, med hjälp av en fjärrsignal som skickades av en sonarboj. Bojen släpptes nära Nord Stream-ledningarna av ett P8-övervakningsplan från den norska flottan, enligt rapporten.

Operationen kom till stånd efter månader av samarbeten mellan Vita huset, CIA och militären, där tjänstemännen fokuserade på hur man skulle undvika att lämna spår av USA:s inblandning i attacken.

Planeringsprocessen började redan i december 2021, då en särskild arbetsgrupp skapades med direkt deltagande av USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

“Marinen föreslog att man skulle använda en ubåt för att angripa rörledningen direkt. Flygvapnet diskuterade att släppa bomber med fördröjda stubintrådar som kunde utlösas på distans. CIA hävdade att vad som än gjordes måste det ske i hemlighet. Alla inblandade förstod vad som stod på spel”, står det i rapporten.

Källan berättade för Seymour Hersh att alla inblandade förstod att operationen var en verklig “krigshandling”.

“Vissa inom CIA och utrikesdepartementet sa: ‘Gör inte det här. Det är dumt och kommer att bli en politisk mardröm om det kommer ut”, enligt källan.

Sverige omnämns i rapporten:

“Denmark had also been one of the original NATO signatories and was known in the intelligence community for its special ties to the United Kingdom. Sweden had applied for membership into NATO, and had demonstrated its great skill in managing its underwater sound and magnetic sensor systems that successfully tracked Russian submarines that would occasionally show up in remote waters of the Swedish archipelago and be forced to the surface.

The Norwegians joined the Americans in insisting that some senior officials in Denmark and Sweden had to be briefed in general terms about possible diving activity in the area.”

Vita Huset: “fullständigt falskt och fullständig fiktion

Tjänstemän i Vita huset avfärdade den 8 februari anklagelserna.

“Detta är fullständigt falskt och fullständig fiktion”, sa Adrienne Watson, talesperson för Vita husets nationella säkerhetsråd, i ett uttalande till nyhetsbyråer den 8 februari. En talesperson för utrikesdepartementet lämnade en liknande kommentar till Reuters.

Seymour Hersh är en före detta journalist från New York Times och New Yorker som vunnit många priser för sin undersökande journalistik, bland annat om Vietnamkriget och Abu Ghraib-skandalen 2004 efter USA:s invasion av Irak.

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Summerar man all information är det tydligt att det är R&R som står bakom, som vanligt. Men de döljer sig bakom andra. Så fega är de. Dessutom har de ekonomin i sin hand och kan tvinga vem som helst till underkastelse.
  Så bra är det med ett monetärt system.
  Våldet styr.

 • Summerar man all information är det tydligt att det är R&R som står bakom, som vanligt. Men de döljer sig bakom andra. Så fega är de. Dessutom har de ekonomin i sin hand och kan tvinga vem som helst till underkastelse.
  Så bra är det med ett monetärt system.
  Våldet styr.

 • Glenn Diesen: There’s only one way to find out who destroyed the Nord Stream pipelines

  The RAND Corporation published a report in 2019, ordered by the US Army, on how to extend and weaken Russia. Energy cooperation between Berlin and Moscow was identified as a key source of Russian economic revenue and influence in Europe, and the report advocated that “A first step would involve stopping Nord Stream 2.” In July 2020, then-US Secretary of State Mike Pompeo warned:

  We will do everything we can to make sure that that pipeline doesn’t threaten Europe.”

  https://www.rt.com/news/571238-us-nord-stream-investigation/

 • Glenn Diesen: There’s only one way to find out who destroyed the Nord Stream pipelines

  The RAND Corporation published a report in 2019, ordered by the US Army, on how to extend and weaken Russia. Energy cooperation between Berlin and Moscow was identified as a key source of Russian economic revenue and influence in Europe, and the report advocated that “A first step would involve stopping Nord Stream 2.” In July 2020, then-US Secretary of State Mike Pompeo warned:

  We will do everything we can to make sure that that pipeline doesn’t threaten Europe.”

  https://www.rt.com/news/571238-us-nord-stream-investigation/

 • Att sabotera en livsnödvändig energikälla för ett helt lands befolkning är ingeting annat än ett terroristdåd.
  Att förse ena sidan i kriget med vapen och omoraliskt stöd innebär att man deltar i kriget. Putin skulle kunna skicka missiler i sitt försvar till varenda europeisk huvudstad. Men han gör inte det. Han är den ende vuxne i detta rum av psykopater.

 • Att sabotera en livsnödvändig energikälla för ett helt lands befolkning är ingeting annat än ett terroristdåd.
  Att förse ena sidan i kriget med vapen och omoraliskt stöd innebär att man deltar i kriget. Putin skulle kunna skicka missiler i sitt försvar till varenda europeisk huvudstad. Men han gör inte det. Han är den ende vuxne i detta rum av psykopater.

 • Mer detaljer citerades i globalpolitics om hur det rent tekniskt påstods ha gått till med ljudsignalbojar som släpptes från flyg och som med låga ljudfrekvenser signalerade.
  Det jag funderar över är om man kan lita på den tekniska beskrivningen eller om det i själva verket gick till på annat vis.
  Det vore då lättare för USA att tala sanning när de avfärdade det.
  Att skicka ett kodat meddelande med lågfrekvent ljud tar så lång tid att det skulle kunna uppfattas av dold spionutrustning och lägfrekvent ljud når långt. Valar hör varandra över hela världshaven.

 • De som inte har kognitiva besvär av “vaccinet” förstod det här redan från början. Så det ser ju ut som om USA förklarat krig mot både Tyskland och Ryssland som hela det övriga gasberoende Europa. Går det här att bevisa så påverkar det även självkänslan hos det moraliskt överlägsna Sverige.

 • En redan öppen dörr, men bra att det redovisats igen. Vem annars, mer än USA, skulle rent tekniskt kunnat vara ansvarig för ett sådant avancerat terrorattentatet? Den halvdemente Biden sa redan i början av kriget att någon gas till Tyskland skulle inte längre tillåtas. De flesta tog honom säkert inte på orden. Precis som när han mumlade någon vecka före 24 februari att Ryssland var på väg att falla in i Ukraina, vilket en mängd klantiga västliga militärer totalt missbedömt.

  För USA har man till varje pris velat stoppa ett närmare samarbete mellan Tyskland och Ryssland. Merkel och Putin hade allt för länge haft vänskapliga relationer, och Nord Stream 1 och 2 var det mest synliga beviset på detta.
  Merkel gjorde sedan det fatala misstaget att avveckla all kärnkraft efter Fukushima, när hon trodde att energin var säkrad med Östersjögasen. Nu blev Tyskland och EU de stora förlorarna i Västeuropa. Merkel ska i sitt eftermäle hållas räkning för detta politiska haveri.

  Något egendomligt är det att de ryska protesterna varit så lama. Att Tyskland nogsamt hållit käften är symtomatiskt, så totalt kuschade av USA man har varit. Sverige fegar naturligtvis ur, så skakig som Nato-processen blivit och att då pekar finger mot USA hade varit direkt skadligt. Vi lär nog aldrig igen få se en rysk gasledning i Östersjön. Putin har andra – och bättre – planer.

 • Mer detaljer citerades i globalpolitics om hur det rent tekniskt påstods ha gått till med ljudsignalbojar som släpptes från flyg och som med låga ljudfrekvenser signalerade.
  Det jag funderar över är om man kan lita på den tekniska beskrivningen eller om det i själva verket gick till på annat vis.
  Det vore då lättare för USA att tala sanning när de avfärdade det.
  Att skicka ett kodat meddelande med lågfrekvent ljud tar så lång tid att det skulle kunna uppfattas av dold spionutrustning och lägfrekvent ljud når långt. Valar hör varandra över hela världshaven.

 • Det är alltså detta NATO-kotteri Sverige skall sälla sig till? Vår vackra Östersjö har nu förvandlats till en krigsskådeplats. En av dödssynderna är girighet och döden kan drabba många runt dessa syndare. Infon finns även på “redacted”.

 • De som inte har kognitiva besvär av “vaccinet” förstod det här redan från början. Så det ser ju ut som om USA förklarat krig mot både Tyskland och Ryssland som hela det övriga gasberoende Europa. Går det här att bevisa så påverkar det även självkänslan hos det moraliskt överlägsna Sverige.

 • En redan öppen dörr, men bra att det redovisats igen. Vem annars, mer än USA, skulle rent tekniskt kunnat vara ansvarig för ett sådant avancerat terrorattentatet? Den halvdemente Biden sa redan i början av kriget att någon gas till Tyskland skulle inte längre tillåtas. De flesta tog honom säkert inte på orden. Precis som när han mumlade någon vecka före 24 februari att Ryssland var på väg att falla in i Ukraina, vilket en mängd klantiga västliga militärer totalt missbedömt.

  För USA har man till varje pris velat stoppa ett närmare samarbete mellan Tyskland och Ryssland. Merkel och Putin hade allt för länge haft vänskapliga relationer, och Nord Stream 1 och 2 var det mest synliga beviset på detta.
  Merkel gjorde sedan det fatala misstaget att avveckla all kärnkraft efter Fukushima, när hon trodde att energin var säkrad med Östersjögasen. Nu blev Tyskland och EU de stora förlorarna i Västeuropa. Merkel ska i sitt eftermäle hållas räkning för detta politiska haveri.

  Något egendomligt är det att de ryska protesterna varit så lama. Att Tyskland nogsamt hållit käften är symtomatiskt, så totalt kuschade av USA man har varit. Sverige fegar naturligtvis ur, så skakig som Nato-processen blivit och att då pekar finger mot USA hade varit direkt skadligt. Vi lär nog aldrig igen få se en rysk gasledning i Östersjön. Putin har andra – och bättre – planer.

 • Det är alltså detta NATO-kotteri Sverige skall sälla sig till? Vår vackra Östersjö har nu förvandlats till en krigsskådeplats. En av dödssynderna är girighet och döden kan drabba många runt dessa syndare. Infon finns även på “redacted”.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *