Legendarisk NYT-journalist Seymour Hersh: USA ligger bakom Nord Stream-sabotaget

publicerad 9 februari 2023
- av NewsVoice
Seymour Hersh

KRIG. Nord Stream förstördes i september förra året av USA i en hemlig operation, hävdar den Pulitzerprisbelönade undersökande journalisten Seymour Hersh. Den legendariske reportern gjorde bombnedslaget i en artikel på Substack.

Sprängämnena placerades vid rörledningarna redan i juni 2022 av den amerikanska flottans dykare under täckmantel av NATO-övningen BALTOPS 22, enligt Hersh med hänvisning till en källa med direkt kännedom om den operativa planeringen.

Seymour Hersh noterade att han kontaktat Vita huset och CIA för en kommentar. Båda instanserna avvisade bestämt påståendet som “fullständigt falskt”.

Sabotage mot Nordstream 27:e september 2022. Foto: Danska Försvarsmakten
Sabotage mot Nordstream 27:e september 2022. Foto: Danska Försvarsmakten

Bomberna detonerade tre månader senare, den 26 september, med hjälp av en fjärrsignal som skickades av en sonarboj. Bojen släpptes nära Nord Stream-ledningarna av ett P8-övervakningsplan från den norska flottan, enligt rapporten.

Operationen kom till stånd efter månader av samarbeten mellan Vita huset, CIA och militären, där tjänstemännen fokuserade på hur man skulle undvika att lämna spår av USA:s inblandning i attacken.

Planeringsprocessen började redan i december 2021, då en särskild arbetsgrupp skapades med direkt deltagande av USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

“Marinen föreslog att man skulle använda en ubåt för att angripa rörledningen direkt. Flygvapnet diskuterade att släppa bomber med fördröjda stubintrådar som kunde utlösas på distans. CIA hävdade att vad som än gjordes måste det ske i hemlighet. Alla inblandade förstod vad som stod på spel”, står det i rapporten.

Källan berättade för Seymour Hersh att alla inblandade förstod att operationen var en verklig “krigshandling”.

“Vissa inom CIA och utrikesdepartementet sa: ‘Gör inte det här. Det är dumt och kommer att bli en politisk mardröm om det kommer ut”, enligt källan.

Sverige omnämns i rapporten:

“Denmark had also been one of the original NATO signatories and was known in the intelligence community for its special ties to the United Kingdom. Sweden had applied for membership into NATO, and had demonstrated its great skill in managing its underwater sound and magnetic sensor systems that successfully tracked Russian submarines that would occasionally show up in remote waters of the Swedish archipelago and be forced to the surface.

The Norwegians joined the Americans in insisting that some senior officials in Denmark and Sweden had to be briefed in general terms about possible diving activity in the area.”

Vita Huset: “fullständigt falskt och fullständig fiktion

Tjänstemän i Vita huset avfärdade den 8 februari anklagelserna.

“Detta är fullständigt falskt och fullständig fiktion”, sa Adrienne Watson, talesperson för Vita husets nationella säkerhetsråd, i ett uttalande till nyhetsbyråer den 8 februari. En talesperson för utrikesdepartementet lämnade en liknande kommentar till Reuters.

Seymour Hersh är en före detta journalist från New York Times och New Yorker som vunnit många priser för sin undersökande journalistik, bland annat om Vietnamkriget och Abu Ghraib-skandalen 2004 efter USA:s invasion av Irak.

Källor