“Spikenzymer” kan rädda liv – Löser upp blodproppar och kärlförträngningar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 februari 2023
- Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson och Bertil Wosk

HÄLSA. NewsVoice har intervjuat näringsterapeuten Bertil Wosk som grundade kosttillskottföretaget Holistic om hur enzymer kan lösa upp blodproppar och kärlförträngningar som orsakas av proteiner som får blodet att bli segflytande, bilda proppar och ansamlas på insidan av kärlväggarna.

Enzymer är en viktig del av vår kropp som hjälper till att bryta ned maten vi äter och göra den lättare att absorbera. Nattokinas, proteas, bromelain, papain är några av de mest kraftfulla enzymerna som har visat positiva effekter på blodet och blodkärlen i människokroppen.

Enzymerna som löser upp blodproppar

Nattokinas är ett enzym som hittats i den japanska sojabaserade maten Natto. Studier har visat att nattokinas hjälper till att förbättra blodflödet genom att bryta ned fibrin, ett protein som kan leda till blodproppar. Nattokinas kan också hjälpa till att sänka blodtrycket och förbättra hälsan hos blodkärlen.

Proteaser är en grupp enzymer som är viktiga för nedbrytningen av proteinerna vi äter. Proteaser är viktiga för kroppens förmåga att bryta ned och ta upp näringsämnen från maten. De kan också hjälpa till att sänka inflammation och förbättra hälsan hos blodkärlen.

Bromelain är ett enzym som hittas i ananas och är känt för sin förmåga att bryta ned proteiner. Studier har visat att bromelain kan hjälpa till att lindra inflammation och smärta, samt förbättra blodflödet. Dessutom har det visat sig ha positiva effekter på hälsan hos blodkärlen.

Papain är ett annat enzym som hittas i papaya och är känt för sin förmåga att bryta ned proteiner. Papain har visat sig ha positiva effekter på hälsan hos blodkärlen och kan också hjälpa till att sänka blodtrycket och förbättra blodflödet.

Slutligen är det viktigt att notera att enzymerna nattokinas, protease, bromelain och papain är säkra och naturliga sätt att förbättra hälsan hos blodet och blodkärlen. De är också en del av en hälsosam kost och kan hjälpa till att förbättra vår allmänna hälsa.

Intervju och text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Naturligt blodförtunnande ämnen är bl a E-vitamin (naturliga blandade tokoferoler) och fettsyran omega 3 som finns i vildfångad fisk och i kött från gräsbetande djur.

  Att enzymer, som proteas, bidrar till att bryta ned proteiner under matsmältningsprocessen är en sak, men att de skulle komma ut i blodet och fortsätta nedbrytningen av proteiner där är en annan sak. Att papain m fl ämnen bidrar till hälsa är en tredje sak eftersom en bättre tillgång till näring bidrar till alla celler och därmed hälsan via just blodet. Men kan matsmältningsenzymer via matsmältningskanalen ha förmåga och kraft att påverka spikproteiner i blodet i någon större utsträckning och koagulering? Vore intressant att se forskningsunderlaget till dessa påståenden. Referenser?

 • Naturligt blodförtunnande ämnen är bl a E-vitamin (naturliga blandade tokoferoler) och fettsyran omega 3 som finns i vildfångad fisk och i kött från gräsbetande djur.

  Att enzymer, som proteas, bidrar till att bryta ned proteiner under matsmältningsprocessen är en sak, men att de skulle komma ut i blodet och fortsätta nedbrytningen av proteiner där är en annan sak. Att papain m fl ämnen bidrar till hälsa är en tredje sak eftersom en bättre tillgång till näring bidrar till alla celler och därmed hälsan via just blodet. Men kan matsmältningsenzymer via matsmältningskanalen ha förmåga och kraft att påverka spikproteiner i blodet i någon större utsträckning och koagulering? Vore intressant att se forskningsunderlaget till dessa påståenden. Referenser?

 • Vad vi behöver göra är att låta bli att injicera oss stoppa upp pinnar i näsan! Proppar kommer ifrån dem och sjuka blodkärl. Ät minst 5-6 g C-vit. Djur dör ytterst sällan av infarkter eller hjärnblödningar.

 • Tre av enzynerma sägs “hittas” i tre exotiska främmande frukter. Vi är nordbor och har personligt naturgivet ekosystem med den miljö mm som vi är inom, som vi fötts ur. Ska vi inte återvända till hälsa. Naturlig sådan? Ska vi äta bananer från mellanamerika, papaya från tjottahejti och kanske någon frukt från Kina? Så ska vi nog inte göra. De som varit friska är de som ätit sin egen mat, från det vatten som frambringat både ens moders vatten… och allt det som växer på den platsen. Det dokumenterade Weston Price.

 • Tanken är god men vad jag har förstått så är detta inte vad vi menar med blodpropp dvs koagulerat blod utan det består av något annat. Har Vosk verkligen provat om enzymerna verkligen löser upp dessa proppar?
  Vilket prov/test kan visa om dessa proppar bildas? D-dimer visar väl på bildning av vanliga proppar gjorda av blod men dessa är ju inte gjorda av blod.

 • Vad vi behöver göra är att låta bli att injicera oss stoppa upp pinnar i näsan! Proppar kommer ifrån dem och sjuka blodkärl. Ät minst 5-6 g C-vit. Djur dör ytterst sällan av infarkter eller hjärnblödningar.

 • Tre av enzynerma sägs “hittas” i tre exotiska främmande frukter. Vi är nordbor och har personligt naturgivet ekosystem med den miljö mm som vi är inom, som vi fötts ur. Ska vi inte återvända till hälsa. Naturlig sådan? Ska vi äta bananer från mellanamerika, papaya från tjottahejti och kanske någon frukt från Kina? Så ska vi nog inte göra. De som varit friska är de som ätit sin egen mat, från det vatten som frambringat både ens moders vatten… och allt det som växer på den platsen. Det dokumenterade Weston Price.

 • Tanken är god men vad jag har förstått så är detta inte vad vi menar med blodpropp dvs koagulerat blod utan det består av något annat. Har Vosk verkligen provat om enzymerna verkligen löser upp dessa proppar?
  Vilket prov/test kan visa om dessa proppar bildas? D-dimer visar väl på bildning av vanliga proppar gjorda av blod men dessa är ju inte gjorda av blod.

 • Ananas fungerar även väl vid njursten vilket är allmän kännedom i min sambos hemland, Costa Rica. Svärfar, som hade påtagliga problem med detta, fick bukt med problemet genom att ersätta i princip all övrig kost med denna frukt under ett par dagar. De bor mitt bland odlingarna där mycket av den ananas som exporteras (bl.a. till Sverige) finns så under rätt tid på året finns den i överflöd till en billig penning. Detta område i landet är f.ö. klassat som en s.k. ”Blue zone”, vilket innebär att där finns ovanligt många 100-åringar. Lokalbefolkningen har i allmänhet väldigt god kännedom i hur man botar alla möjliga åkommor via naturens skafferi ska tilläggas.

 • Ananas fungerar även väl vid njursten vilket är allmän kännedom i min sambos hemland, Costa Rica. Svärfar, som hade påtagliga problem med detta, fick bukt med problemet genom att ersätta i princip all övrig kost med denna frukt under ett par dagar. De bor mitt bland odlingarna där mycket av den ananas som exporteras (bl.a. till Sverige) finns så under rätt tid på året finns den i överflöd till en billig penning. Detta område i landet är f.ö. klassat som en s.k. “Blue zone”, vilket innebär att där finns ovanligt många 100-åringar. Lokalbefolkningen har i allmänhet väldigt god kännedom i hur man botar alla möjliga åkommor via naturens skafferi ska tilläggas.

 • När jag luffade runt i Indien i början av 80-talet åt jag sallad på Mango och Papaya och drack Pineapplejos vid sidan av glödhet special tali speciellt i södra Indien. Magen har aldrig mått så bra. Drack vattnet på alla stationer och syltor och blev aldrig sjuk.

 • Intressant artikel. Jag använder själv NAC och Bromelain i kombo i förebyggande syfte. Kan vara bra med tanke på många i omgivningen som gick på den stora “bluffen”! Har även börjat använda H2 i form av brustablett i ett glas vatten som man sedan sveper. Skall tydligen gå ända ut i mitokondrierna och bryta ner fria radikaler till vatten. Kolloidalt silver används oxå plus de flesta vitaminerna med fokus på d3 k2 och c-vitamin.

  • Jag svarar mej själv här angående NAC och Bromelain. Finns tydligen en studie som påvisat att dessa två preparat kan fragmentera spikproteinen ifrån ja ni vet vad. Man lär ju vakta tungan nu efter lagändringen ifrån årsskiftet och inte vara för “tydlig”.

  • Det är en medveten felskrivning för att underlätta sökningar på webben efter akuta lösningar. Människor dör och skadas på löpande band av dessa blodproppar!

   • Ì ett statistik från internet om döda år 2017 av alla slags sjukdomar cirka 56 millioner hela werlden 14 million dog av blod kärl och hjärt sjukdomar på detta viss är constjord Coviď 19 att förtjöka blodet och folket dog av blodkärl o hjärt sjukdomar och hamnade i statistiken i detta döds grupp lösningen är att tunna blodet med acetisal salicil syra av Salix alba vit pill bark att ta 70-100 mg varje dag blodet flyttar fint till minsta kapilarer i kroppen som näring ,kylning,värmning och ta ut gifterna och syre tillförsel och hålla laddningen o blodets magnetiska egenskaper i i god trimma blodet av friska mäniskan har elektriska o magnetiska egenskaper hus sjuka mäniskor magnetiska egenskaper försvinner och jord magnetism kan ej påverka de

 • När jag luffade runt i Indien i början av 80-talet åt jag sallad på Mango och Papaya och drack Pineapplejos vid sidan av glödhet special tali speciellt i södra Indien. Magen har aldrig mått så bra. Drack vattnet på alla stationer och syltor och blev aldrig sjuk.

 • Intressant artikel. Jag använder själv NAC och Bromelain i kombo i förebyggande syfte. Kan vara bra med tanke på många i omgivningen som gick på den stora “bluffen”! Har även börjat använda H2 i form av brustablett i ett glas vatten som man sedan sveper. Skall tydligen gå ända ut i mitokondrierna och bryta ner fria radikaler till vatten. Kolloidalt silver används oxå plus de flesta vitaminerna med fokus på d3 k2 och c-vitamin.

  • Jag svarar mej själv här angående NAC och Bromelain. Finns tydligen en studie som påvisat att dessa två preparat kan fragmentera spikproteinen ifrån ja ni vet vad. Man lär ju vakta tungan nu efter lagändringen ifrån årsskiftet och inte vara för “tydlig”.

  • Det är en medveten felskrivning för att underlätta sökningar på webben efter akuta lösningar. Människor dör och skadas på löpande band av dessa blodproppar!

   • Ì ett statistik från internet om döda år 2017 av alla slags sjukdomar cirka 56 millioner hela werlden 14 million dog av blod kärl och hjärt sjukdomar på detta viss är constjord Coviď 19 att förtjöka blodet och folket dog av blodkärl o hjärt sjukdomar och hamnade i statistiken i detta döds grupp lösningen är att tunna blodet med acetisal salicil syra av Salix alba vit pill bark att ta 70-100 mg varje dag blodet flyttar fint till minsta kapilarer i kroppen som näring ,kylning,värmning och ta ut gifterna och syre tillförsel och hålla laddningen o blodets magnetiska egenskaper i i god trimma blodet av friska mäniskan har elektriska o magnetiska egenskaper hus sjuka mäniskor magnetiska egenskaper försvinner och jord magnetism kan ej påverka de

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *