Vladimir Putins tal: Västalliansen gör allt för att krossa Ryssland – Planen fastställdes innan Ukrainakriget

publicerad 22 februari 2023
- av NewsVoice
Vladimir Putin 21 feb 2023. Foto: Sputnik, Maksim Blinov

VÄRLDEN. Ryssland försökte lösa problemen med Ukraina på fredlig väg efter 2014, men västliga ledare förberedde i hemlighet ett helt annat scenario, sa president Vladimir Putin på tisdagen i sitt tal till den federala församlingen, landets viktigaste lagstiftande organ.

Sammanfattning av Vladimir Putins tal från den 21:a feb 2023 | Text: RT.com, “Western bet on neo-Nazis in Ukraine, failed sanctions and key nuke deal suspension: Highlights from Putin’s major speech” | Översättning: NewsVoice | Läs hela talet

Vladimir Putin talade till parlamentets båda kamrar samt till höga tjänstemän och offentliga personer och berörde en rad viktiga ämnen under ett nästan två timmar långt tal. Från den militära insatsen i Ukraina till ekonomiska och sociala frågor, här är en sammanfattning av vad presidenten sa.

Världen bör inte delas

Ryssland har inte bara för avsikt att med beslutsamhet skydda sina egna intressen, utan framför också en övertygelse om att den moderna världen inte bör delas upp i “civiliserade länder” och “alla andra”, sa Putin. Han betonade behovet av nära partnerskap utan exceptionalism och utan att tillgripa aggression.

Presidenten insisterade på att Moskva fortfarande är öppet för en konstruktiv dialog med Väst och fortsätter att kräva ett enat och rättvist globalt säkerhetssystem. Putin hävdade dock att västvärlden i stället för att samarbeta bara har gett ett förvirrat svar och gömt sig bakom NATO:s paraply, som fortsätter att utvidga sina gränser mot Ryssland samtidigt som amerikanska militärbaser breder ut sig över hela världen.

Varför Ryssland agerade i Ukraina

Putin påminde om att alla Rysslands förslag till säkerhetsgarantier prompt avvisats av USA och NATO, vilket enligt honom gjorde det klart att klartecken för aggressiva åtgärder från Kiev redan hade givits. Enligt presidenten fanns det tydliga bevis för att ytterligare en “straffaktion” planerades i Donbass i februari 2022.

Putin sa att Kiev och den västliga alliansen initierat konflikten i Ukraina, medan Ryssland nu använder våld för att få slut på den.

Väst-alliansen bryr sig inte om hur, med vad eller vem som Väst använder mot Moskva

Västliga nationer använde en avskyvärd och bedräglig metod under kampanjerna i Jugoslavien, Irak, Libyen och Syrien, hävdade Putin. När det gäller Ukraina sa Putin att västvärlden öppet har erkänt att Minsköverenskommelserna från 2014-2015 var en bluff. Medan “Donbass brann och blod spilldes”, “lekte” Ukrainas stödjande länder med människors liv, konstaterade han.

Putin fortsatte med att hävda att väst egentligen inte bryr sig om vem de stöder i sin kamp mot Ryssland, vilket är anledningen till att de blundar för att ukrainska kämpar öppet hyllar ökända nazistiska divisioner och även bär deras insignier.

Putin hävdade att det ukrainska folket har blivit en förbrukningsbar gisslan för Kiev och dess västliga uppbackare, som har ockuperat Ukraina politiskt, militärt och ekonomiskt samt därvidlag ödelagt landet under de senaste decennierna.

JAS-39 Gripen (tv) och F16 (th) – Foton: Christopher Mesnard, U.S. Air Force respektive Ken Bergmann, U.S. Air Force. Svenska Gripen anses ha bättre förutsättningar att användas i Ukraina pga av planets kortare start- och landningssträcka.

Konsekvenser av leveranserna av långdistansvapen till Kiev

Putin antydde att västvärlden behandlar Ukraina som en murbräcka mot Ryssland och använder slagfältet som ett testskjutfält. Han betonade dock att en sak som “alla bör förstå” är att ju längre räckvidd de västerländska vapensystemen som levereras till Ukraina har, desto längre kommer Ryssland att tvingas flytta hotet bort från sina gränser. “Det är bara naturligt”, sa presidenten.

Väst vill ha en global konflikt

Västliga eliter döljer inte längre sina verkliga avsikter och kräver öppet ett “strategiskt nederlag för Ryssland”, saPutin. Han anklagade dem för att försöka förvandla en lokal konflikt till en global konfrontation, men hävdade att Ryssland kommer att “reagera därefter” på alla hot.

Samtidigt insisterade Putin på att västvärlden inser att den inte kan besegra Ryssland militärt, vilket är anledningen till att den lanserar alltmer aggressiva informationsattacker mot rysk kultur, historia, den ortodoxa kyrkan och andra traditionella värden.

Sanktioner har misslyckats

Västvärlden har inte bara öppnat en militär- och informationsfrontlinje mot Ryssland, utan även en ekonomisk frontlinje, enligt Putin. Dess ansträngningar har dock gett bakslag och i slutändan misslyckats, trots försöken att utlösa inflation, krascha rubeln och uppenbart stjäla Rysslands valutareserver, tillade han.

Läs mer: Russia should expropriate West’s assets over ‘theft’ of Russian money, lawmaker says

“Antiryska sanktioner är bara ett verktyg”, konstaterade Putin och hävdade att målet, som västliga tjänstemän själva har sagt, är att “tvinga fram lidande” för ryska medborgare. “Men de räknade fel, och Rysslands ekonomi visade sig vara mycket mer robust än vad västvärlden förväntade sig”, hävdade presidenten.

Ryssland anpassar sig inte bara till den nya verkligheten utan för fram sin ekonomi till nya utmarker samt arbetar tillsammans med sina partners för att upprätta ett stabilt och säkert system för internationella avräkningar, oberoende av dollarn eller andra västerländska reservvalutor, förklarade Putin.

New START lagt på is

Putin förklarade att Moskva är väl medveten om västvärldens inblandning i ukrainska styrkors försök att slå till mot Rysslands strategiska luftfart. Detta, tillsammans med “absurda” krav från NATO om att få inspektera Rysslands försvarsanläggningar inom ramen för kärnvapenavtalet New START. Detta ger Moskva inget annat val än att tillfälligt dra sig ur avtalet, meddelade presidenten.

Läs hela Vladimir Putins tal