Zelensky gömde sig 2 månader i bunker – Filmade sig ibland utomhus för att visa att han inte flytt

publicerad 21 februari 2023
- av NewsVoice
Vladimir Zelensky (Volodymyr Zelenskyj). Foto: Ria.ru

UKRAINAKRIGET. Ukrainas president Vladimir Zelensky gömde sig tillsammans med sina medarbetare nästan två månader i en bunker efter utbrottet av kriget mot Ryssland, rapporterar brittiska The Times.

Den ukrainska regeringen klev omedelbart ner i ett säkert skyddsrum under presidentens kontor på Bankovaja-gatan i centrala Kiev när Rysslands militära operation inleddes den 24 februari 2022.

Sekretessen kring bunkern var så hög att de som följde med statschefen under jorden var tvungna att skriva under ett särskilt sekretessavtal. Enligt dokumentet förbjöds de att avslöja några detaljer om skyddsrummets utformning, placering, bekvämligheter eller till och med den mat som de fick.

När de ryska styrkorna befann sig i Kievs förorter var det under en period av trauma och terror för Zelenskijs ministrar och medhjälpare, The Times.

En regeringsperson berättade för The Times att det var en tuff tillvaro att vistas i bunkern eftersom “man inte ser solen och inte vet vad klockan är”.

Zelenskys team upplevde konflikten genom sina iPhones, enligt tidningen.

Vissa ukrainska tjänstemän “blev trötta på livet i den underjordiska bunkern”, och en av dem erkände att han en gång flydde från skyddsrummet för att äta på en restaurang.

På grund av rädslan för att Kiev skulle ockuperas av de ryska styrkorna förlängdes den underjordiska vistelsen för landets ledning, berättade en regeringskälla för The Times. Zelensky kom bara ut ur skyddsrummet då och då för att spela in videomeddelanden “för att försäkra folket om att han inte hade flytt”.

Den tidigare israeliska premiärministern Naftali Bennett, som förmedlade kontakter mellan Moskva och Kiev vid den tiden, avslöjade att Zelensky hade börjat göra sina anföranden först efter att ha blivit försäkrad om att Rysslands president Vladimir Putin inte hade några planer på att eliminera honom.

Bennett hävdade att han fick ett sådant löfte av Putin under samtalen i den ryska huvudstaden och att han ringde Zelensky omedelbart efter att ha lämnat Kreml. Två timmar senare lade den ukrainske ledaren upp en video från sitt kontor i Kiev där han förklarade att han “inte gömde sig” och “inte var rädd för någon”, sa han.

Text och översättning: NewsVoice | Källor: The Times, “Inside Zelensky’s Ukraine war bunker: no light, no sleep and secret passwords”, RT.com, “Zelensky spent two months in bunker – The Times”