Ett dieseldrivet elverk kan rädda dig vid energikris och elavbrott

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 mars 2023
- Torbjörn Sassersson
John Thuresson driver Egenkraft.com. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice
John Thuresson driver Egenkraft.com.

Ett dieseldrivet elverk kan rädda din ekonomi vid elkriser och om du drabbas av strömavbrott. NewsVoice ställde frågor till två experter som kan det här med elförsörjning. Det visar sig att ett elverk kan få flera viktiga funktioner i kristider.

Anders Sydborg håller föredrag om prepping och hur husägare, men även lägenhetsinnehavare, kan klara sig bättre under elkriser med hjälp av rejäla elverk med en effekt på 7000 watt som kan driva en hel villa. Ett dieseldrivet elverk med den kapaciteten kan betinga ett pris på 50,000 kr på marknaden, men genom direktimport har Sydborg lyckats sänka priset rejält.

Ett bra dieseldrivet elverk kan rädda ett hushåll i nöd med både el och värme (mha elradiatorer) i händelse av strömavbrott, om veden till kaminen är slut och i flera andra situationer.

NewsVoice har pratat med den stugägare som fick en räkning på 10,000 kr i december förra året trots att det bara handlade om att upprätthålla en låg grundvärme med hjälp av elradiatorer i en normalstor stuga. När elen är så dyr blir det billigare att producera elektricitet med ett dieseldrivet elverk.

Ett dieseldrivet elverk ger fler fördelar – sammanfattning

 • Du kan generera din egen el under ett strömavbrott. Föreställ dig ett strömavbrott på två veckor istället för 2 timmar. Ett rejält elverk kan förse ditt hushåll med all el du behöver.
 • Ett elverk kan ge dig el under de månader som solpaneler inte kan producera el nästan alls. Det är vanligt under de fyra månaderna: november till februari.
 • Ett elverk kan bespara dig mycket pengar när elen från kraftbolagen är extremt dyr som det var i december 2022.

John Thuresson som driver sajten Egenkraft.com säger att det lönar sig att producera el även om dieseln kostar 20 kr och elverket drar upp till 1,4 liter dieselolja i timmen vid max effekt. Förbrukningen kan gå ner till 0,4 liter per timme om elbelastningen i stugan, villan eller lägenheten är låg.

Denna artikel är en informativ annons (advertorial) för Egenkraft.com.

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • ett elverk kan du bygga själv med generator + skåp från Italien, motor helst vattenkyld från Japan, ramverk från lokala smeden, värmeväxlare att växla värme från avgaser och kylvatten till generatortank. (ca 60% procent av motoreffekten blir ren värme). En växelbrytare för att inte köra ut egen kraft på nätet.

  Haken blir ett litet maskinrum.

 • Någon som är lite driftig kanske kunde börja bygga gengasaggregat till vanliga bensingeneratorer? Skulle väl kunna byggas av metallskrot i princip. Så någon som är familjär med sådant kanske, inga namn nämnda.

  På så sätt skulle ju folk kunna skapa elektricitet av ved eller trädgårdsavfall.

  https://www.youtube.com/watch?v=ZirhRv6ypaU&list=TLPQMzEwMzIwMjME_lodt61ovg&index=5

  https://www.youtube.com/watch?v=L-BSGaQrcyo&list=TLPQMzEwMzIwMjME_lodt61ovg&index=2

  På så vis behövs ju inte diesel från Norska Terrorister, ett sanktionerat Ryssland, eller någon muslimsk diktator.

 • Eller så flyttar man ut i skogen som jag gjort

  ”Tältat” i snart ett års tid. Förbrukar kanske 1/3 flaska t-sprit per dag då det är kallare än +4 när man vaknar. Under hela senaste halvåret o princip så har jag även tagit med mig 6L kokande vatten i tältet , i iordninggjorda vinflaskor , och lägger en under kudden och resten vid fötterna. Tar upp en vid behov, och jag kan garantwra att det blir som rena bastun även när det är flera minus ute. Bor vid västkusten. Har min säng ett antal cm ovan mark. Har ett antal ull filtar. Även frigolit finns som jag inte tagit nytta av än.

  Tänk på syret

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *