Forskare skapar möss med två fäder efter att ha gjort ägg från manliga celler

NewsVoice är en oberoende nättidning med nyheter, analyser, reportage, krönikor och debatter som startade 2011. Stöd vårt arbete genom att annonsera, donera eller sponsra.
publicerad 9 mars 2023
- NewsVoice redaktionen
Mus. Foto: Tibor Janosi Mozes. Licens: Pixabay.com

Forskare har skapat möss som har två biologiska fäder genom att generera ägg från manliga celler. Det här är ett viktigt steg för att kunna använda tekniken på människor, vilket skulle öppna radikalt nya möjligheter för reproduktion och behandlingar av svåra former av infertilitet, tror forskarna.

Katsuhiko Hayashi, som ledde arbetet vid Kyushu-universitetet i Japan, förutspår att det kommer att vara tekniskt möjligt att skapa ett livskraftigt mänskligt ägg från en manlig hudcell inom ett decennium.

Tekniken skulle också kunna användas för att behandla svåra former av infertilitet, bland annat kvinnor med Turners syndrom.

Kritiker menar dock att det är en utmaning att tillämpa tekniken på mänskliga celler. Mänskliga celler kräver mycket längre odlingsperioder för att producera ett moget ägg, vilket kan öka risken för att cellerna får oönskade genetiska förändringar.

Hayashis grupp försöker nu upprepa denna bedrift med mänskliga celler, även om det skulle finnas betydande hinder för att använda laboratorieodlade ägg för kliniska ändamål.

Rent tekniskt sett kommer det att vara möjligt [hos människor] även om tio år, säger han och tillägger att han personligen skulle vara positiv till att tekniken används kliniskt för att två män ska kunna få barn om den visar sig vara säkert.

Tekniken skulle också kunna användas för att behandla kvinnor med Turners syndrom, där en kopia av X-kromosomen saknas eller delvis saknas.

Professor George Daley, dekanus vid Harvard Medical School, beskrev arbetet som ”fascinerande”, men tillade att annan forskning har visat att det är svårare att skapa laboratorieodlade könsceller från mänskliga celler än från musceller.

”Vi förstår fortfarande inte tillräckligt mycket av den unika biologin för mänsklig könsbildning för att kunna reproducera Hayashis provocerande arbete på möss”.

Musebarnen verkade friska, hade en normal livslängd och fortsatte att få avkomma som vuxna.

”De ser okej ut, de ser ut att växa normalt, de blir pappor”.

Han och hans kollegor försöker nu upprepa skapandet av laboratorieodlade ägg med hjälp av mänskliga celler.

”Vi befinner oss just nu i denna flaskhals. Nästa steg är en teknisk utmaning. Men att ta sig igenom detta kan ta 10 eller 20 år.”

Forskare har skapat föregångare till mänskliga ägg, men hittills har cellerna slutat utvecklas före meiosen, ett kritiskt steg i celldelningen som krävs för utvecklingen av mogna ägg och spermier, skriver The Independent.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq