Fd kapten inom flygvapnet: Skicka inte JAS till Ukraina – Ryssarna kan spränga SAAB-fabriken i Linköping

publicerad 9 mars 2023
- av Redaktionen
JAS Gripen och Fabian Fjälling. Produktfoto från SAAB.com och Fakta-TV

Torbjörn Sassersson har för Fakta TV intervjuat den fd stridspiloten och kaptenen Fabian Fjälling. Han flyger idag Boeing 737 i Europa. Fjälling säger att det är högst olämpligt att Sverige skickar ner JAS-plan med tillhörande svensk personal för att utbilda ukrainska piloter.

Vi kommer då att medverka i ett krig mot Ryssland. Det betyder att Sverige blir måltavla för Ryssland om de svenska planen blir framgångsrika, menar Fjälling. Det är inte osannolikt att ryssarna spränger SAAB-fabriken i Linköping eller att JAS-planen blir nedskjutna av betydligt mer yrkesskickliga ryska piloter med moderna Sukoi-plan, antyder Fjälling.

Glöm inte att gratisprenumerera på Fakta TV på Youtube

Stöd NewsVoice och Fakta TV genom att swisha till 123 136 46 11 (nytt nr)

Text och intervju: Torbjörn Sassersson