Fd kapten inom flygvapnet: Skicka inte JAS till Ukraina – Ryssarna kan spränga SAAB-fabriken i Linköping

publicerad 9 mars 2023
- Redaktionen
JAS Gripen och Fabian Fjälling. Produktfoto från SAAB.com och Fakta-TV

Torbjörn Sassersson intervjuade den fd stridspiloten och kaptenen Fabian Fjälling. Han flyger idag Boeing 737 i Europa. Fjälling säger att det är högst olämpligt att Sverige skickar ner JAS-plan med tillhörande svensk personal för att utbilda ukrainska piloter.

Vi kommer då att medverka i ett krig mot Ryssland. Det betyder att Sverige blir måltavla för Ryssland om de svenska planen blir framgångsrika, menar Fjälling. Det är inte osannolikt att ryssarna spränger SAAB-fabriken i Linköping eller att JAS-planen blir nedskjutna av betydligt mer yrkesskickliga ryska piloter med moderna Sukoi-plan, antyder Fjälling.

Text och intervju: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Lugn nu, NWO-kabalen är den som är underordnad den djupa staten.. Och huvudet på djupa staten är den som styr majoriteten av telekom- och kraftinfrastrukturen i världen, och det är Svenska bolag..

 • En kommentar på Bernard Horstmann’s blogg Moonofalabama sade kanske ngt viktigt. Nämligen att Ukraina vill ha F-16 inte för att den är bättre än MIG-29 utan därför att F-16 behöver köras av NATO medan MIG-29 körs av Ukrainska piloter. F-16 betyder att Ukrainska piloter slipper stupa. Analogt för Jas Gripen kanske? Att det får bli svenska piloter som får äran att dö för Zelensky

  • Självklart kommer svenska folket och dess pilotprojekt föra med sig oändligt mycket lidande.
   Men också mycket pengar för tex SAAB och Kockums.
   Piloterna är alltså individuella pilotprojekt att testa ny teknologi både på fienderna och den inhemska befolkningen.
   Därför kommer Ryssen vänta tills Sverige har NATO operativ verksamhet på sin landmassa. Sedan kraftfullt ,massivt och utan förvarning. Tekniken kallas blackout.

 • Vore lysande bjuda in Ryska ambassaden till en intervju, det skulle spridas som en löpeld runt värden, då talar vi om seriositet och saklighet. Torbjörn Sassersson sätt fart och jobba på det
  Fabian Fjälling är lika seriös som du, ni skulle fixa det med glans, den intervjun skulle jag vilja se snarast, kunde sätta lite eld i baken på våra ruttna politiker

 • Säljer Kristersson och Magdalena Andersson ut SVENSKA FOLKET till krigförande länder?
  Ingen vågar säga NEJ?

 • Instämmer med Fabian att det är media som trissat upp Ryss skräcken.. Sverige är inte neutralt land längre. Mycket intressant klipp att se. Vi har ett bra flygplan JAS Gripen 39 bygd med senaste teknik, det kan vara det bästa i världen.
  Sverige har en stark flygvapenhistoria. JAS 39 kan vara i luften 3000 timmar.

  Det fanns en tid då Sverige var världens fjärde flygvapennation med över 1000 stridsflygplan! I dag har vi 90 tal men omkring 40% är redo bara..


  • Vi har ett bra flygplan JAS Gripen 39 bygd med senaste teknik, det kan vara det bästa i världen.”

   ??? JAS 39 är ett 25+ år gammalt Gen 4+ flyg. Säkerligen mycket kapabelt jämfört jämngammalt motstånd, inte minst i en defensiv roll i Sverige. Men utrikes offensiva uppdrag, mot Ryska Gen 4++ och gen 5, ovanför Ryskt markbundet luftförsvar? Finns bara 1 ord för det, Självmordsuppdrag. Teknikförsprånget hos Gen 4++ & 5 är alldeles för stort.

   • Det har kallats Sveriges största industriprojekt. Med satsningen på JAS 39E Gripen kommer FMV-projektet under åren 2013 till 2026 att omsätta drygt 47 miljarder kronor. En vidareutvecklad Gripen som tillför helt nya egenskaper är det för Sverige snabbaste och mest kostnadseffektiva sättet att få tillgång till de förbättrade förmågor inom beväpning, skydd och räckvidd som är nödvändiga för att kunna möta framtida hot.

    Du nämner Ryska Gen4++ och 5 här och man säger att JAS 39 Gripen kan betraktas av visa som 6 generation.

    JAS har en radarstoppare med förbättrad radarprestanda. Ja diskussionerna om JAS 39 är ett självmordsuppdrag så svarar jag att ge sig upp i luften när det är krig är på ett sätt självmordsuppdrag..

    Hur sedan JAS39 står sig mot Ryska stridsplan det kan vi spekulera om.

    Men att Ukraina vill ha JAS39 borde väl finnas en orsak till Stefan eller hur?

    • Ukraina vill ha ALLT de kan lägga vantarna på. Gratis e gott. För du förstår väl att Ukraina inte avser KÖPA något flyg från Sverige? Skickar du din guldklocka, så tar de säkert gärna emot den också.

     Du får vara tydligare med att det är, den i princip ännu inte existerande, 39 E du pratar om. Inte ens Sverige har i praktiken det planet ännu. Det är absolut inte tal om att skicka senaste utvecklingsplattformen för nästa generations plan till Ukraina, det måste du väl förstå? Absolut best case är att det är våra nuvarande generations (4+) som kommer skickas, men troligare är det äldre ouppdaterade plan, som vi själva inte längre använder, som skulle vara aktuellt att skicka.

     Så pratar vi verklighet, så gäller det jag skrev. Pratar vi fantasi, om plan som i praktiken inte kommer finnas att tillgå förrän kriget troligen är över, tja, då kan man spekulera mycket vitt och brett.

     Sedan är inte elektronik och stealth hela bilden. Falerar tekniken och det kommer till gammaldags klassisk luftstrid, då har inte JAS 39 plattformen mycket att komma med jämfört tex Su-57. Så JAS 39E har ju lite samma sits som F-35 där, alla ägg i elektronikkorgen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *