Fd kapten inom flygvapnet: Skicka inte JAS till Ukraina – Ryssarna kan spränga SAAB-fabriken i Linköping

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete (inkl granskningar, utlandsreportage) genom att annonsera, donera eller sponsra.
publicerad 9 mars 2023
- NewsVoice redaktionen
JAS Gripen och Fabian Fjälling. Produktfoto från SAAB.com och Fakta-TV

Torbjörn Sassersson intervjuade den fd stridspiloten och kaptenen Fabian Fjälling. Han flyger idag Boeing 737 i Europa. Fjälling säger att det är högst olämpligt att Sverige skickar ner JAS-plan med tillhörande svensk personal för att utbilda ukrainska piloter.

Vi kommer då att medverka i ett krig mot Ryssland. Det betyder att Sverige blir måltavla för Ryssland om de svenska planen blir framgångsrika, menar Fjälling. Det är inte osannolikt att ryssarna spränger SAAB-fabriken i Linköping eller att JAS-planen blir nedskjutna av betydligt mer yrkesskickliga ryska piloter med moderna Sukoi-plan, antyder Fjälling.

Text och intervju: Torbjörn Sassersson

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq