Kinas “Belt and Road”-projekt (BRI) vill utveckla kulturell och ekonomisk vänskap i världen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 mars 2023
- NewsVoice redaktion
Stephen Brawer. Foto: Shanghai Eye
Stephen Brawer.

Fattiga länder kommer att krossas av att låna pengar av Kina. De kommer att få problem med att betala tillbaka sina skulder och sedan tvingas knäböja för Kina. Så lyder västs skuldretorik, men den ifrågasätts av Stephen Brawer, ordförande för Belt och Road Insitutet i Sverige. Han intervjuas (nedan) av Shanghai Eye.

Detta är det tionde året sedan Belt and Road-initiativet (BRI) lanserades år 2013 av Kinas president Xi Jinping. Sedan dess har över 150 länder anslutit sig till initiativet och dess deltagare utgörs därmed av den stora majoriteten av mänskligheten.

Den svenska föreningen som förmedlar kunskap om BRI finns på adressen: Brixsweden.org

Stephen Brawer citerades nyligen i en intervju med Global Times med orden:

“BRI har varit det ledande initiativet i den moderna historien för att åstadkomma en ny global utvecklingsordning”.

Kinas president Xi Jinping beskriver BRI i följande citat som omfattar denna anda:

ArcanumSkolan 2024

“En gemenskap för en gemensam framtid för mänskligheten”.

Brawer anser att den enda tydliga vägen till fred och utveckling i världen är genom modernisering och utveckling av infrastrukturer. Kartan nedan visar hur BRI vill utveckla sjöfart och andra förbindelser mellan länder genom nya transportsträckor.

Se förstorad karta

Brawer skriver till NewsVoice:

“Det bygger på samarbete och vänskap snarare än på konflikter och konkurrens, eller i värsta fall krig. Den är öppen för alla nationer att ansluta sig till, inklusive Sverige och andra västeuropeiska nationer.

Eftersom detta är ett år av firande av de stora framsteg som BRI har gjort sedan det lanserades för tio år sedan, uppmanar jag den Svenska regeringen att sluta “demonisera” Kina och i stället inse de stora fördelar de erbjuder Sverige och de andra EU-länderna vad gäller byggandet av en bättre framtid.

Det är hög tid för Sverige att sluta upp med sitt barnsliga gräl med Kina och andra Asiatiska länder som befinner sig på uppgång och acceptera en ny och betydligt rimligare väg till en stabilare och säkrare världsordning genom ekonomiskt samarbete och kulturell vänskap och förståelse.”

 

Videokälla: Shanghai Eye på Youtube

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq