Kina och Ryssland banar väg för historisk fred i Mellanöstern

publicerad 22 mars 2023
- av Kristoffer Hell
Den 10 mars 2023 har Saudiarabien och Iran kommit överens om att återuppta diplomatin. Foto: Chinese Ministry of Foreign Affairs
Den 10 mars 2023 har Saudiarabien och Iran kommit överens om att återuppta diplomatin.

PERSISKA VIKEN. Sju år efter att förbindelserna mellan Iran och Saudiarabin frystes, lyckades kinesisk diplomati den 10 mars 2023 förmå de båda länderna att åter öppna ambassader i varandras länder.

Förbindelserna bröts av Riyadh 2016 efter att en folkmassa stormat Saudiarabiens ambassad i Irans huvudstad Teheran. Stormningen var en reaktion på att Saudiarabiens kungahus ett par dagar tidigare låtit halshugga en shiamuslimsk samhällskritiker.

Iran är en shiamuslimsk teokrati medan Saudiarabien är Sunnimuslimskt.

Avtalet innebär att länderna också slutar lägga sig i varandras interna angelägenheter och stödjer "regional och internationell fred och säkerhet".

Den politiske analytikern Thierry Meyssan ser överenskommelsen som slutpunkten på över ett decennium av krig och västlig inblandning:[5]

"Försoningen mellan Saudiarabien, ledare för den sunnimuslimska världen, och Iran, ledare för den shiitiska muslimska världen, möjliggör slutligen en era av fred i Mellanöstern.

Det möjliggjordes av Ryssland, allierad av de två forna fienderna och förhandlade först fram i Irak och Oman innan de avslutades av Kina, Irans tusenåriga allierade"

Meyssan var en av de första journalisterna i Väst (kanske till och med den första) som avslöjade att 9/11-attacken på den amerikanska östkusten den 11 september 2001 i själva verket var en falsk-flagg attack av USA självt, för syftet att starta en era av ständiga krig, syftande till att utvidga det amerikanska imperiet.[6, 7, 8]

Referenser och relaterat