Seymour Hersh: CIA planterade fejkade Nord Stream-artiklar i New York Times för att skydda Joe Biden

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 mars 2023
- NewsVoice redaktion
Seymour Hersh. Foto: Institute for Policy Studies
Seymour Hersh.

Seymour Hersh, den Pulitzerprisbelönade journalisten, skriver att CIA planterade fake news- artiklar om sabotaget mot Nord Stream i New York Times och den tyska tidskriften Die Zeit i ett försök att misskreditera hans berättelse om att det var Biden-administrationen som låg bakom attacken.

“Desinformationsexperterna inom CIA förstår att ett propagandaskämt bara fungerar om de som beställt det är desperata efter en historia som kan förringa eller förskjuta en oönskad sanning. Och sanningen i fråga är att president Joe Biden godkände förstörelsen av rörledningarna”, berättade en amerikansk underrättelsekälla för Hersh.

Hershs första avslöjande beskriver hur USA och Norge påstås ha genomfört ett genomtänkt sabotag. Hans teori är att president Joe Biden var orolig för att Tyskland skulle återanknyta till Ryssland för sin naturgas om det blev en kall vinter 2022-23.

Vita huset kallade Hershs berättelse för totalt falsk.

Hersh avfärdade rapporten i New York Times som skyllde attacken på en “pro-ukrainsk grupp”. Han var inte imponerad av rapporten, som enligt hans källor kom från CIA.

Läs mer: The Biden Administration continues to conceal its responsibility for the destruction of the Nord Stream pipelines

New York Times artikel citerade icke namngivna amerikanska tjänstemän som sa att de granskat nya underrättelser om den pro-ukrainska gruppen utan kända kopplingar till den ukrainska regeringen.

Ukraina förnekar att landet hade någon roll i sprängningen.

Det kinesiska utrikesministeriet sa på onsdagen att det stöder Rysslands resolutionsförslag som uppmanar FN att inleda en internationell utredning av sabotaget, enligt Global Times.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq