Svensk fd stridspilot sågar USA-versionen om spiondrönaren som störtade i Svarta Havet

publicerad 16 mars 2023
- Kristoffer Hell
ArcanumSkolan

Media i Väst anklagar Ryssland för en påstådd luftkollision över Svarta Havet den 14 mars 2023 mellan ett ryskt stridsflygplan av typen Su-27 och en amerikansk obemannad drönare av typen MQ-9 Reaper, i folkmun också känd som “bröllopskrascharen” då drönartypen under krigen i Afghanistan, 2001-2021, och Irak, 2003-2011, ofta var inblandad i bombräder mot bröllopsfester som misstogs för terroristläger.

Den amerikanska flygvapenchefen James Hecker:

“Cirka 7:03 träffade en rysk Su-27 propellern på en MQ-9, vilket tvingade den amerikanska militären att krascha MQ-9 i internationellt vatten.

Vid ett flertal tillfällen innan kollisionen, tömde Su-27:an bränsle över MQ-9 samtidigt som det flög alldeles framför det, på ett oansvarigt, miljöskadligt och oprofessionellt sätt.

Incidenten visar på bristande kompetens, förutom att vara farlig och oprofessionell.”

Enligt det ryska försvarsdepartementet kraschade den amerikanska drönaren av sig själv efter att ha flugit med sina transpondrar avslagna över territorium kontrollerat av Ryssland och sedan försökt vidta undvikande manövrar när ryskt militärflyg närmade sig.

“Den 14 mars 2023 på morgonen, upptäckte ryska luftfartsmyndigheter en obemannad amerikansk MQ-9 drönare över Svarta havet i närheten av Krimhalvön på väg mot gränsen till den ryska federationen.

Drönaren flög med transpondrarna avslagna samtidigt som den inkräktade på det luftrum som tillfälligt upprättats för den särskilda militära operationen [interventionen i Ukraina], vilket publicerats i enlighet med internationella regler och alla användare av det internationella luftrummet informerats om.

Jaktflyg från luftförsvaret sändes till platsen för att identifiera inkräktaren. Efter att ha vidtagit ett antal snabba manövrar runt 9.30 på morgonen (Moskva tid), förlorade drönaren kontakten med basen samt tappade höjd och kraschade i havet.

De ryska flygplanen använde inte några av vapnen ombord, kom inte i kontakt med den obemannade luftfarkosten, och återvände utan problem till sina hemmabaser”

Vi kontaktade kapten Fabian Fjälling, NewsVoice militäre flygexpert med 10 år inom försvaret. Han finner den amerikanska versionen av drönarkraschen mindre trolig:

“Att de skulle flyga framför och dumpa bränsle och sedan köra in i den med sitt eget hundramiljoners flygplan det tror jag inte. Men visst, en Su-27:a klarar väl det i åtta fall av tio men det är ju inget man gör med avsikt.”

Som erfaren pilot har Fabian en annan hypotes om vad som kan ha skett: drönarens fjärroperatör, som befinner sig långt bort, kanske till och med på andra sidan jorden, tappade helt enkelt kontrollen över drönaren när den flög in i den kraftiga turbulens som skapas i kölvattnet på jaktplan, eller när operatören på eget initiativ försökte utmanövrera de ryska jaktplanen och då tappade kontrollen över det:

“Om en jaktrote flyger förbi långsamt och nära för att göra en identifiering, skapar denna en turbulens som kan flippa, vända upp och ned på, drönaren som åker i backen, och det här är inte jättelätt att reda ut fjärrstyrt…

Om du gör en skarp sväng och tappar nosen då börjar du snabbt gå mot vattnet. Om det då är fördröjning på en eller ett par sekunder innan operatören ser detta på skärmen, och det sedan tar honom ytterligare två sekunder att inse situationens allvar och vad han måste göra för att reda ut den – har händelseutvecklingen redan sprungit iväg…”

Sukhoi Su-27 och en General Atomics MQ-9 Reaper
Sukhoi Su-27 och en General Atomics MQ-9 Reaper

Fabian minns en händelse i Svarta Havet 2014, då en Su-24, en äldre typ av ryskt jaktflyg, närmade sig det amerikanska örlogsfartyget USS Donald Cook, och under 90 minuter lekte katt och råtta med amerikanarna med hjälp av ett tidigare okänt ryskt avancerat telekrigföringsvapen som tillät den ryske jaktpiloten att på avstånd stänga av och på elektroniken i det amerikanska systemet:[5, 6]

“Det enda gammelmedia i Sverige tog med sig hem från händelsen var att ryska piloter flyger vårdslöst, när de i själva verket genomförde en uppvisning och fullständigt förnedrade Donald Cook.

Ryssarna visade att, om de vill, har de möjlighet att gå in och fälla bomber på amerikanska hangarfartyg”

Vi frågade om ryssarna verkligen har sådan här avancerad teknik?

“Både i Östersjön och Svarta Havet har ryssarna visat att de har väldigt gott självförtroende när det kommer till elektronisk krigföring.

Så vitt jag vet sade den ryske piloten att det var som att fjärrstyra det amerikanska luftförsvaret, jag stängde av det med en fjärrkontroll. Jag tror till och med att de präglade ett mynt som ett minne över den här händelsen.”

Relaterat: Fd vapeninspektören Scott Ritter kommenterar drönarkraschen (källa) i ett intervjuutdrag:

 

Vi frågar vem Fabian tror vinner kriget i Ukraina:

“De som försöker att betvinga Ryssland militärt på det som Ryssland anser vara rysk mark ger sig på något som inte är lätt. Karl XII, Napoleon och Hitler testade och ingen av dem var noviser när det gällde att föra krig.

De som tror att ryssarna bara har skräp att kriga med de är ‘in for a surprise’. Jag tror inte att de har visat allt de kan och jag tror att de kan väldigt mycket mer än vad i alla fall mainstream media tror.

Det är en total okunskap om Ryssland som västmedia bygger det västerländska narrativet på.”

Referenser och relaterat

 1. Mirror: Russian fighter jet COLLIDES with US Reaper drone over Black Sea near Ukraine
 2. New York Times: Newly Declassified Video Shows U.S. Killing of 10 Civilians in Drone Strike
 3. RT: Russia comments on US drone crash in Black Sea
 4. Russian MOD (Telegram): Press release
 5. RT: ‘Aggressive simulated attack’: Pentagon decries Russian jets zooming over USS Donald Cook (VIDEO)
 6. Daily Mail: Russian media claim its military is now capable of neutralising US warships with electronic jamming devices
 7. Wikipedia: Sukhoi Su-27
 8. Wikipedia: MQ-9 Reaper

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Jag har en mycket enkel syn på vem som är boven i dramat i alla sammanhang: Den som ger sig en annan på dess territorium, särskilt om denne är mindre och har avsevärt sämre förmåga till strid, så är man busen som förtjänar allt motstånd som kan uppbådas av den som försvarar sig, och den som hjälper den som är utsatt ska ha allt beröm. Så i fallet Putler-Ukraina så ska han bara ut från deras internationellt erkända gränser så som dom var före Ryssarnas intåg 2014. Vad som än hände innanför dessa gränser så var det Ukrainas interna angelägenhet, inte Ryssarnas eller Putlers. Att U.S.A. gjort sig skyldiga till likadana överträdelser ger inte Ryssarna fribiljett att göra detsamma. Det Ryssarna dessutom gör i stora delar av Afrika med Wagner att gömma sig bakom är inte ett dugg bättre. Fy f-n rent ut sagt för den som försvarar någon av dessa stormakter när dom ger sig på försvarslösa, vare sig det är stater eller enskilda. Jag är en f.d. FN-soldat som tjänstgjort för Sverige i Bosnien i ett tidigt skede och har nu bekanta som ger mig direkt info om vad som händer i Ukraina, och hade jag varit yngre och friskare så hade jag åkt ner och dragit på mig en uniform igen. Jag har en hel del klarsyn på landet Ryssland eftersom jag har en vän som i hela sitt arbetsliv jobbat som ambassadör för Sovjet/Ryssland, och den informationen jag har därigenom är inte färgad av någon utomstående, utan är snarar ett vittnesmål om hur Putlers Ryssland fungerar. Med den den informationen jag har är jag inte ett dugg förvånad över hur illa det är ställt med den Ryska militären och dess totala oförmåga att genomföra strid. Påståenden om att ryssarna ”sparat” det bästa till sist är skrattretande. Men, vi får väl se. Det skickas nya M.B.T’s till Ukraina nu som ska utrusta Ryssarna på nytt. Vi får se om det är T54/T55 eller T90 som dyker upp till den väntande Ukrainska våroffensiven som alla i media på båda sidor pratar om. Om det är museiföremål från 40-talet ryssarna förväntas föra ett modernt krig med så tycker jag nästan, fast bara nästan, synd om de Ryska soldaterna som ska ge sig ut i dessa konservburkar, som statister på en skjutbana. Men det kanske trots allt är att föredra framför att delta i den s.k. meat wave taktiken ryssarna fört i bl.a. Vuhledar och Bakhmut. Att Ryssarna nu försökt inta en stad med tidigare 70 000 invånare i över 7 månader utan att lyckas trots stor hjälp av Wagnergruppen säger en hel del om förmågan hos den Ryska armén. Det enda man lyckats med är att bomba sönder varenda byggnad till ruiner, men det är ju så man ”befriar” städer på Putlers vis.

 • Med tanke på USAs track record i lögner så finns väl ingen orsak till att tro på dem. Nu vet jag inte om Moskva är så mycket bättre? Men även om jag aldrig suttit en sekund i ett jaktplan så säger väl fysikens lagar några enkla saker.

  Om bilden på MQ 9 Reapern är korrekt så sitter ju proppellern bak, och den sitter bakom tre vingar. För att medvetet gå in och köra på den, så eftersom en SU 27 flanker inte backar upp i rumpan på den, så skulle ju det vara en handling där man då kör in nosen på planet i den.

  Hur troligt är det?

  Om det är medvetet eller ett misstag lär vi väl aldrig få veta. Men så länge man inte kör Kamikaze style med onödig miljonutgifter bara för skoj. Så varför inte bara skjuta ner skiten? USA kommer ju ändå bara beskylla Ryssland för allt som de alltid gör. Troligast är väl precis som Fabian säger att de utan fara för sig själva bara stör ut luften runt planet. Så kan de “Russian style” bara skylla på att de inte såg planet då transpondrarna var av. “Vill ni jävlas så skyll er själva”.

  Transponder fri flygning verkar alltid vara OK för USA, medans till och med en väderbalong tas ner i amerikanskt luftrum med mångmiljonsmissiler.

  Jag har väl blivit beskylld för att vara Putinist förut. Men jag kan väl inte låta bli ändå. Alltid är det USA som blir kränkta och “attackerade” och trakasserade. Och alltid av någon konstig anledning är det strax utanför eller på Ryska gränsen, eller till och med över Ryskt luftrum. Vad skulle hända om alla länder började göra samma sak mot USA?

   • Få ser att det som sker är upptrappning till WW3. Man leds av media att tro att det konflikter. I själva verket är allt bara ett spel för att just lura folk att tro att WW3 är enda utvägen.

   • Som sagt jag är ingen expert, men jag tror helt ärligt att det bara var ett misstag. Kommer lite för fort och lite för nära. Små marginaler i de hastigheterna. Men vad vet jag? Skulle man vilja förstöra skulle man väl först slå ut elektroniken och sen “skaka om” planet utan fara för sig själv.

   • Om denna sekvens verkligen visar vad den påstås visa är väl frågan: Varför?

    Varför sköt ryssarna inte bara ned drönaren med raket eller automatkanon?

  • Märkligt att tippen på det ena propellerbladet tycktes vara böjd framåt i rotationsriktningen. Ett annat propellerblad föreföll tvärställt mot rotationsriktningen utan böjning. Om dessa fenomen beror på artefakter på grund av läsningen av data från kamerans bildsensor, så är hela sekvensen omöjlig att bedöma.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *