Svensk fd stridspilot sågar USA-versionen om spiondrönaren som störtade i Svarta Havet

publicerad 16 mars 2023
- av Kristoffer Hell

Media i Väst anklagar Ryssland för en påstådd luftkollision över Svarta Havet den 14 mars 2023 mellan ett ryskt stridsflygplan av typen Su-27 och en amerikansk obemannad drönare av typen MQ-9 Reaper, i folkmun också känd som “bröllopskrascharen” då drönartypen under krigen i Afghanistan, 2001-2021, och Irak, 2003-2011, ofta var inblandad i bombräder mot bröllopsfester som misstogs för terroristläger.

Den amerikanska flygvapenchefen James Hecker:

“Cirka 7:03 träffade en rysk Su-27 propellern på en MQ-9, vilket tvingade den amerikanska militären att krascha MQ-9 i internationellt vatten.

Vid ett flertal tillfällen innan kollisionen, tömde Su-27:an bränsle över MQ-9 samtidigt som det flög alldeles framför det, på ett oansvarigt, miljöskadligt och oprofessionellt sätt.

Incidenten visar på bristande kompetens, förutom att vara farlig och oprofessionell.”

Enligt det ryska försvarsdepartementet kraschade den amerikanska drönaren av sig själv efter att ha flugit med sina transpondrar avslagna över territorium kontrollerat av Ryssland och sedan försökt vidta undvikande manövrar när ryskt militärflyg närmade sig.

“Den 14 mars 2023 på morgonen, upptäckte ryska luftfartsmyndigheter en obemannad amerikansk MQ-9 drönare över Svarta havet i närheten av Krimhalvön på väg mot gränsen till den ryska federationen.

Drönaren flög med transpondrarna avslagna samtidigt som den inkräktade på det luftrum som tillfälligt upprättats för den särskilda militära operationen [interventionen i Ukraina], vilket publicerats i enlighet med internationella regler och alla användare av det internationella luftrummet informerats om.

Jaktflyg från luftförsvaret sändes till platsen för att identifiera inkräktaren. Efter att ha vidtagit ett antal snabba manövrar runt 9.30 på morgonen (Moskva tid), förlorade drönaren kontakten med basen samt tappade höjd och kraschade i havet.

De ryska flygplanen använde inte några av vapnen ombord, kom inte i kontakt med den obemannade luftfarkosten, och återvände utan problem till sina hemmabaser”

Vi kontaktade kapten Fabian Fjälling, NewsVoice militäre flygexpert med 10 år inom försvaret. Han finner den amerikanska versionen av drönarkraschen mindre trolig:

“Att de skulle flyga framför och dumpa bränsle och sedan köra in i den med sitt eget hundramiljoners flygplan det tror jag inte. Men visst, en Su-27:a klarar väl det i åtta fall av tio men det är ju inget man gör med avsikt.”

Som erfaren pilot har Fabian en annan hypotes om vad som kan ha skett: drönarens fjärroperatör, som befinner sig långt bort, kanske till och med på andra sidan jorden, tappade helt enkelt kontrollen över drönaren när den flög in i den kraftiga turbulens som skapas i kölvattnet på jaktplan, eller när operatören på eget initiativ försökte utmanövrera de ryska jaktplanen och då tappade kontrollen över det:

“Om en jaktrote flyger förbi långsamt och nära för att göra en identifiering, skapar denna en turbulens som kan flippa, vända upp och ned på, drönaren som åker i backen, och det här är inte jättelätt att reda ut fjärrstyrt…

Om du gör en skarp sväng och tappar nosen då börjar du snabbt gå mot vattnet. Om det då är fördröjning på en eller ett par sekunder innan operatören ser detta på skärmen, och det sedan tar honom ytterligare två sekunder att inse situationens allvar och vad han måste göra för att reda ut den – har händelseutvecklingen redan sprungit iväg…”

Sukhoi Su-27 och en General Atomics MQ-9 Reaper
Sukhoi Su-27 och en General Atomics MQ-9 Reaper

Fabian minns en händelse i Svarta Havet 2014, då en Su-24, en äldre typ av ryskt jaktflyg, närmade sig det amerikanska örlogsfartyget USS Donald Cook, och under 90 minuter lekte katt och råtta med amerikanarna med hjälp av ett tidigare okänt ryskt avancerat telekrigföringsvapen som tillät den ryske jaktpiloten att på avstånd stänga av och på elektroniken i det amerikanska systemet:[5, 6]

“Det enda gammelmedia i Sverige tog med sig hem från händelsen var att ryska piloter flyger vårdslöst, när de i själva verket genomförde en uppvisning och fullständigt förnedrade Donald Cook.

Ryssarna visade att, om de vill, har de möjlighet att gå in och fälla bomber på amerikanska hangarfartyg”

Vi frågade om ryssarna verkligen har sådan här avancerad teknik?

“Både i Östersjön och Svarta Havet har ryssarna visat att de har väldigt gott självförtroende när det kommer till elektronisk krigföring.

Så vitt jag vet sade den ryske piloten att det var som att fjärrstyra det amerikanska luftförsvaret, jag stängde av det med en fjärrkontroll. Jag tror till och med att de präglade ett mynt som ett minne över den här händelsen.”

Relaterat: Fd vapeninspektören Scott Ritter kommenterar drönarkraschen (källa) i ett intervjuutdrag:

 

Vi frågar vem Fabian tror vinner kriget i Ukraina:

“De som försöker att betvinga Ryssland militärt på det som Ryssland anser vara rysk mark ger sig på något som inte är lätt. Karl XII, Napoleon och Hitler testade och ingen av dem var noviser när det gällde att föra krig.

De som tror att ryssarna bara har skräp att kriga med de är ‘in for a surprise’. Jag tror inte att de har visat allt de kan och jag tror att de kan väldigt mycket mer än vad i alla fall mainstream media tror.

Det är en total okunskap om Ryssland som västmedia bygger det västerländska narrativet på.”

Referenser och relaterat

  1. Mirror: Russian fighter jet COLLIDES with US Reaper drone over Black Sea near Ukraine
  2. New York Times: Newly Declassified Video Shows U.S. Killing of 10 Civilians in Drone Strike
  3. RT: Russia comments on US drone crash in Black Sea
  4. Russian MOD (Telegram): Press release
  5. RT: ‘Aggressive simulated attack’: Pentagon decries Russian jets zooming over USS Donald Cook (VIDEO)
  6. Daily Mail: Russian media claim its military is now capable of neutralising US warships with electronic jamming devices
  7. Wikipedia: Sukhoi Su-27
  8. Wikipedia: MQ-9 Reaper