Ukrainas ÖB Valerij Zaluzjny kan ersätta Volodomyr Zelensky

publicerad 7 mars 2023
- av Kristoffer Hell
Valerij Zaluzjny och Volodomyr Zelensky (Mashable.com). Montage: NewsVoice. Licens: CC BY 4.0

Kan Valerij Zaluzjny bli nästa president i Ukraina? Det ser ut som att den ukrainska skådespelaren, sedan ett par år politikern, Volodomyr Zelensky sjunger på sista versen, åtminstone som president för NATO-enklaven Ukraina.

Frågan som ser ut att bli hans Waterloo eller Poltava, är den pågående förlusten av den för Ukraina strategiskt viktiga orten Artyomovsk (Bakhmut), i regionen Donetsk.

Zelenskys nemesis (1973-) är Ukrainas populäre och kompetenta överbefälhavare Valerij Zaluzjny. Han blev Ukrainas försvarschef i juli 2021 och samtidigt medlem av Nationella säkerhets- och försvarsrådet.

Stöttefrågan är vad göra med Ukrainas kvarvarande soldater i den av ryska trupper snart intagna staden. Zelensky har beordrat att de skall slåss till sista man, eller snarare sista tonåring och pensionär, med tanke på att Ukraina inte längre har många soldater i rätt ålder kvar.

Överbefälhavaren Valerij Zaluzjny vill dra tillbaka dem från staden – som bedöms vara förlorad.

Ryssland kan fredsförhandla med Valerij Zaluzjny

Valerij Zaluzjny är sedan tidigare misstänkt för att ha egna politiska ambitioner i Ukraina. Ryssland har, enligt uppgift, också signalerat att han är en person de har respekt för och som de kan förhandla om fred med.

Kanske det bästa Zelensky i dag kan göra, för sig själv och det land vars språk han ännu inte fullt ut behärskar (Zelenskys modersmål är ryska) att hoppa på nästa flyg bort från Europa.