60% av USA-stödet till Ukraina går till det amerikanska militärindustriella komplexet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 mars 2023
- NewsVoice redaktion
Kongressman Michael McCaul (Rep). Foto: World Economic Forum.
Kongressman Michael McCaul (Rep).

Det direkta stödet till Kiev uppgick till endast 20% av de över 100 miljarder dollar som hittills anslagits. De flesta av de pengar som kongressen har avsatt för att hjälpa regeringen i Kiev har i själva verket gått till det amerikanska militärindustriella komplexet, medgav ordföranden för representanthusets utrikesutskott under en utfrågning på onsdagen.

“Av de 113 miljarder dollar som anslagits för fyra tilläggsanslag går ungefär 60 procent till amerikanska trupper, amerikanska arbetare och till modernisering av amerikanska lager”, sa representant Michael McCaul, republikan från Texas. “Faktum är att endast 20 procent av finansieringen går direkt till den ukrainska regeringen, i form av direkt budgetstöd.”

Michael McCaul är en övertygad anhängare av beväpnandet av Ukraina och insisterade på att hans tillsyn av stödet inte är avsedd att “underminera eller ifrågasätta vikten av stödet” till Kiev, utan att låta de amerikanska skattebetalarna veta hur deras pengar används.

Bland vittnena vid onsdagens utfrågning om “tillsyn, öppenhet och ansvarsskyldighet i fråga om stödet till Ukraina” fanns de tillförordnade eller permanenta generalinspektörerna vid Pentagon, utrikesdepartementet och USA:s byrå för internationell utveckling (USAID).

Trion presenterades i en rapport i Wall Street Journal förra månaden om amerikanska revisorer som åker till Ukraina för att se till att vapen, utrustning och pengar inte “avleds” för oavsiktlig användning. De berättade för McCaul på onsdagen att det hittills inte har funnits några “underbyggda” exempel på att amerikanskt bistånd skulle ha avletts.

“Varje dollar räknas”, sade McCaul och hävdade att tillsynen skulle främja effektiviteten och ändamålsenligheten i finansieringen av Ukraina, i enlighet med USA:s intressen.

Han noterade också att det multinationella konsultföretaget Deloitte samarbetar med den ukrainska regeringen för att kontrollera hur de amerikanska pengar som skickats för att stötta Kievs statsbudget används.

“Jag tror inte att USA någonsin har varit engagerat i något liknande”, sa McCaul senare under utfrågningen och syftade på den “pipeline” av NATO-vapen som är på väg till Ukraina via Polen.

Moskva har upprepade gånger varnat västvärlden för att leveransen av vapen och utrustning till Ukraina bara förlänger kriget och ökar risken för en direkt konfrontation mellan Ryssland och Nato.

USA och dess allierade insisterar på att det faktum att de skickar vapen till Kiev till ett värde av över 100 miljarder dollar inte gör dem till en part i konflikten, även om många offentliga tjänstemän har beskrivit den som ett proxykrig som Ryssland “måste förlora”.

Text: RT och TASS. Översättning: NewsVoice

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

    • Nej, korruptionen är enorm och bara ökar. Man för inte mycket krigsmaterial för de 800 miljarder dollar som USA:s militärutgifter ligger på och nu förskingras pengar till höger och vänster i Ukraina. Det mesta går till att muta politiker för fortsatt krig i Ukraina och på hemmaplan men också utomlands!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *