Västs propagandafront i Norden vill inte se att Ryssland är på väg att vinna i Ukraina

publicerad 3 mars 2023
- av Kristoffer Hell
En finländsk officer ställde upp på intervjun i ett hotell i Kiev.

ANALYS. En artikel publicerad den 28 februari av den finska skattefinansierade statstelevisionen YLE, skjuter i sank den bild av kriget som svensk massmedier klamrar sig fast vid. Det resulterade raskt i moteld från svenska Tidningarnas Telegrambyrå (TT), med syftet att “skydda” Sverige från den sanning som en finsk officer vittnar om. Ukrainas militär klarar inte av Ryssland.

Vad som i Finland har heter:

“Finländsk officer kritiserar Ukrainas armé: Den duger inte till anfall och striderna slutar med en smärtsam överraskning – ‘Ryssland förlorar inte det här kriget'”

…blev i Sverige:

“Expert: Ukraina måste börja anfalla”.

YLE:s artikel ligger i linje med vad som publiceras på den ryska statstelevisionens kanal RT, liksom vad de för NewsVoice läsare bekanta amerikanska militära experterna Scott Ritter (fd vapeninspektör) och tidigare amerikansk arméöverste Douglas MacGregor under flera månader sagt.

Peter Lidén är militär lärare i operationsplanering vid Försvarshögskolan. Foto: Anders G Warne
Peter Lidén är militär lärare i operationsplanering vid Försvarshögskolan. Foto: Anders G Warne (andersgwarne.se) för Försvarshögskolan (FHS.se)

För att lyckas med sin svarsartikel rekryterade TT en svensk överstelöjtnant verksam i Stockholm vid namn Peter Lidén som sågar sin finländske kollega med orden:

“kontrafaktiskt struntprat”.

Den finländsk officeren som alltså tränar soldater i Ukraina anser att landets armé är i desperat behov av utbildning. Han säger att de ukrainska styrkornas utbildning är föråldrad.

“Ukrainarna tror att de är skickliga soldater, säger han. Men du blir inte en bra soldat genom att ligga rädd i en skyttegrav i åtta månader. Det som krävs är utbildning.”

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jag tror inte att vi i Sverige vill se Ryssland vinna heller. Med tanke på att Norge har en direkt gräns mot Ryssland – dvs. Nato direkt mot Ryssland, kan vår framtid kännas mer än otrygg om Ryssland skulle vinna detta krig.

 • För 50 år sedan strök varje redaktör alla försök från journalister att infoga förstärkningsord som innebar att välja sida.
  Som exempel:
  Rysslands OMOTIVERADE ANFALLS-krig
  Rysslands KRIGSBROTT
  HögerEXTREMT parti
  Ni kan säkert komma på flera exempel.

  Idag blir ingen text publicerad i MSM om sådana förstärkningsord INTE finns med!
  Det är en ordning som införts i akt och mening att påverka i en viss riktning. Vi kan kalla det aktivism, agendajournalistik eller hjärntvätt.

  • Här är punkt 1 i G7-länderna senaste uttalande om Ukraina:

   At the one-year mark of Russia’s brutal invasion of Ukraine, we, the Leaders of the Group of Seven (G7), met with Ukraine’s President Volodymyr Zelenskyy to reaffirm our unwavering support for Ukraine for as long as it takes. Russia’s heinous attacks over the last 365 days have laid bare the cruelty of the ongoing aggression. We condemn Russia’s illegal, unjustifiable, and unprovoked war, disregard for the Charter of the United Nations (UN) and indifference to the impacts that its war is having on people worldwide. We salute the heroism of the Ukrainian people in their brave resistance.

   https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2023/02/24/g7-leaders-statement/

 • Det närmast tycks som om svenska politiker och en del militärer enbart har “erfarenhet” av datorspel. Krig är mest logistik och det är tunga grejor som skall fram, det går inte att “klicka” sig fram i verkligheten.
  När man läst på om förspelet till debaclet finns ingen redig orsak till Ulvens räddhågsna för Ryssland. Det var det mest patetiska politiska utspel jag sett.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *