Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Västs propagandafront i Norden vill inte se att Ryssland är på väg att vinna i Ukraina

publicerad 3 mars 2023
- Kristoffer Hell
En finländsk officer ställde upp på intervjun i ett hotell i Kiev.

ANALYS. En artikel publicerad den 28 februari av den finska skattefinansierade statstelevisionen YLE, skjuter i sank den bild av kriget som svensk massmedier klamrar sig fast vid. Det resulterade raskt i moteld från svenska Tidningarnas Telegrambyrå (TT), med syftet att “skydda” Sverige från den sanning som en finsk officer vittnar om. Ukrainas militär klarar inte av Ryssland.

Vad som i Finland har heter:

“Finländsk officer kritiserar Ukrainas armé: Den duger inte till anfall och striderna slutar med en smärtsam överraskning – ‘Ryssland förlorar inte det här kriget'”

…blev i Sverige:

“Expert: Ukraina måste börja anfalla”.

YLE:s artikel ligger i linje med vad som publiceras på den ryska statstelevisionens kanal RT, liksom vad de för NewsVoice läsare bekanta amerikanska militära experterna Scott Ritter (fd vapeninspektör) och tidigare amerikansk arméöverste Douglas MacGregor under flera månader sagt.

Peter Lidén är militär lärare i operationsplanering vid Försvarshögskolan. Foto: Anders G Warne
Peter Lidén är militär lärare i operationsplanering vid Försvarshögskolan. Foto: Anders G Warne (andersgwarne.se) för Försvarshögskolan (FHS.se)

För att lyckas med sin svarsartikel rekryterade TT en svensk överstelöjtnant verksam i Stockholm vid namn Peter Lidén som sågar sin finländske kollega med orden:

“kontrafaktiskt struntprat”.

Den finländsk officeren som alltså tränar soldater i Ukraina anser att landets armé är i desperat behov av utbildning. Han säger att de ukrainska styrkornas utbildning är föråldrad.

“Ukrainarna tror att de är skickliga soldater, säger han. Men du blir inte en bra soldat genom att ligga rädd i en skyttegrav i åtta månader. Det som krävs är utbildning.”

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq