Avancerade marinstyrkor sprängde Nord Stream enligt veteran från danska flottan

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 april 2023
- NewsVoice redaktion
Löjtnant och attackdykare Chris Bianchi (USA).
Löjtnant Chris Bianchi (USA) från enheten för sprängämneseliminering (EODMU), tränar vid piren i Simrishamn den 10 juni 2022 under övningen BALTOPS 22.

Den som saboterade Nord Stream-rörledningarna hade troligen tillgång till snabba undervattensdrönare, sa en av Danmarks mest “erfarna dykare inom flottan” till den amerikanska finanstidningen Bloomberg tidigare i veckan.

Det är sedan tidigare känt att NATO-styrkor tränade med obemannade undervattensfarkoster nära sprängplatsen före explosionerna.

Dykaren sa att det är en utmanande uppgift att hitta rörledningarna och menar att det krävs exakta koordinater och spårningsteknik för att sedan transportera och placera sprängladdningarna.

Bloomberg skriver att sprängladdningarna som troligen vägde flera hundra kilo, hade placerats mot undersidan av rören. Dykaren uppskattar att operationen, inklusive en säker uppstigning, skulle ha tagit flera timmar för varje enskild dykare och att den som utförde attacken bör ha haft tillgång till  snabbgående undervattensfarkoster, liknande de som används av avancerade marinstyrkor.

Ett ytfartyg som förblir relativt stillastående i flera timmar i väntan på ett dyklag, säger han, skulle ha väckt oönskad uppmärksamhet eller blivit flaggat av utredare i efterhand. Alltså är det mer troligt att undervattensfarkoster användes.

“The Danish navy says the hypothesis is sound, as it would’ve been difficult for divers to spend the time required to set up an attack at such a depth without being detected.”

Brigadgeneral Patrik Gardesten i amfibiekåren. Foto: Magnus Lindstedt för Försvarsmakten
Brigadgeneral Patrik Gardesten i amfibiekåren. Foto: Magnus Lindstedt för Försvarsmakten

Brigadgeneral Patrik Gardesten: “I den här miljön är vi experter”

Bloomberg tar upp Sverige.

“Sveriges expertis är ett användbart verktyg för NATO. Landet strävar efter att ansluta sig till efter århundraden av neutralitet efter en dramatisk vändning som utlöstes av den ryska invasionen.”

“I den här miljön är vi experter”, säger brigadgeneral Patrik Gardesten, medan han knackar på en karta över Östersjöns sjöfartsleder på ett bord i ett mörkt, träpanelerat rum på ön Muskö.”

“Ungefär en timmes bilresa söder om Stockholm ligger ön med en flottbas som påminner om en skurkhåla från en James Bond-film, med stora underjordiska hamnar som är förbundna med varandra genom ett nät av tunnlar som sprängts in i berget.

Gardesten, en marinofficer som utsågs till biträdande chef för flottan bara en månad före sprängningarna i Nord Stream, säger att händelsen illustrerar de växande riskerna med vad som ofta kallas hybridkrigföring, dvs. att rikta in sig på strategisk civil infrastruktur. “Det har en enorm inverkan på hur våra medborgare upplever stabilitet och sin egen säkerhet i regionen”, säger han.”

NATO har tillgång till obemannade ubåtar. Under de militära BALTOPS-övningarna i juni 2022 tränade den amerikanska flottan med undervattensdrönare under tio dagar utanför Bornholms kust, enligt ett nyhetsmeddelande från NATO.

Sammanställning och översättning: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Sprängningen av Nord Stream passar helt klart in i den, “nya världsordning”eller 2030 för att vara mer exakt! De besuttna har alltid hatat industrin och har enbart varit intresserad av att tjäna pengar – från pengar d.v.s. utlåning. Storkapitalet har aldrig startat någon industri – förutom bankerna.

  För att återgå till den “sprängda gasledningen” så var det knäpptyst från tysk sida, vilket kan tyckas märkligt? Nej, inte alls! Härom dagen stängde Tyskland ner sina tre sista kärnkraftverk och var och en förstår ju att det knappast kan gynna tysk industri? Som de flesta vet är Tyskland vår största partner vad gäller handel och uteblir den så drabbas vi givetvis av det bortfallet?

  Naturligtvis är det EU (oligarkernas verk) som ligger bakom Tysklands alla beslut (Leyen) där målsättningen är en totalitär union, där DDR och forna Sovjet kommer att framstå som demokratins högborg? Alla beslut som numer tas från Bryssel går ut på att begränsa rörelse/åsikt/yttrandefrihet. Albert Speer skrev boken; “Slavstaten” under sin tid på Spandau, men då gällde det om Tyskland vunnit kriget. Berlin hade då varit huvudstaden. Vi har haft några inflytelserika damer (Merkel, Leyen) som dikterat villkoren inom EU och de har lyckats över all förväntan, även om staden är Bryssel? De har gjort allt “det där” utan att en enda blodsdroppe spillts? De förr suveräna staterna har uppslukats av EU och EU-länderna har berövats sin egen beslutanderätt. Vi förfogar inte längre över våra naturresurser – det är EU som bestämmer. Det här är bara början på den slavunion som börjar ta form och där finns ingen rymd för avvikande åsikter – brott emot EU-unionen, kallas det visst för?

  Jo, men vi har ju demokrati, säger vän av ordning? Att rösta var 4:e år är en bluff som vi går på vart – 4:e år!

 • Egentligen är det ovidkommande hur förfarandet av sprängningen gick till? Det som däremot är skrämmande är den totala tystnad från Tyskland? De är direkt beroende av energiförsörjningen för att upprätthålla industriproduktionen och naturligtvis för att värma bostäder. Men, men, inte ett enda ljud från de tyska ledarna, eller från EU? Förklaringen är enkel, de vet så väl vem som låg bakom attentatet? Sedan kommer den viktigaste aspekten och som den globala eliten planerat sedan länge – en avindustrialisering av Tyskland som ska bli den första dominobrickan av industriländerna. Maurice Strong sade för ett tjugotal år sedan att, “det är vår plikt att upplösa industrisamhället”. Det finns en “bibel” för dessa och det är John P. Holdrens skrift; “Ecosceince” (1977) som tar loven ur industrisamhället. Jodå, John Kerry, Al Gore, Barack Obama, Joe Biden, Antonio Guterres m.m. har boken som huvudkudde. Jo, det var så sant, ingen av dessa uppräknade drabbas av några inskränkningar, utan kan fortsätta leva som de tidigare gjort d.v.s. ha sina privat jetplan, sina stora båtar och det bästa av allt de slipper äta dessa förskräckliga insekter var dag

  • Det kan vara av intresse att redan under den viktorianska eran var John Ruskin stark motståndare till industrisamhället samtidigt som han företrädde det brittiska imperiets agenda för att införa socialism. Speciellt i andra länder!
   Planen var att imperiet skulle kontrollera en världsregerings viktigaste delar och att socialistiska revolutionärer skulle välkomna aristokraterna som sina överhuvuden.
   Ruskin kan ses som föregångare till mycket av dagens och föregående radikalism i imperiets tjänst.
   Ruskin företrädde en återgång till primitiva kulter.
   Exempel är både nazism och zionism, som britterna frammanade långt innan båda fenomenen framträdde tydligt. Det följde Edward gibbons tänkande och avsikten var att behålla imperiet genom att så splittring i form av radikala kulter.
   Europas liberaler är trojanska hästar och liksom allt annat så härrör liberalismen från sagda imperium.
   Eftersom även Europas frimureri byggdes upp av britterna har Europa varit totalt infiltrerat sen 1800-talet

   • infiltrationen började för många tusen år sedan. Grunden är det sjuka samhälle som de sumeriska “gudarna” skapade med början ca 300.000 f.kr. Läs gärna de arkeologiska upptäckterna, de översatta lertavlor man funnit.
    Där hittar vi våld i överflöd, missbrukad teknik, kvinnoförtryck mm. Allt som finns i religionerna och som sedan tagits över av de politiska “partierna”.

    • Varför bara futtiga 300 000 år sedan? Dra till med 300 miljoooooner år nästa gång!!!

     “Allt som finns i religionerna” Fel igen – i sumerernas vidskepelse finns det inte ett spår av vår Frälsare Jesus och Hans evangelium. Prisa Honom !!!

  • #” ….. den viktigaste aspekten … som den globala eliten planerat sedan länge – en avindustrialisering av Tyskland …..”.

   Javisst, fast det har dom redan undertecknat en gång, vilket skedde i september 1944 och är känt som Morgenthau-planen efter FDR:s judiske finansminister, idégivaren, vid en konferens i Quebec, Kanada. Undertecknarna var Churchill och Roosevelt (Stalin var inte med). Den då sjuke amerikanske presidenten, som senare under hösten tänkte ställa upp för fjärde gången i ett presidentval (!?), drog tillbaka sitt medgivande (22/9 1944) av planen, som förblev hemlig till dess att US-senaten i november 1967 lät publicera “Morgenthau Diary Germany”.
   Planen var enormt långtgående, bl a skulle Tysklands kulturarv förstöras så långt det var möjligt. Morgenthau-planens 14 punkter fordrade en uppstyckning av landet i ett flertal zoner (skedde!), all industri skulle demonteras (skedde i stor omfattning), alla gruvor med kringutrustning skulle stängas, de s k “huvudkrigsförbrytarna” bland politiker och militärer skulle omgående skjutas (ingen rättegång var tänkt, men det blev ett dussin rättegångar och många avrättningar fram tom 1951), även ledarna inom NSDAP, SA och SS skulle vederfaras samma öde och deras anhöriga skulle tvingas till tvångsarbete, tillika skulle alla tyskar få utegångsförbud (?). Mycket av tyskt kulturarv kom ju faktiskt att bombas sönder under tiden fram till slutet av april 1945. Dresden, Potsdam, Würzburg och många fler städer utan militär betydelse, förvandlades till skrot och aska ….. .

  • Visst vet de tyska ledarna vem som sprängde. Men Tyskland är fortfarande ockuperat av USA och dessutom intvingat i NATO (North Atlantic Terror Organisation). Eftersom tyskarna inte vill ha en ny omgång av den terror, som NATOs “Rote Armée Fraktion” utsatte dem för under närmare trettio år, så håller de käften. De vet vilka som härskar i Europa…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *