Avancerade marinstyrkor sprängde Nord Stream enligt veteran från danska flottan

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 april 2023
- NewsVoice redaktion
Löjtnant och attackdykare Chris Bianchi (USA).
Löjtnant Chris Bianchi (USA) från enheten för sprängämneseliminering (EODMU), tränar vid piren i Simrishamn den 10 juni 2022 under övningen BALTOPS 22.

Den som saboterade Nord Stream-rörledningarna hade troligen tillgång till snabba undervattensdrönare, sa en av Danmarks mest ”erfarna dykare inom flottan” till den amerikanska finanstidningen Bloomberg tidigare i veckan.

Det är sedan tidigare känt att NATO-styrkor tränade med obemannade undervattensfarkoster nära sprängplatsen före explosionerna.

Dykaren sa att det är en utmanande uppgift att hitta rörledningarna och menar att det krävs exakta koordinater och spårningsteknik för att sedan transportera och placera sprängladdningarna.

Bloomberg skriver att sprängladdningarna som troligen vägde flera hundra kilo, hade placerats mot undersidan av rören. Dykaren uppskattar att operationen, inklusive en säker uppstigning, skulle ha tagit flera timmar för varje enskild dykare och att den som utförde attacken bör ha haft tillgång till  snabbgående undervattensfarkoster, liknande de som används av avancerade marinstyrkor.

Ett ytfartyg som förblir relativt stillastående i flera timmar i väntan på ett dyklag, säger han, skulle ha väckt oönskad uppmärksamhet eller blivit flaggat av utredare i efterhand. Alltså är det mer troligt att undervattensfarkoster användes.

”The Danish navy says the hypothesis is sound, as it would’ve been difficult for divers to spend the time required to set up an attack at such a depth without being detected.”

Brigadgeneral Patrik Gardesten i amfibiekåren. Foto: Magnus Lindstedt för Försvarsmakten
Brigadgeneral Patrik Gardesten i amfibiekåren. Foto: Magnus Lindstedt för Försvarsmakten

Brigadgeneral Patrik Gardesten: ”I den här miljön är vi experter”

Bloomberg tar upp Sverige.

”Sveriges expertis är ett användbart verktyg för NATO. Landet strävar efter att ansluta sig till efter århundraden av neutralitet efter en dramatisk vändning som utlöstes av den ryska invasionen.”

”I den här miljön är vi experter”, säger brigadgeneral Patrik Gardesten, medan han knackar på en karta över Östersjöns sjöfartsleder på ett bord i ett mörkt, träpanelerat rum på ön Muskö.”

”Ungefär en timmes bilresa söder om Stockholm ligger ön med en flottbas som påminner om en skurkhåla från en James Bond-film, med stora underjordiska hamnar som är förbundna med varandra genom ett nät av tunnlar som sprängts in i berget.

Gardesten, en marinofficer som utsågs till biträdande chef för flottan bara en månad före sprängningarna i Nord Stream, säger att händelsen illustrerar de växande riskerna med vad som ofta kallas hybridkrigföring, dvs. att rikta in sig på strategisk civil infrastruktur. ”Det har en enorm inverkan på hur våra medborgare upplever stabilitet och sin egen säkerhet i regionen”, säger han.”

NATO har tillgång till obemannade ubåtar. Under de militära BALTOPS-övningarna i juni 2022 tränade den amerikanska flottan med undervattensdrönare under tio dagar utanför Bornholms kust, enligt ett nyhetsmeddelande från NATO.

Sammanställning och översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq