Hemligstämplade NATO-krigsplaner för att knäcka Ryssland läckte

publicerad 7 april 2023
- av NewsVoice
USA:s krigsplaner för Ukraina
USA:s och NATO:s krigsplaner för Ukraina. Läckan inkluderar en serie krigsdokument.

Hemligstämplade dokument som beskriver USA:s och NATO:s planer på hur USA militärt ska hjälpa Ukraina att inleda en våroffensiv mot Ryssland sprids nu på internet. Pentagon försöker göra något åt det, men det är för sent eftersom krigsplanerna blivit virala.

Dokumenten som är märkta med “topphemligt” som innehåller diagram och uppgifter om vapenleveranser, bataljonsstyrkor och annat känsligt material, läckte ut på torsdagen på de sociala medieplattformarna Twitter och Telegram, rapporterar New York Times, som citerar tjänstemän vid försvarsdepartementet.

“Vi är medvetna om rapporterna om inläggen i sociala medier”, sa vice pressekreterare Sabrina Singh i en rapport, vilket tyder på att en säkerhetsöverträdelse utreds.

“De läckta dokumenten innehåller inga specifika stridsplaner, men de ger en ögonblicksbild – den amerikanska och ukrainska synen på vad de ukrainska trupperna kan tänkas behöva för kampanjen den 1 mars.”The New York Times

Fotografier av diagram över förväntade vapenleveranser, förflyttningar av trupp- och bataljonsstyrkor och andra planer utgör ett betydande hot mot amerikansk underrättelseverksamhet i ansträngningarna att hjälpa Ukraina, skriver New York Times.

Enligt de läckta dokumenten har Ryssland förlorat mellan 16 000 och 17 500 soldater, medan Ukrainas förluster uppgår till hela 71 500. Den stora skillnaden står i motsats till den triumferande krigsberättelse som Kiev presenterat. Dokumenten tycks vara en del av ett pågående briefing-arbete för att analysera krigets utveckling och planera för en ukrainsk motoffensiv.

Det är oklart hur dokumenten hamnade på sociala medier, men proryska regeringskanaler har delat och spridit bilderna.

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Kan tolkas hur som. En undanflykt för att inte inleda en vår offensiv, om de själva “släppt” ut dokumenten. Eller för att få igång en diskussion om kriget, att det inte går så bra för väst. Allt sådant här är konstigt, speciellt om media tar upp det.

 • Robert McNamara gick ut och påstod att Vietnamkriget skulle vara över på nolltid eftersom det är det första krig som kommer att vinnas tekniskt med minimala mänskliga förluster. Hur det slutade vet ju alla som minns något men de själva har raderat det ur medvetandet.

 • Planterat av Pentagon själv! De inbillar sig att Ryssland inte har egna underrättelser. Skulle något i dokumenten stämma, så har Ukrainas “strategiska” reserv minskat från ca 100000 soldater till ned mot 60000. Orsak är att de 3 stridsområden där slag f n pågår, sakta maler ner de allt fler förstärkningar Ukraina sänder. Hittills har Ryssarna satt ca 80000 ur stridbart skick i dessa slag.

  De ryska trupper, som inkallades före jul är inte färdigtränade ännu, men varför anfalla när Ukraina villigt sänder fram nya trupper till slakt. De ryska trupperna är sannolikt inte färdigtränade förrän till hösten. Någon våroffensiv blir det inte. Och Ukrainas nya reserver med material från Västländer är heller inte färdiga förrän till hösten.

 • Allt började med all sannolikhet redan efter Sovjetunionens kollaps och Warszawapaktens upplösning 1991. De forna Östländerna införlivades därefter snabbt i Nato. Av vilken anledning kan man undra? Jo, givetvis var Ryssland målet. Ukraina skulle bli spelplanen som skulle gillra fällan för ryssarna. USA såg till att störta den folkvalde Ukrainske presidenten 2014 och efter det rustade man Ukraina till tänderna. Fällan som ryssarna skulle gå i var Donbas och tusentals ukrainska styrkor väntade utanför staden. Meningen var att Ryssland skulle trampa i fällan, vilket de gjorde.
  Nato, USA, hade väntat sig att Ryssland skulle bli ett lättfångat byte, men misstog sig kapitalt över den militära kapacitet Ryssland förfogade över.
  Idag ser vi resultat av en katastrofal politik av västländerna. Istället för ett utarmat och sargat Ryssland, blev det precis tvärtom – ett Europa och USA som går på knä. Likt förbannat fortsätter krigsivrarna att sända mer vapen och krigsmaterial till Ukraina, som numer liknar ett månlandskap. Det jäser i Väst och en revolution tornar upp sig i horisonten. “Som man bäddar får man ligga”, heter ett gammalt ordspråk – det gäller än idag.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *