Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Hemligstämplade NATO-krigsplaner för att knäcka Ryssland läckte

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 april 2023
- NewsVoice redaktion
USA:s krigsplaner för Ukraina
USA:s och NATO:s krigsplaner för Ukraina. Läckan inkluderar en serie krigsdokument.

Hemligstämplade dokument som beskriver USA:s och NATO:s planer på hur USA militärt ska hjälpa Ukraina att inleda en våroffensiv mot Ryssland sprids nu på internet. Pentagon försöker göra något åt det, men det är för sent eftersom krigsplanerna blivit virala.

Dokumenten som är märkta med “topphemligt” som innehåller diagram och uppgifter om vapenleveranser, bataljonsstyrkor och annat känsligt material, läckte ut på torsdagen på de sociala medieplattformarna Twitter och Telegram, rapporterar New York Times, som citerar tjänstemän vid försvarsdepartementet.

“Vi är medvetna om rapporterna om inläggen i sociala medier”, sa vice pressekreterare Sabrina Singh i en rapport, vilket tyder på att en säkerhetsöverträdelse utreds.

“De läckta dokumenten innehåller inga specifika stridsplaner, men de ger en ögonblicksbild – den amerikanska och ukrainska synen på vad de ukrainska trupperna kan tänkas behöva för kampanjen den 1 mars.”The New York Times

Fotografier av diagram över förväntade vapenleveranser, förflyttningar av trupp- och bataljonsstyrkor och andra planer utgör ett betydande hot mot amerikansk underrättelseverksamhet i ansträngningarna att hjälpa Ukraina, skriver New York Times.

Enligt de läckta dokumenten har Ryssland förlorat mellan 16 000 och 17 500 soldater, medan Ukrainas förluster uppgår till hela 71 500. Den stora skillnaden står i motsats till den triumferande krigsberättelse som Kiev presenterat. Dokumenten tycks vara en del av ett pågående briefing-arbete för att analysera krigets utveckling och planera för en ukrainsk motoffensiv.

Det är oklart hur dokumenten hamnade på sociala medier, men proryska regeringskanaler har delat och spridit bilderna.

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq