Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Jack Teixeira – Den 21 år unge mannen bakom Pentagon Files

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 16 april 2023
- Christian Pavón, jurist
Jack Teixeira
Jack Teixeira.

Nyligen läcktes topphemliga dokument från amerikanska försvarsministeriets högkvarter Pentagon. Mannen som läckte heter Jack Teixeira och är 21 år gammal. Han arbetade på nationalgardets flygdivision och är tydligen även med i dess underrättelsetjänst, där han tros ha förvärvat uppgifterna.

Läckorna rör allt ifrån identiteter på hemliga agenter till detaljer om avlyssningar av NATO-allierade statschefer. Dokumenten har även innehållit hyperkänsliga saker om Ukrainska militärens svagheter, någonting som Ryssland nu verkligen kommer kunna dra nytta av.

Uppgifterna som läckt hann ligga ute ungefär en månad innan någon upptäckte dessa, fanns offentligt på en Minecraft-server, en server för dataspelande ungdomar. Pentagon har sedan dess febrilt sökt efter personen som läckt filerna och till slut hittat och gripit denne.

"The Pentagon", 2008. Foto: David B. Gleason, Chicago. Licens: CC BY-SA 2.0.
“The Pentagon”, 2008. Foto: David B. Gleason, Chicago. Licens: CC BY-SA 2.0.

Jack Teixeira avslöjar amerikanska säkerhetsbrister

Det hela har av naturliga skäl skapat en del tveksamheter kring USA:s inre säkerhet eller snarare brist på den. Då läckorna även innehåller uppgifter om att USA flaggrant spionerar på sina allierade, någonting som upprört bland annat Sydkoreas talman och oppositionsledare Park Hong Geun:

“Som en suverän nation måste vi reagera strängt på spionerandet av statshemligheter, även om det begicks av en allierad med vilken (Sydkorea) har förbundit sig till över blod.”

Teixeira höll tydligen till i en rasistisk memegrupp på Discord vid namn ”Thug Shaker Central” där medlemmarna delar rasistiska memes och skämt samt även talar om politik.

En vän till Jack som höll till på samma server angav detta om hans skäl för att ha läckt informationen:

”Den här killen var en kristen, anti-krig, ville bara informera några av sina vänner om vad som händer”.

Även om motiven är oklara och vi än så länge enbart kan få hörsägen från hans kamrater i chatt-gruppen är en sak klar och det är att USA förlorat avsevärt i förtroende efter att ånyo visat att de inte kan hålla inne med topphemlig information.

USA har dessutom lovat att  slutat att spionera på allierade efter avslöjanden från Edward Snowden, men detta visar att att de ljugit om det.

Frågan är öppen om detta avslöjande påverkar den svenska NATO-processen.

Bradley Manning som 2010 läckte “the Iraq War logs” till Wikileaks var vid tillfället endast 23 år gammal.

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq