Jack Teixeira – Den 21 år unge mannen bakom Pentagon Files

publicerad 16 april 2023
- av Christian Pavón, jurist
Jack Teixeira
Jack Teixeira.

Nyligen läcktes topphemliga dokument från amerikanska försvarsministeriets högkvarter Pentagon. Mannen som läckte heter Jack Teixeira och är 21 år gammal. Han arbetade på nationalgardets flygdivision och är tydligen även med i dess underrättelsetjänst, där han tros ha förvärvat uppgifterna.

Läckorna rör allt ifrån identiteter på hemliga agenter till detaljer om avlyssningar av NATO-allierade statschefer. Dokumenten har även innehållit hyperkänsliga saker om Ukrainska militärens svagheter, någonting som Ryssland nu verkligen kommer kunna dra nytta av.

Uppgifterna som läckt hann ligga ute ungefär en månad innan någon upptäckte dessa, fanns offentligt på en Minecraft-server, en server för dataspelande ungdomar. Pentagon har sedan dess febrilt sökt efter personen som läckt filerna och till slut hittat och gripit denne.

"The Pentagon", 2008. Foto: David B. Gleason, Chicago. Licens: CC BY-SA 2.0.
“The Pentagon”, 2008. Foto: David B. Gleason, Chicago. Licens: CC BY-SA 2.0.

Jack Teixeira avslöjar amerikanska säkerhetsbrister

Det hela har av naturliga skäl skapat en del tveksamheter kring USA:s inre säkerhet eller snarare brist på den. Då läckorna även innehåller uppgifter om att USA flaggrant spionerar på sina allierade, någonting som upprört bland annat Sydkoreas talman och oppositionsledare Park Hong Geun:

“Som en suverän nation måste vi reagera strängt på spionerandet av statshemligheter, även om det begicks av en allierad med vilken (Sydkorea) har förbundit sig till över blod.”

Teixeira höll tydligen till i en rasistisk memegrupp på Discord vid namn ”Thug Shaker Central” där medlemmarna delar rasistiska memes och skämt samt även talar om politik.

En vän till Jack som höll till på samma server angav detta om hans skäl för att ha läckt informationen:

”Den här killen var en kristen, anti-krig, ville bara informera några av sina vänner om vad som händer”.

Även om motiven är oklara och vi än så länge enbart kan få hörsägen från hans kamrater i chatt-gruppen är en sak klar och det är att USA förlorat avsevärt i förtroende efter att ånyo visat att de inte kan hålla inne med topphemlig information.

USA har dessutom lovat att  slutat att spionera på allierade efter avslöjanden från Edward Snowden, men detta visar att att de ljugit om det.

Frågan är öppen om detta avslöjande påverkar den svenska NATO-processen.

Bradley Manning som 2010 läckte “the Iraq War logs” till Wikileaks var vid tillfället endast 23 år gammal.

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

  • En 21 åring!

    Han kan inte ens som underbarn hunnit skaffa sig den utbildning som krävs för att ens uppfylla kriterierna för en sådan tjänst.

    Det är väl lika troligt som att min gammelmoster på 101 år egentligen är operativ chef för SOG, särskilda operations gruppen, och egentligen har sin plats på hemmet som täckmantel.

    Men förstår inte riktigt vad de håller på med längre? Är det något slags test för att se hur jävla dumma befolkningen är? Eller bryr de sig inte ens längre om att försöka dölja vad det är de gör? Det är väl lagom tid att dra sig ur Ukraina nu. Vänta två veckor, vilket verkar vara befolkningens generella minnesspann. Och sen dra igång nästa terror operation mot jordens befolkning.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *