Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Pentagon Files avslöjar NATO:s specialstyrkor i Ukraina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 april 2023
- NewsVoice redaktion
Volodymyr Zelensky (Ukraina) och Jens Stoltenberg (NATO), 2019
Volodymyr Zelensky (Ukraina) och Jens Stoltenberg (NATO), 2019.

Hemligstämplade amerikanska militära dokument (Pentagon Files) som läckt ut på internet visar att 97 operatörer från NATO:s specialstyrkor fanns i Ukraina den 1 mars 2023, varav 50 var britter. Det rapporterade flera brittiska medier på tisdagen.

The Guardian uppger sig ha sett två dokument daterade i slutet av februari och början av mars.

“Enligt handlingarna bedömde amerikanska tjänstemän vid den tidpunkten att av de 97 specialstyrkor från Natoländerna som var aktiva i Ukraina var 50 brittiska. Detta är betydligt högre än antalet från USA och Frankrike, som sades ha satt in 14 respektive 15 specialstyrkor.” – The Guardian

Dokumenten var märkta som hemliga och förberedda för höga amerikanska försvarstjänstemän. De dagliga uppdateringarna innehöll information om NATO:s militära operationer, logistik, vapenleveranser och utbildning av ukrainska trupper.

En annan brittisk kanal, Declassified, noterade att de 14 amerikanska specialoperatörerna ingick bland de 29 personer från Pentagon som var närvarande i Ukraina, vilket innefattade marinens säkerhetsavdelning vid USA:s ambassad i Kiev och militära attachéer. Ytterligare 71 personer från utrikesdepartementet fanns också i landet, vilket innebär totalt 100 amerikaner.

Medan amerikanska specialoperatörer kommer från två enheter, Navy SEALs och arméns Delta Force, sträcker sig den brittiska definitionen bortom Special Air Service (SAS) till fallskärmsjägare, marinsoldater och andra enheter.

Dussintals sekretessbelagda amerikanska militära dokument har upptäckts på nätet under den senaste veckan, vilket har väckt stor uppmärksamhet i media. Pentagon har inlett en jakt på den som läckte dem och justitiedepartementet genomför också en brottsutredning.

Ryssland och Ukraina har i stort sett avfärdat dokumenten som irrelevanta.

Även om Washington och London aldrig officiellt har bekräftat att deras specialstyrkor är närvarande i Ukraina har flera medier rapporterat om detta under det senaste året.

I april 2022 hävdade den franska dagstidningen Le Figaro att SAS- och Delta Force-operatörer har varit närvarande i Ukraina sedan början av Rysslands militära operation och där fört ett “hemligt krig” för Ukrainas räkning.

Brittiska Daily Mirror rapporterade att dussintals “pensionerade” SAS-operatörer har åkt till Ukraina för att bidra med sin expertis till Kievs sak, finansierat genom ett privat militärföretag i ett icke namngivet europeiskt land.

Kort efter dessa avslöjanden skrev The Times att ett antal SAS-operatörer hade “återvänt” till Ukraina för att lära Kievs soldater hur man använder brittiskt tillverkade pansarvärnsraketer.

Grayzone rapporterade i november 2022 att brittiska specialoperatörer hade arbetat genom ett privat företag vid namn Prevail Partners för att utbilda ukrainska sabotörer som riktade in sig på Krim.

Generallöjtnant Robert Magowan skrev i Globe and Laurel, som är Royal Marines officiella publikation, att brittiska kommandosoldater stödde “diskreta operationer” i en “oerhört känslig miljö” och att ett av uppdragen bestod av att 350 marinsoldater från 45 Commando Group med kort varsel sattes in för att evakuera den brittiska ambassaden i Kiev när kriget i Ukraina startade.

Översättning och sammanställning: NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq