Pentagon Files avslöjar NATO:s specialstyrkor i Ukraina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 april 2023
- NewsVoice redaktion
Volodymyr Zelensky (Ukraina) och Jens Stoltenberg (NATO), 2019
Volodymyr Zelensky (Ukraina) och Jens Stoltenberg (NATO), 2019.

Hemligstämplade amerikanska militära dokument (Pentagon Files) som läckt ut på internet visar att 97 operatörer från NATO:s specialstyrkor fanns i Ukraina den 1 mars 2023, varav 50 var britter. Det rapporterade flera brittiska medier på tisdagen.

The Guardian uppger sig ha sett två dokument daterade i slutet av februari och början av mars.

“Enligt handlingarna bedömde amerikanska tjänstemän vid den tidpunkten att av de 97 specialstyrkor från Natoländerna som var aktiva i Ukraina var 50 brittiska. Detta är betydligt högre än antalet från USA och Frankrike, som sades ha satt in 14 respektive 15 specialstyrkor.” – The Guardian

Dokumenten var märkta som hemliga och förberedda för höga amerikanska försvarstjänstemän. De dagliga uppdateringarna innehöll information om NATO:s militära operationer, logistik, vapenleveranser och utbildning av ukrainska trupper.

En annan brittisk kanal, Declassified, noterade att de 14 amerikanska specialoperatörerna ingick bland de 29 personer från Pentagon som var närvarande i Ukraina, vilket innefattade marinens säkerhetsavdelning vid USA:s ambassad i Kiev och militära attachéer. Ytterligare 71 personer från utrikesdepartementet fanns också i landet, vilket innebär totalt 100 amerikaner.

Medan amerikanska specialoperatörer kommer från två enheter, Navy SEALs och arméns Delta Force, sträcker sig den brittiska definitionen bortom Special Air Service (SAS) till fallskärmsjägare, marinsoldater och andra enheter.

Dussintals sekretessbelagda amerikanska militära dokument har upptäckts på nätet under den senaste veckan, vilket har väckt stor uppmärksamhet i media. Pentagon har inlett en jakt på den som läckte dem och justitiedepartementet genomför också en brottsutredning.

Ryssland och Ukraina har i stort sett avfärdat dokumenten som irrelevanta.

Även om Washington och London aldrig officiellt har bekräftat att deras specialstyrkor är närvarande i Ukraina har flera medier rapporterat om detta under det senaste året.

I april 2022 hävdade den franska dagstidningen Le Figaro att SAS- och Delta Force-operatörer har varit närvarande i Ukraina sedan början av Rysslands militära operation och där fört ett “hemligt krig” för Ukrainas räkning.

Brittiska Daily Mirror rapporterade att dussintals “pensionerade” SAS-operatörer har åkt till Ukraina för att bidra med sin expertis till Kievs sak, finansierat genom ett privat militärföretag i ett icke namngivet europeiskt land.

Kort efter dessa avslöjanden skrev The Times att ett antal SAS-operatörer hade “återvänt” till Ukraina för att lära Kievs soldater hur man använder brittiskt tillverkade pansarvärnsraketer.

Grayzone rapporterade i november 2022 att brittiska specialoperatörer hade arbetat genom ett privat företag vid namn Prevail Partners för att utbilda ukrainska sabotörer som riktade in sig på Krim.

Generallöjtnant Robert Magowan skrev i Globe and Laurel, som är Royal Marines officiella publikation, att brittiska kommandosoldater stödde “diskreta operationer” i en “oerhört känslig miljö” och att ett av uppdragen bestod av att 350 marinsoldater från 45 Commando Group med kort varsel sattes in för att evakuera den brittiska ambassaden i Kiev när kriget i Ukraina startade.

Översättning och sammanställning: NewsVoice

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • In case you did not know the fall of NATO is the fall of the Nazi Fourth Reich. It is a fact that NAZI
  officers have been in charge of NATO:
  Hans Speidel, NATO Commander of Central Europe (CCE) 1957-1963
  Johann Steinhof, Chairman of the NATO Military Committee, 1971-1974
  Johann von Kleimansegg – NATO CCE, 1967-1968
  Ernst Ferber – NATO CCE, 1973-1975
  Carl Schnel – NATO CCE, 1975-1977.
  Franz Josef Schulze – NATO CCE, 1977-1979.
  Ferdinand von Senger und Etterlin – NATO CCE, 1979-1983.
  Adolf Heusinger, Hitler’s Chief of Staff, went on to become Chairman of NATO Military Committee from 1961-1964.
  Källa: benfulford.net

 • Nu har jag hört åtminstone tre olika pensionerade CIA agenter förklara att storyn med att en 21 åring läckt hemlig information från Pentagon är 100% lögn och fejk. Att Washington Post sedan avslöjar källor och inte skyddar dem är ju sensationellt perverst. De lyckades snabbt finna läckan till Pentagon pappren, men att fejka ihop en förklaring till vilka som utfört attentatet mot gasledningen tog betydligt längre tid. USAs myndigheter har helt spårat ur och Sverige ansöker om medlemskap i NATO för att samarbeta militärt med terrorstaten.

 • Har ni märkt att dementi-maskinen är på högsta varv i fulmedia? Visselblåsaren framställs som en skurk och vittvätten av USA:s spionaktiviteter på sina vasaller och krigsplaner bagatelliseras eller knappt nämns. Den som inte tror att MSM i västvärlden inte fjärrstyrs måste vara efterbliven eller godtrogen bortom allt sans.

 • ”Special forces” heter på svenska ”Specialförband”. Inte ”Specialstyrkor”. En soldat från specialförbanden heter specialförbandsoperatör,…eller kort operatör.

  Inget annat.

 • Som ung och naiv så skrattade jag när en klasskompis skröt om sin bror. Militärfreaket hade en storebror som varit i forna Jugoslavien och gjort den ena bravaden efter den andra. Mejat ner folk med ett handhållet maskingevär “terminator style” osv.

  Idag vet man väl att krig inte riktig är vad SVTs propaganda vill att det skall se ut som. Den stora skillnaden är ju naturligtvis att allt som USA, NATO och de andra gör bakom ryggen på sin egna befolkning, oftas dolt från till och med vanlig militär insyn är naturligtvis i “demokratins” tjänst. Medans allt som Ryssland gör, ofta på en öppen inbjudan från landets egna styre naturligtvis är ett hot mot demokratin.

  Ja så länge man helt och fullständigt tar odemokratiska beslut så är det OK, bara slutmålet är “demokratiskt”. Idag behöver man ju inte ens ha gjort sin C uppsats i konspirationsteori för att se att USA är genomruttet. Men inte för att jag vet om Ryssland är så mycket bättre tyvärr? Men man tycker världens befolkning borde tröttna på skådespelet snart. Lägg ner North Atlantic Terrorist Organisation, så kan vi se vem den riktiga aggressorn är. Fortsätter Ryssland och Kina är det väl bara att starta om.

 • NATO är en terror-organisation.
  De använder även svenska militärer som riktnings-markör
  för den tekniska utvecklingen åt det militärindustriella komplexet.
  Därför vi ser NATO på Ukrainsk mark.
  Att testa och förfina nya “häftiga” vapensystem,drönare och säkerligen mindre 5.56 eldhandvapen.
  Det sista låter jag vara osagt men det är inte otänkbart att så kan ske i många fall.
  NATO har som uppgift att bevara olje-fält och skapa Riksbanker i de länder där de
  har sina baser.
  Så vet man det vet man också vad NATO står för.
  Ekonomisk terror.

 • Ingen tillfällighet att den i särklass övervägande delen av specialstyrkorna kom från UK? Det sista som britterna vill ha är en fredsuppgörelse i Ukraina. England har flera hundra års erfarenhet av att slå kilar emellan länder, allt i ett syfte – söndra – härska.

  • UK har i stort ingen operativ försvarsmakt kvar. Allt är bundet till baser och under utbildning. Det enda de f n kan mobilisera är specialförband. Samma t ex i Syrien. Sedan är de specialister i att organisera s k False Flag operations – mest känt är White Helmets.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *