Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Uppgifter: Rysk kryssningsmissil Kinzhal-47 dödade 160 NATO-officerare i Ukraina

publicerad 24 april 2023
- Kristoffer Hell
Kinzhal hypersonic missile
Kh-47M2 Kinzhal, överljudsmissil

Enligt ryska Pravda skedde ett strategiskt omslag av kriget i Ukraina den 9 mars 2023. Det inträffade efter en omfattande rysk robotattack, när en rysk överljudsrobot av typen Kinzhal-47 utplånade en NATO-bunker 120 meter under ytan vid orten Lviv på gränsen till Polen.

Upp till 160 NATO-officerare sägs ha dött, bland dem polacker, britter och amerikanare. NATO:s enda möjliga militära svar hade varit kärnvapen.

Pravda spekulerar att en överenskommelse mellan Washington och Moskva utkristalliserades efter den förödande ryska attacken. Den Ryska Federationen erkänns gjorda landvinningar i Ukraina medan USA ges alla de lukrativa kontrakten för att bygga upp det som är kvar av Ukraina i Väst och som förstördes under kriget.

Den ryska attacken omfattade 84 robotar mot mål över Ukrainas hela territorium, även landets allra västligaste delar, på gränsen till NATO-landet Polen. Sex av robotorna utgjordes av Moskvas “ostoppbara” Kinzhal-47, kapabel att färdas i upp till 10-12 gånger ljudets hastighet, mellan 3,5 till 4 kilometer per sekund, och med en kinetisk energi (tack vare den höga hastigheten) motsvarande små taktiska kärnvapen på 4 kiloton TNT.

Attacken synes ha varit svaret på en ukrainsk terroristattack mot civila i staden Bryansk inne i Ryssland den 2 mars 2023.

Skälet till tystnaden på den amerikanska sidan (liksom den ryska) sägs vara att Pentagon inte litar på politiker i Washington som, om det insett just hur framgångsrik den ryska attacken var, offentligen hade krävt vedergällning med kärnvapen.

Grekiska PRONEWS var först ut med nyheten om förintandet av NATO-bunkern. Pravda rapporterade också om det redan då.

En talesman för det ukrainska luftvapnet om attacken den 9 mars:

“Vissa typer av robotar kan inte skjuta ned. Vid det här tillfället var det tretton stycken S-300, som används dagligen längs fronten, och sex stycken Kinzhalrobotar avfyrade från Mig-31:or – en flygplanstyp som varje dag drar igång våra flyglarm och som vissa börjat strunta i.”

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq