Uppgifter: Rysk kryssningsmissil Kinzhal-47 dödade 160 NATO-officerare i Ukraina

publicerad 24 april 2023
- Kristoffer Hell
Kinzhal hypersonic missile
Kh-47M2 Kinzhal, överljudsmissil

Enligt ryska Pravda skedde ett strategiskt omslag av kriget i Ukraina den 9 mars 2023. Det inträffade efter en omfattande rysk robotattack, när en rysk överljudsrobot av typen Kinzhal-47 utplånade en NATO-bunker 120 meter under ytan vid orten Lviv på gränsen till Polen.

Upp till 160 NATO-officerare sägs ha dött, bland dem polacker, britter och amerikanare. NATO:s enda möjliga militära svar hade varit kärnvapen.

Pravda spekulerar att en överenskommelse mellan Washington och Moskva utkristalliserades efter den förödande ryska attacken. Den Ryska Federationen erkänns gjorda landvinningar i Ukraina medan USA ges alla de lukrativa kontrakten för att bygga upp det som är kvar av Ukraina i Väst och som förstördes under kriget.

Den ryska attacken omfattade 84 robotar mot mål över Ukrainas hela territorium, även landets allra västligaste delar, på gränsen till NATO-landet Polen. Sex av robotorna utgjordes av Moskvas “ostoppbara” Kinzhal-47, kapabel att färdas i upp till 10-12 gånger ljudets hastighet, mellan 3,5 till 4 kilometer per sekund, och med en kinetisk energi (tack vare den höga hastigheten) motsvarande små taktiska kärnvapen på 4 kiloton TNT.

Attacken synes ha varit svaret på en ukrainsk terroristattack mot civila i staden Bryansk inne i Ryssland den 2 mars 2023.

Skälet till tystnaden på den amerikanska sidan (liksom den ryska) sägs vara att Pentagon inte litar på politiker i Washington som, om det insett just hur framgångsrik den ryska attacken var, offentligen hade krävt vedergällning med kärnvapen.

Grekiska PRONEWS var först ut med nyheten om förintandet av NATO-bunkern. Pravda rapporterade också om det redan då.

En talesman för det ukrainska luftvapnet om attacken den 9 mars:

“Vissa typer av robotar kan inte skjuta ned. Vid det här tillfället var det tretton stycken S-300, som används dagligen längs fronten, och sex stycken Kinzhalrobotar avfyrade från Mig-31:or – en flygplanstyp som varje dag drar igång våra flyglarm och som vissa börjat strunta i.”

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Gud vilken bullshit.
  För det första är påståenda rent omöjliga fysiska. Den kinetiska energin av Kinzhal är 4 ton, inte 4 kiloton. Någon har failat hårt med sin grundskolefysik.
  Att tränga sig ned i mark är svårt, en modern djuppenetrerande bomb på några ton kan ungefär 30m ned i marken.
  https://qph.cf2.quoracdn.net/main-qimg-d9cdf7c940007a977e45d88f443d3636

  Ett markdetonerande kärnvapen på 1MT (80ggr så mycket som Hiroshima) skapar en krater 90m djup (The Effects of Nuclear Weapons, Glasstone, Dolan 1977). Om en robot skulle nå 100m ned så skulle det krävas en otrolig kinetisk kraft samt material som inte finns av denna värld som gör att den inte går sönder.

  Sen så har varianter av denna story gått rundor sen 19 Mars 2022. Sen så är Pronews och Pravda erkänt typiska klick-bait och fake-news sidor som har påstått saker som att Florida har lämnat USA. Här är några varianter på denna storyn:
  https://www.aa.com.tr/en/russia-ukraine-war/russia-destroys-ukrainian-underground-command-center-with-kinzhal-missile/2561198

  https://eurasiantimes.com/dead-meat-kinzhal-hypersonic-missile-that-hit-ukraines-russia/

  https://twitter.com/GeoConfirmed/status/1648016196841644049

  Sen så är det totalt ologiskt att placera så många och så viktiga officerare i samma anläggning för att inte sätta alla ägg i samma korg. Idag finns ingen anledning till att ha stora staber på ett och samma ställe när fjärrkommunikation finnns. Det går emot millitära förordningar. Om man kollar på Ledningcentralen Elefanten i Sthlm som skulle ha en bemanning på 200 pers så förstår man hur stor en bunker skulle vara och inte ens flera stridsspetsar på 500kg var skulle kunna slå ut hela den även om de robotarna kunde nå 100m ned i marken.

  Eftersom det är en väldigt specifik sort av robot så är den tämligen väldokumenterad och spårad vad den slår ned och det finns ingen attack som stämmer in på någon NATO bunker. Ja 6 Kh-47 robotar avfyrades, man vet vad alla träffade och inget stämmer överens med något av dessa påståenden. Och sen så skulle någon närboende gå dit och filma med sin mobil och lägga ut på youtube och det skulle inte kunna gå och hålla hemligt. Dessutom så skulle det vara omöjligt att hålla en så stor förlust av utländska NATO officerare hemlig, för många skulle vara påverkade och inblandade så det skulle ha läckt ut ganska snabbt. Samt om NATO är så krigshetsiga så skulle de använt det som ett argument direkt att förse Ukraina med mer vapen, inte sant? Sen så finns det en uppsjö av NATO kritiska nyhetsmedia som skulle älska att publicera detta, men varför har inget sånt skett? Vi har inte censur i Europa såsom Ryssland har. Och alla länkar till samma två källor som inte har egna källor om sina påståenden.
  Så är man inte helt korkad så inser man redan i första stycket att detta bara är klick-bait fake news.

  • Men flygplanet den 9/11-2001 kunde ju borra sig 60 meter ner i marken utanför Pensylvania när det störtade. Visst då???

  • Kinzhal kan slå ut bunkrar på 40 meters djup det vet man sen Syrien-kriget men 120 meter låter väldigt mycket om inte flera missiler använts efter varandra i tandem för att penetrera på det djupet vilket dock är helt möjligt för att Kinzhal kan träffa med meterprecision. Något för Nato allvarligt måste ha hänt i alla fall, det kan ju vara flera mer ytligt liggande kommandoposter som förstörts och många “rådgivare” som strukit med i attackerna? Krigets dimmor är inte alltid lätta att skingra…

   • Den behöver inte nå 120 meter ner. Förmodligen blev de levande begravda där nere efter nedslaget. Vad jag “vet” så skickade de en Kinzhal först som penetrerade 50-70 meter (Ganska mjuk jord där) utanför Lviv där det skedde. 3 timmar efter smällen så fällde man 2 glidbomber av Fab-typ som gjorde det omöjligt att i tid gräva fram terroristerna som satt vackert där nere utan syretillförsel

    • Ryssarna har ju ritningarna eftersom det var en Sovjetisk bunker. Så dom kanske har gjort en autentisk datasimulering i enlighet med vad du beskriver

     • Bunkern moderniserades senast 1968. Efter det har den väl som mest piffats upp med skrivbord,laptop och nån tavla på väggen

    • Även i mjuk jord så når inte en djuppenetrerande bomb långt ned för att den kinetiska energin sprider ut sig i materialet. Kolla bara på vilka problem USA hade med den mjuka sanden i Irak och Afghanistan. Det är tämligen enkel grundskolefysik som gör att man kan avfärda det som ett falskt påstående direkt. Sen så når inte en glidbomb så långt, de har tämligen en kort räckvidd jämfört med robotar så om det Ryska ockupanterna skulle använda de så är de tvugna att flyga sina plan långt inne över Ukrainskt territorium vilket de inte gör. Sen så är FAB bara vanliga högexplosiva bomber som inte direkt påverkar syretillförseln.

     • Fab förstörde in/utgångar samt verken och ledningarna som tillförde syre till bunkern…Jo Kinzhal har visst kraften/formen som krävs för att ta sig ned i djupet på den marken

    • Nu har ju det mesta som ryssarna läckt ut från kriget visat sig stämma så något har hänt uppenbarligen! Ovisst dock om ursprungskällan denna gång är Ryssland? Och visst har Ryssland flera gånger slagit ut träningscenter i Nato-regi tidigare och det är därför man i stället numera utbildar ukrainarna på, än så länge, säker mark på hemmaplan. Finns träningsläger i Polen, Storbritannien och Tyskland etc…

    • Ser ut att faktiskt ha hänt. Där är flera av de mer förtroende ingivande alt. medier som säger detta inkl. Redacted, som i alla fall jag anser som en mer pålitlig media. De i sin tur har pratat med flera vad de kallar för “helt pålitliga källor”. Det finns även andra U.S. militärt insatta som säger att det skett. Redacted går så långt som att de nu påstår att kriget inofficiellt är över, och att endast förhandlingen av hur allt skall styckas upp, återstår.

     • Vilka förtroendeingivande “alt media”? Redacted News skyrs tom från annan alternativ media i USA över att de bara hittar på saker utan grund och kommer bara med klickbait headlines utan fakta. Tom Alex Jones är eller Joe Rogan är mer tillförlitliga.
      Om någon säger att “de har källor” så är det alltid någon agenda bakom det påståendet.
      Det är basically “min systers kusins man har sagt detta” utan att komma med egen fakta eller bevis. Det är bara rykten, eller RUMINT som vi säger i branchen. Det är som om jag skulle använda mina kollegor på ambassaden eller mina högt uppsatta officerarpolare i NATO som källor för random påståenden och du skulle aldrig kunna mot bevisa att det inte stämde.
      Nä, säger någon “alternativa nyheter”, “sanning”, använder clickbait headlines och/eller härnvisar till källor utan att stödja sina påståenden med bevis, då vet man att de bara pratar bullshit. Då kanske man borde ta och lyssna på vad akademiker säger som följer vetenskaplig metodik, bevis och opartiskhet.

      • såna som du läser msm-media, vilket innebär att såna som du alltid har en alternativ förklaring när Ryssland står som segrare. Du är så indoktrinerad att du inte ens märker när byxorna är helt avdragna

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *