Stoltenberg välkomnar Finlands anslutning till NATO

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 april 2023
- NewsVoice redaktion
NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg. Pressfoto: NATO.int
NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Finland blir officiellt den 31:a medlemmen i NATO tisdagen den 4:e april, meddelade generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett uttalande på måndagen. “Detta är en historisk vecka”, sa Stoltenberg till pressen.

Finland blir därmed en fullvärdig medlem i alliansen, sa Stoltenberg:

“Det blir en bra dag för Finlands säkerhet, för den nordiska säkerheten och för NATO som helhet”.

Finlands president Sauli Niinisto och försvarsminister Antti Kaikkonen förväntas delta i anslutningsceremonin i Bryssel tillsammans med utrikesminister Pekka Haavisto.

Detta sker endast tre dagar efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan bekräftat ratificeringen av det nordiska landets inträde i NATO. Anslutningen är resultatet av en utdragen process som inleddes sommaren 2022 då Finland och Sverige började överge en traditionell neutralitet.

Turkiet har tidigare motsatt sig Helsingfors och Stockholms anbud med hänvisning till deras påstådda stöd till “terroristgrupper”, men Erdogan har sedan dess berömt Finlands “autentiska och konkreta åtgärder” för att ta itu med Turkiets säkerhetsproblem.

Rysslands svar på Finlands anslutning till NATO är att förstärka sin militära potential vid landets västra och nordvästra gränser eftersom NATO kan placera sina styrkor i Finland, endast 20 mil från S.t Petersburg.

Kremls talesman Dmitrij Peskov sa nyligen i ett uttalande att Moskva beklagar Finlands och Sveriges beslut att gå med i det USA-ledda blocket och han förklarade att Ryssland “inte utgör något hot mot dessa länder, eftersom det inte har några tvister med dem”.

Om Sverige blir en del av NATO är ännu oklart, men Turkiet avgör saken.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Stoltenberg ser fram emot ett svenskt Nato-medlemskap som han tror ska öka tryggheten i Sverige? Det verkar som om Nato-chefen är totalt okunnig om att vi varit neutrala och alliansfria över 200 år?
    “Så länge jag är försvarsminister blir det aldrig tal om medlemskap” var det visst någon som sade? Några månader senare löd budskapet helt annorlunda? Tror de flesta kan gissa vem som fått sossarna på andra tankar? En ledtråd är om det skrivs, “verka men inte synas”?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *