USA:s försvarsminister hoppas att Sverige blir NATO-medlem till sommaren

publicerad 19 april 2023
- Gästskribent
Försvarsminister Lloyd J. Austin III
Försvarsminister Lloyd J. Austin III på Muskö örlogsbas, den 19 april 2023.

USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin III sa idag till sin svenska kollega försvarsminister Pål Jonson att han hoppas att Sverige ska bli medlem i NATO innan sommaren 2023.

Text: U.S. Department of Defense. Översättning: NewsVoice

Under den första dagen av en fyra dagar lång resa till Sverige och Tyskland träffade Austin den svenske försvarsministern Pål Jonson för ett försvarsmöte på tisdagsmorgonen i den svenska marinens högkvarter på Muskö örlogsbas nära Stockholm.

“Herr minister, tack för den enorma gästfriheten. Vi är glada att vara här och jag uppskattar verkligen det varma välkomnandet från era trupper i morse”, sa Austin till sin motpart. “Vi ser fram emot att fortsätta att förespråka ert snabba inträde i NATO, och vi kommer att arbeta hårt för att få det gjort före sommaren. Jag tror att det är mycket, mycket viktigt.”

Austin berättade för Jonson att Sveriges inträde i NATO – något som tidigare denna månad skedde för grannlandet Finland – kommer att stärka NATO-alliansen avsevärt.

USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin III, till vänster i mitten
USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin III (tv), och den svenske försvarsministern Pål Jonson (th) på Muskö örlogsbas 19 april 2023. Foto: Chad J. McNeeley, Department of Defense

“Ni kommer … att ge NATO och vår övergripande insats ett stort mervärde”, sade Austin.

“Ni har … en mycket professionell militär och ni har investerat mycket i modernisering under de senaste åren. Som ni vet har våra styrkor gjort mycket tillsammans och därigenom ökat interoperabiliteten här under de senaste åren. Vi har historiskt en av de största övningarna på gång just nu, och jag ser fram emot att det kommer att ge goda resultat.”

Just nu deltar Sverige, USA och andra europeiska länder i den svenska militärövningen Aurora 23, som pågår fram till den 11 maj. Det är den största svenska militärövningen på flera decennier och förbereder medlemsländerna för att besvara en attack mot Sverige.

USA, Sverige och flera andra europeiska länder deltar också i övningen Defender 23, som demonstrerar en del av den interoperabilitet som Austin nämnde.

“You’re a great partner,” Austin told Jonson. “We look forward to, very soon, being able to call you an ally.”

Under sitt fyra dagar långa besök i Europa väntas Austin träffa Sveriges premiärminister i Stockholm och sedan resa söderut till Tyskland som värd för det elfte mötet i Ukrainas försvarskontaktgrupp.

Liksom vid tidigare möten i UDCG kommer diskussionerna sannolikt att handla om att ge fortsatt stöd till Ukraina, både nu och i framtiden, samtidigt som man ser till att de berörda länderna kan upprätthålla sitt eget försvar.

Text: U.S. Department of Defense. Översättning: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • WW3 börjar. Ni vill alla ha det så nu får ni det. Grattis!
  Genom att tvinga in Finland/Sverige i NATO skapar man den “ursäkt” som behövs för att beordra Putin att starta WW3. Order från högsta ort.

 • redacted.inc meddelar idag att NATOs högkvarter i UA är utslaget. ca 150m ner under jord. Grattis NATO-vurmare.

 • Ja SVTs propagandamaskin går varm nu!

  Nu måste vi snabbt springa till pappa Biden. Den goa gammla senildemente mannen som älskar barnen så mycket!

  Sverige ordnar en gigantisk militärövning tillsammans med sina nya allierade, hela gänget som ligger i krig med Ryssland och pumpar in vapen mot dem. Och då har Ryssland mage att kontrollera vad vi gör? Vilket fruktansvärt brott, inget Sverige någonsin skulle syssla med…….

  https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/avslojar-volvo-spionens-information-till-ryssland
  https://www.svt.se/nyheter/analys-ryska-spioneriet-till-havs-ar-farligare-an-nagonsin
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bevapnad-man-ombord-pa-misstankta-ryska-spionfartyget

  Hur många årtionden har det funnits militära satteliter i omlopp som kan ta högupplösta bilder på vilken plats som helst på jorden?

  Sverige har tagit hit alla stora IT jätta och lagt deras server hallar här så de får gratis el, subventioner och så all kommunikation kan avlyssnas genom FRA lagen. Skulle deras kablar vara en nyhet för Ryssland?

  Man har alltså sprängt Nord Stream och alla lossas som det regnar. Och nu har Ryssland mage att kontrollera viktig infrastruktur. Det finns så många båtar därute att man inte har en chans att kontrollera alla, men nu har det blivit otäckt helt plötsligt.

  Hur länge har Estonia legat på botten, snart 30 år. Man har inte ens utrett en 30 år gammal händelse. Men nu skulle ju naturligtvis något fruktansvärt kuuuuunnnnnnna hända.

  Ja bara vi hetsar ännu mer så blir det nog bra snart? Bara vi alla rusta med riktigt mycket vapen så blir det snart tryggt!

  Man blir så trött!

 • Den här desperationen att Sverige till varje pris måste ansluta sig till Nato kan liknas vid en “ballongs” uppgång – och fall? Innan ett imperium går under, växer det i slutskedet. Idag är det Nato som står inför sin “svanesång”.

 • Sverige får nu officiell vasall status till USA och våra politiker och byråkrater är överlyckliga över vår förlorade frihet och självständighet.

 • Undrar om denna pajas ens kan peka ut var Sverige ligger på kartan? Knappast blir det något Nato för Sverige i det närmaste om man fortsätter bråka med Turkiet!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *