Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

USA:s försvarsminister hoppas att Sverige blir NATO-medlem till sommaren

publicerad 19 april 2023
- Gästskribent
Försvarsminister Lloyd J. Austin III
Försvarsminister Lloyd J. Austin III på Muskö örlogsbas, den 19 april 2023.

USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin III sa idag till sin svenska kollega försvarsminister Pål Jonson att han hoppas att Sverige ska bli medlem i NATO innan sommaren 2023.

Text: U.S. Department of Defense. Översättning: NewsVoice

Under den första dagen av en fyra dagar lång resa till Sverige och Tyskland träffade Austin den svenske försvarsministern Pål Jonson för ett försvarsmöte på tisdagsmorgonen i den svenska marinens högkvarter på Muskö örlogsbas nära Stockholm.

“Herr minister, tack för den enorma gästfriheten. Vi är glada att vara här och jag uppskattar verkligen det varma välkomnandet från era trupper i morse”, sa Austin till sin motpart. “Vi ser fram emot att fortsätta att förespråka ert snabba inträde i NATO, och vi kommer att arbeta hårt för att få det gjort före sommaren. Jag tror att det är mycket, mycket viktigt.”

Austin berättade för Jonson att Sveriges inträde i NATO – något som tidigare denna månad skedde för grannlandet Finland – kommer att stärka NATO-alliansen avsevärt.

USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin III, till vänster i mitten
USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin III (tv), och den svenske försvarsministern Pål Jonson (th) på Muskö örlogsbas 19 april 2023. Foto: Chad J. McNeeley, Department of Defense

“Ni kommer … att ge NATO och vår övergripande insats ett stort mervärde”, sade Austin.

“Ni har … en mycket professionell militär och ni har investerat mycket i modernisering under de senaste åren. Som ni vet har våra styrkor gjort mycket tillsammans och därigenom ökat interoperabiliteten här under de senaste åren. Vi har historiskt en av de största övningarna på gång just nu, och jag ser fram emot att det kommer att ge goda resultat.”

Just nu deltar Sverige, USA och andra europeiska länder i den svenska militärövningen Aurora 23, som pågår fram till den 11 maj. Det är den största svenska militärövningen på flera decennier och förbereder medlemsländerna för att besvara en attack mot Sverige.

USA, Sverige och flera andra europeiska länder deltar också i övningen Defender 23, som demonstrerar en del av den interoperabilitet som Austin nämnde.

“You’re a great partner,” Austin told Jonson. “We look forward to, very soon, being able to call you an ally.”

Under sitt fyra dagar långa besök i Europa väntas Austin träffa Sveriges premiärminister i Stockholm och sedan resa söderut till Tyskland som värd för det elfte mötet i Ukrainas försvarskontaktgrupp.

Liksom vid tidigare möten i UDCG kommer diskussionerna sannolikt att handla om att ge fortsatt stöd till Ukraina, både nu och i framtiden, samtidigt som man ser till att de berörda länderna kan upprätthålla sitt eget försvar.

Text: U.S. Department of Defense. Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq