Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Folkets Radio: Varför blev Sveriges debattklimat så inskränkt?

publicerad 18 april 2023
- Gästskribent
SVT Debatt. Foto: Albin Olsson. Licens: CC BY 3.0
SVT Debatt, studiobild

Hur har det blivit legio att smutskasta meningsmotståndare i stället för att föra en saklig debatt? Det här programmet tar upp några av de nyckelhändelser som lett fram till dagens ängsliga samtalsklimat, skriver Per Shapiro.  

Förläggaren Björn Eklund minns hur ”takhöjden i debatten sänktes” i den infekterade Ordfrontsstriden för 20 år sedan.

Fredsaktivisten Lars Drake har kartlagt det mäktiga militärindustriella nätverk med internationella förgreningar som fått allt större inflytande över svenska medier.

Genom en framgångsrik påverkansoperation satte man i system att anklaga fredsaktivister och NATO-motståndare för att vara ryska megafoner,  eller rentav ryska agenter.

I intervjun med Lars Drake framkommer att tankesmedjan Frivärld försåg bland annat Svenska Dagbladet med ledarskribenter, men läsarna fick inte veta att flera av skribenterna hade indirekta kopplingar till underrättelsetjänsten. Frivärld samarbetade också med ett hemligt projekt med namnet Integrity Initiative som finansierades av den brittiska staten.

Lars Drake säger att hetsen mot oliktänkande i Sverige tog fart 2016 när Frivärld gav ut skriften Trolltider och den handlar om Rysslands påstådda informationskrig mot Västvärlden.

Tanken i skriften är att problemet egentligen inte är “rysk propaganda” utan de svenskar som av egen kraft framför argument som överensstämmer med den ryska synen på världen. Det är dessa svenskar som är problemet, människor med “fel åsikter”, förklarar Drake.

Trolltider presenterar en mall för hur smutskastning av meningsmotståndare i Sverige ska bedrivas. Det sattes i system att anklaga fredsvänner och skribenter för att vara ryssvänliga och kopplade till Kreml. Demoniseringen verkställs genom den retoriska tekniken guilt by association, säger Per Shapiro.

Drake säger att det inte krävs bevis på att en viss person skulle vara påstått ryssvänlig eller associerad till Kreml.

Intervju: Per Shapiro. Text: NewsVoice och delvis Per Shapiro

Medverkande

  • Björn Eklund, förläggare Karneval förlag
  • Ksenia Young, doktorand i historia. Forskar på svensk-ryska relationer
  • Hans Drake, adjungerad professor i nationalekonomi, tidigare ordförande i Riksorganisationen “Nej till NATO”
  • Alexej Sakhnin, vänsteraktivist, rysk dissident
  • Sven Hirdman, diplomat, tidigare Sveriges ambassadör i Moskva
  • Jaques Baud, tidigare Natorådgivare och överste i schweiziska armén
  • Hans Öhrn, ordförande Sveriges fredsråd


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq