USA ökar antalet militärbaser från 5 till 9 på Filippinerna

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 april 2023
- NewsVoice redaktion
Sabrina Singh (Deputy Pentagon Press Secretary).
Sabrina Singh (Deputy Pentagon Press Secretary).

Trots starkt motstånd från Kina har den filippinska regeringen utsett fyra nya militärbaser där roterande amerikanska trupper kommer att få vara stationerade på obestämd tid, enligt ett utökat försvarssamarbetsavtal mellan de två länderna som signerades 1 februari 2023.

I ett uttalande sade det amerikanska försvarsdepartementet att de nya platserna kommer att stärka interoperabiliteten mellan de amerikanska och filippinska väpnade styrkorna och göra det möjligt för dessa att agera tillsammans för att ta itu med en rad gemensamma utmaningar i Indo-Stillahavsregionen.

I februari meddelade president Ferdinand Marcos Jr:s administration att den godkände 2014 års avtal om ett utökat försvarssamarbete med USA för att öka den amerikanska militära närvaron från de fem dåvarande platserna med ytterligare fyra militärbaser.

Anläggningarna kommer också att kombineras för utbildning och för att förbättra den regionala beredskapen. Pentagon skriver att man snabbt ska starta olika moderniseringsprojekt.

“Förenta staterna och Filippinerna har stått tillsammans i mer än sju decennier, orubbliga i fördragsbundna åtaganden och vår gemensamma vision om en fredligare, säkrare och mer välmående region”, sa biträdande pressekreterare i Pentagon, Sabrina Singh.

Enligt ett uttalande från utrikesdepartementet:

“bygger de amerikansk-filippinska förbindelserna på starka historiska och kulturella band och ett gemensamt engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter. Fördraget om ömsesidigt försvar mellan USA och Filippinerna från 1951 utgör en stark grund för vårt robusta säkerhetspartnerskap efter andra världskriget. Starka band mellan människor och ekonomiskt samarbete ger ytterligare möjligheter att engagera sig i en rad bilaterala, regionala och globala frågor.”

De platser som redan ingår i avtalet är Cesar Basa Air Base i Pampanga, Fort Magsaysay Military Reservation, Lumbia Air Base, Antonio Bautista Air Base och Mactan Benito Ebuen Air Base.

De fyra nya anläggningarna är marinbasen Camilo Osias i Santa Ana, Cagayan, Camp Melchor Dela Cruz i Gamu, Isabela, Balabac Island i Palawan och Lal-lo Airport i Cagayan.

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq