Matpriserna: Är det ockerpriser på frukt och grönt?

publicerad 22 maj 2023
- av Gästskribent

En kasse med några av de vanligaste frukterna och grönsakerna kostar nästan tre gånger mer hos en ICA-handlare än vad det kostar hos en fristående livsmedelsaffäre i Hässelby, som gör sina inköp i Årsta partihallar. Detta konstaterar Åke Modée efter en prisjämförelse med Hemköp, COOP och två ICA handlare.

När ICA, COOP och Hemköp i TV säger att kriget i Ukraina, elpriset, inflationen och väderförhållanden gör att frukt och grönt är dyrt är det något som händer enbart i deras egna butiker och det genomförs för den egna lönsamheten.

Det finns många fristående livsmedelsaffärer, inte minst i socioekonomiskt svaga områden, som köper frukt och grönt i Årsta partihallar.

En av dessa är Fresha i Hässelby, som säljer frukt och grönt för mindre än halva priset. Antigen säljer dessa fristående affärer till ett oförskämt billigt pris eller så är livsmedelsjättarna hiskligt dyra och giriga.

Det som slår mig är att relativt hållbara produkter (potatis, äpplen, apelsiner) ändå har en så stor prisskillnad.

Nedan redovisas prisjämförelsen, som gjordes den 15 maj 2023, med varor av liknande kvalitet.

De som vill minska sina kostnader kan åka till ett område med många nysvenskar eller etablera en egen liten affär, som kan få sina leveranser från Årsta Partihallar.

Text: Åke Modée