Matpriserna: Är det ockerpriser på frukt och grönt?

publicerad 22 maj 2023
- Gästskribent
Matpriserna: Är det ockerpriser på frukt och grönt? Temabild.

En kasse med några av de vanligaste frukterna och grönsakerna kostar nästan tre gånger mer hos en ICA-handlare än vad det kostar hos en fristående livsmedelsaffäre i Hässelby, som gör sina inköp i Årsta partihallar. Detta konstaterar Åke Modée efter en prisjämförelse med Hemköp, COOP och två ICA handlare.

När ICA, COOP och Hemköp i TV säger att kriget i Ukraina, elpriset, inflationen och väderförhållanden gör att frukt och grönt är dyrt är det något som händer enbart i deras egna butiker och det genomförs för den egna lönsamheten.

Det finns många fristående livsmedelsaffärer, inte minst i socioekonomiskt svaga områden, som köper frukt och grönt i Årsta partihallar.

En av dessa är Fresha i Hässelby, som säljer frukt och grönt för mindre än halva priset. Antigen säljer dessa fristående affärer till ett oförskämt billigt pris eller så är livsmedelsjättarna hiskligt dyra och giriga.

Det som slår mig är att relativt hållbara produkter (potatis, äpplen, apelsiner) ändå har en så stor prisskillnad.

Nedan redovisas prisjämförelsen, som gjordes den 15 maj 2023, med varor av liknande kvalitet.

De som vill minska sina kostnader kan åka till ett område med många nysvenskar eller etablera en egen liten affär, som kan få sina leveranser från Årsta Partihallar.

Text: Åke Modée

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: matpriserna
 • Prisjämförelserna är i och för sig intressanta, men så länge inga jämförelser sker med det ekologiska utbudet faller hela artikeln lite ur ramen.

  En tomat i dag innehåller endast 10 procent av vad den innehöll för femtio år sedan. Här har man satsat på förädling och genmodifikation och blåst upp den med vatten för att öka vikt och volym (grönskar själv i kilopris) samt att dagens tomater odlas i hydro med blott tre grundämnen: kväve (N), fosfor (P) och kalium (K) that’s it. Gårdagens jordmån innehåll omvänt så mycket mer av metaller och mineraler samt hela det komplex samspelet mellan jorden och all mikroliv från bakterier till nematoder och dess jägare upp till insekter för att inte nämna alla mikrosvampar, och då har vi inte ens nämnt all växtbekämpningsmedel.
  Skulle aldrig köpa en vanlig tomat, varför då? Vad får jag för pengarna egentligen?

 • Låt oss kalla inflation vad det egentligen är, ren stöld av sparat kapital, läs sparad energi. Centralbanken trycker sedlar eller som blippar på datorn och likvid skapas utan representation av något. Sedan skall detta likvida överflöd bekämpas med en högre ränta. Räntan representeras av ett skapande av produkt, alltså har den fått, låt vara ett fiktivt värde.
  Så bankens handling är att skapa något som enbart är uppbackat av förtroende t.v. och samma bank tar hem något som representeras av ett värde. Lotto är allt ett värdigare sätt att “tjäna” pengar.
  Eftersom sparat kapital är sparad energi och energi är oförstörbar, måste ju energin tagit vägen någonstans.

 • Ja här i ludvika kosta 1 kg morötter på ICA sist 28;90. Visserligen ekologiska, men de var ju drygt 10 kr billigare för bara ett år sedan.

  Systemet är sönderreglerat, sönderskattat och söndermanipulerat. “The great reset” vore ju en ypperlig ide om det inte vore för att psykopaterna som skapat vår nuvarande situation är de som vill styra över initiativet.

  För över 20 år sedan så jobbade jag en period i en “Fair Trade” butik i Helsingborg. De var ganska insatta i hur systemet funka och hade en film om mjölkproduktion i Sydamerika. Tror det var en Ecuadoriansk bonde som det handla om. Med EUs regler, subventioner, regleringar osv. Så var det dyrare för bonden att gå och köpa mjölkpulver från sin granne i butiken, än att köpa mjölkpulver från EU.

  Idag är väl det “vitaste” du kan göra att gå och handla “svart” från en lokal bonde. Ren, färsk och lokalproducerad mat. Bra för dig, bonden och jorden. Men pesten för byråkraterna som förstör vår jord.

  Och trots alla regler, formulär och tillstånd så tillåts gift att säljas som föda i butiken.

  • Ca 1965 kostade riktig dieselolja till båt 13 ÖRE/liter. Vad har gjort dieseln så värdefull till att kosta 230 ggr mer för en vara , som faktiskt är sämre motortekniskt sett.

   • 1962 kostade 1 L bensin till min moped 1 kr. Det som nu sker är stöld av alla medborgarnas pengar i en aldrig tidigare skådad omfattning. Maktelitens oligarker ökar sina förmögenheter i ett sanslöst rofferi, ivrigt påhejade av politiker och deras propagandister i media, alltmedan allmogen körs ner i fattigdom.

 • Befinner mig för närvarande i Irakiska Kurdistan,….betalar 2 kr 50 öre för ett kilo obesprutade och solmogna tomater. Bytte två torkarblad på bilen härom veckan för 39 kr totalt, inklusive arbetet. Efter ett par månader här nere inser man som man blir fullständigt skinnad av “systemet” i Sverige och i Väst. “Bekvämligheten”, det “moderna samhället” och den “ordning och reda” som finns i Sverige är inte överhuvud taget värt prisskillnaden.

  Här är det en fröjd att handla frukt och grönsaker…

  Nackdelen är att utbudet, konstigt nog!, inte är den samma som i Sverige och det är i princip “bara” “Kebab” som serveras. Överdrivet,….men i stora drag är det VÄLDIGT begränsade alternativ på menyerna här nere.

  Hyra? 90 dollar per månad. Bensin 8 kr/litern…

  Listan kan göras lång….men skinnad blir man i Sverige…

 • När man kan få äpplen från Chile för 20sek/kg medan svenska liknande kostar 45sek/kg är något vrickat.
  Hur kan den långa transporten göra frukten billigare? climate change?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *