Rysk säkerhetschef: USA:s maktelit har en plan att splittra Ryssland

publicerad 4 maj 2023
- Gästskribent
Nikolaj Patrusjev
Säkerhetsrådets sekreterare Nikolaj Patrusjev, 2019. Han var tidigare chef för den ryska federala säkerhetstjänsten (FSB) och är en av Putins mest betrodda rådgivare.

Kriget i Ukraina och mot Ryssland handlar om Washingtons desperata försök att behålla hegemonin genom att splittra Ryssland, hävdar Nikolaj Patrusjev, en rysk armégeneral. Patrushev var chef för den ryska säkerhetstjänsten (FSB) 1999–2008 och sedan 1999 är han sekreterare för det ryska säkerhetsrådet i Moskva.

USA och dess allierade försöker bevara sin makt genom att avveckla Ryssland, och västvärldens tankesmedjor har fullt upp med att formulera de nödvändiga planerna, hävdar sekreteraren för Moskvas säkerhetsråd.

I en intervju som publicerades av tidningen Izvestija på onsdagen sa Nikolaj Patrusjev att västvärlden försökte påverka den globala ordningen genom att:

”förstöra Ryssland eller försvaga det till nivån för ett tredje klassens land under utländsk ledning”.

Nikolaj Patrusjev citerade en bok som publicerades förra året med titeln ”Failed State: A Guide to Russia’s Rupture” som ett exempel på ett akademiskt arbete som föreslår olika sätt för eliterna i Washington att uppnå detta mål.

Den påstådda planen är att ”stödja instabilitet i länder som gränsar till Ryssland” och att bedriva informationskrigföring för att ”underblåsa intern separatism”, tillade Patrusjev.

Boken har skrivits av Janusz Bugajski, senior fellow vid den konservativa Washingtonbaserade tankesmedjan The Jamestown Foundation. Författaren argumenterade för Rysslands upplösning och hävdar att landet inte hade lyckats bli ”en nationalstat, en medborgarstat eller en stabil imperialstat”.

Janusz Bugajski. Foto: voanews.com
Janusz Bugajski, senior fellow vid Center of European Policy Analysis i Washington. Foto: voanews.com

Janusz Bugajski nämner en rad faktorer som antas motverka Ryssland, däribland bristande ekonomisk tillväxt, ojämlikhet, misstro mot statliga institutioner, att befolkningen fjärmar sig från den styrande eliten och ”misstro mot den officiella propagandan”.

Bugajski är en ”veterankritiker” av Moskva som har konsulterat Pentagon och US Agency for International Development och enligt hans biografi har han undervisat vid Foreign Service Institute vid det amerikanska utrikesdepartementet.

Nikolaj Patrusjev hävdar att Väst försöker försvaga Rysslands suveränitet för att få tillgång till och exploatera landets enorma naturresurser. Moskvas motståndare underskattar dock ”vår nations styrka och det ryska folkets vilja att vara oberoende”, insisterade säkerhetstjänstemannen.

Han hävdar vidare att Rysslands motståndare strävar efter att undergräva grunderna för den nationella identiteten genom att främja skadliga idéer som könsmångfald och genom att försöka revidera historien.

Patrusjev säger att denna politik i själva verket alienerar de i Väst som värdesätter traditioner och inte är mottagliga för antirysk propaganda. Han föreslog att dessa människor är välkomna att flytta till Ryssland och bli medborgare, så länge de respekterar lokala lagar och kultur.

Text: RT, ”US elites have plan to split Russia – security chief”. Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq