Sydafrika tillbakavisar USA:s påståenden om vapenleveranser till Ryssland

publicerad 12 maj 2023
- av NewsVoice
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Foto: ITU Pictures. Licens: CC BY 2.0
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.

USA:s ambassadör i Sydafrika har anklagat landets regering för att tillhandahålla vapen och ammunition till Ryssland under dess invasion av Ukraina, vilket har skapat spänningar mellan de två länderna.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa har tillbakavisat anklagelser från ett amerikanskt sändebud som hävdar att Pretoria har gett Ryssland militärt stöd under konflikten i Ukraina.

På torsdagen sa Reuben Brigety, USA:s ambassadör i Sydafrika, till medierna att han är övertygad om att Pretoria försåg Moskva med vapen och ammunition, som enligt honom lastades på ett lastfartyg i Simons Town, Sydafrikas viktigaste flottbas, mellan den 6 och 8 december 2022.

“Ryssarnas beväpning är mycket allvarlig, och vi anser inte att frågan är löst, och vi vill att Sydafrika ska börja praktisera sin alliansfria politik”, sade sändebudet.

Brigety syftade uppenbarligen på det ryskflaggade fartyget Lady R. Det låg vid marinbasen under denna period där det levererade och lastade oidentifierad last, vilket utlöste spekulationer och frågor från sydafrikanska politiker.

Fartyget självt sanktionerades av USA:s finansministeriums kontor för kontroll av utländska tillgångar i maj förra året på grund av påstådda vapenleveranser.

I ett uttalande på torsdagen slog Ramaphosa tillbaka och sade att Brigetys anklagelser “undergräver andan av samarbete och partnerskap” mellan de två länderna.

Presidenten fortsatte med att säga att inga bevis har lagts fram för att stödja påståendena om att Sydafrika skickade vapen till Ryssland, men tillade dock att regeringen har beordrat en oberoende utredning i frågan.

Han noterade att sydafrikanska och amerikanska tjänstemän hade diskuterat frågan och kommit överens om att utredningen “kommer att tillåtas att löpa på och att de amerikanska underrättelsetjänsterna kommer att tillhandahålla de bevis som de förfogar över”.

Det är därför en besvikelse att USA:s ambassadör har intagit en kontraproduktiv offentlig hållning som undergräver det samförstånd som uppnåtts i frågan.

Till skillnad från många andra länder har Sydafrika, som har nära historiska band med Moskva, inte infört några sanktioner mot Ryssland på grund av konflikten i Ukraina.

I februari höll Pretoria gemensamma marinövningar med Ryssland och Kina utanför landets kust, vilket retade upp USA som då sa att övningarna gjorde det möjligt för Moskva att testa sin militära kapacitet och visa att landet fortfarande har internationella allierade.

Källor: Sydafrikas regeringskansli, Times Live (Sydafrika), New York Times, RT. Översättning: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Jaha, så USA är “världspolis” på vapenaffärer också? Tydligen vill de bestämma allt och denna skurknation vill “våra” politiker via Nato alliera sig med? Inte nog med att USA blåste Sverige på flygplansköp med Norge som tvingades välja det värdelösa F-35 nu ska de alltså hindra andra oberoende länder från affärer? Det som frapperar mest är att folk inte nämnvärt tycks bry sig om att USA är världens största maffiastat, kanske för att de är hjärntvättade att tro att det ska vara så? Att korrupta politiker och media låtit sig mutas av USA är dock inget nytt men vanligt folk borde veta bättre.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *