Twitter kan bli utkastat från EU – Elon Musk överger EU:s uppförandekod

publicerad 29 maj 2023
- av NewsVoice
Elon Musk och Thierry Breton
Elon Musk och Thierry Breton.

Twitters ägare Elon Musk har dragit tillbaka plattformen från den frivilliga uppförandekoden för desinformation inom EU. Kravet på “rätt beteende” och att användare och plattformar måste acceptera EU:s “värdegrund” kommer att bli lag i augusti. Det gör det möjligt för EU-kommissionen att bötfälla Twitter om inte plattformen lyder under EU:s postningsregler.

EU-kommissionär Thierry Breton meddelar att Twitter har dragit sig ur EU:s “uppförandekod” för desinformation, som andra stora sociala medieplattformar har lovat att stödja, men han tillade att Twitters skyldighet kvarstår, med hänvisning till EU:s kommande nya och hårdföra digitala regler.

Twitters tillbakadragande från EU:s avtal om desinformation kan signalera att ägaren Elon Musk förbereder sig för att helt upphöra med sin verksamhet i Europa, rapporterade Euractiv, en paneuropeisk nyhetswebbplats, eftersom en ny lag – Digital Services Act (DSA) – kommer att träda i kraft i augusti 2023.

Lagen, som fastställer krav för övervakning och flaggning av desinformation, skulle göra det nu frivilliga avtalet obligatoriskt för stora sociala mediesajter.

Thierry Breton säger till Euractiv att de “väntat på detta” och att “det bara var en tidsfråga” innan Musk skulle dra sig ur avtalet.

“Twitter lämnar EU:s frivilliga uppförandekod mot desinformation, men skyldigheterna kvarstår”, twittrade EU-kommissionär Thierry Breton på fredagen.

“Du kan springa, men du kan inte gömma sig”, sa Breton i sin offentliga varning till Musk.

Risken finns nu att Twitter utesluts från användare inom EU.

Den 27 oktober 2022 köptes Twitter av privatpersonen Elon Musk för 44 miljarder amerikanska dollar (cirka 482,6 miljarder SEK), enligt Wikipedia.

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

 • “Uppförandekod”, vad är det för trams. Politikerna kan börja med att sluta ljuga så fort de öppnar munnen, sedan när någon påvisar deras lögner – så bryter man mot “koden”. EU är lika “safe and effectiv” som Genmanipulationen “mot” Covid.

 • Jättebra…. ständigt denna vessla…… först skapar EU en brandvägg så RT inte kan öppnas inom EU sedan skall Twitter sättas bakom brandvägg också…. bra att vi inte har samma form av censur som Sovjet eller NK … det trista är att vi har det värre……

 • Elon är 100 gånger smartare än alla EU politiker tillsammans!! EU kan inte förbjuda Twitter i EU länder, däremot får nu friare händer att bötfälla och ifall man väljer att bötfälla Twitter på falska/lösa grunder, kommer Elon inte att ge sig och driver saken till högsta juridiska instansen samtidigt som han gör narr av varenda politiker på Twitter dagligen!!
  Och inte nog med det, ifall EU förbjuder Twitter, får man 50 miljoner trogna och förbannade Twitter användare på köpet EU politiker ska svara inför!!!

 • You can run but you can’t hide, där har de nog fel. Snart har vi heltäckande Satelit nät och mobiltelefoner som går direkt mot dessa, sen är det slut med den politiska styrningen.

 • Historien upprepar sig – återigen! De tidigare länderna, (Sovjet, DDR, Albanien, Kina m.fl.) som hade en liknande “uppförandekod” har insett att det inte fungerar särskilt bra? De vet att sanningen ändå kommer fram och insett att det inte fungerar. EU klampar in i gamla hjulspår som leder till fullständig diktatur. Vad menas med “desinformation”? Kan det vara att man säger att det inte finns ett “klimathot”? Eller är det om någon säger att “vaccinet” orsakar allvarliga biverkningar och död? Kanske blir det otillåtet att kritisera EU och dess ledamöter? EU borde släppa ut en “handbok” om vad som är tillåtet resp. otillåtet att yppa?

 • All heder för Musk, EU är på fallrepet och kommer bli en odräglig plats att leva på/i. BRICS’s-länderna kommer bli den nya världen med yttrandefrihet, en värld där Twitter har sin plats.

 • Vem bestämmer vad som är desinformation? Är det diktaturens kreatur i EU-parlamentet? Är det t ex desinformation att säga sanningen om EU?

  • Allt blir desinformation förstås! Dvs allt inte författat av EU. Så ja EU beslutar åt oss vad som kan benämnas som desinformation. Gulligt av dom så slipper vi ju tänka själv!

 • Diktaturens hantlangare drar åt tumskruvarna. När kommer en svensk motreaktion, yttrandefrihet står inskriven i grundlagen. Breton bör fixa håret.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *