Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Twitter kan bli utkastat från EU – Elon Musk överger EU:s uppförandekod

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 maj 2023
- NewsVoice redaktion
Elon Musk och Thierry Breton
Elon Musk och Thierry Breton.

Twitters ägare Elon Musk har dragit tillbaka plattformen från den frivilliga uppförandekoden för desinformation inom EU. Kravet på “rätt beteende” och att användare och plattformar måste acceptera EU:s “värdegrund” kommer att bli lag i augusti. Det gör det möjligt för EU-kommissionen att bötfälla Twitter om inte plattformen lyder under EU:s postningsregler.

EU-kommissionär Thierry Breton meddelar att Twitter har dragit sig ur EU:s “uppförandekod” för desinformation, som andra stora sociala medieplattformar har lovat att stödja, men han tillade att Twitters skyldighet kvarstår, med hänvisning till EU:s kommande nya och hårdföra digitala regler.

Twitters tillbakadragande från EU:s avtal om desinformation kan signalera att ägaren Elon Musk förbereder sig för att helt upphöra med sin verksamhet i Europa, rapporterade Euractiv, en paneuropeisk nyhetswebbplats, eftersom en ny lag – Digital Services Act (DSA) – kommer att träda i kraft i augusti 2023.

Lagen, som fastställer krav för övervakning och flaggning av desinformation, skulle göra det nu frivilliga avtalet obligatoriskt för stora sociala mediesajter.

Thierry Breton säger till Euractiv att de “väntat på detta” och att “det bara var en tidsfråga” innan Musk skulle dra sig ur avtalet.

“Twitter lämnar EU:s frivilliga uppförandekod mot desinformation, men skyldigheterna kvarstår”, twittrade EU-kommissionär Thierry Breton på fredagen.

“Du kan springa, men du kan inte gömma sig”, sa Breton i sin offentliga varning till Musk.

Risken finns nu att Twitter utesluts från användare inom EU.

Den 27 oktober 2022 köptes Twitter av privatpersonen Elon Musk för 44 miljarder amerikanska dollar (cirka 482,6 miljarder SEK), enligt Wikipedia.

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq