Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj rapporteras död

publicerad 14 maj 2023
- Kristoffer Hell
Valerij Zaluzjny och Volodomyr Zelensky (Mashable.com). Montage: NewsVoice. Licens: CC BY 4.0
Valerij Zaluzjnyj och Volodomyr Zelensky (Mashable.com).

Den franska tankesmedjan Voltairenet noterade den 12 maj 2023 att Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj liksom generalen Oleksandr Syrskyj förblir okontaktbara sedan drygt en månad. Situationen har bekräftats av NATO och nu spekuleras det att båda är döda.

Zaluzjnyjs tystnad bekräftades den 10 maj av den amerikanske amiralen Rob Bauer, chef för NATO:s militärkommitté, när han informerade om att den ukrainska överbefölhavaren uteblivit från ett viktigt NATO-möte, som han sägs inte kunde närvara i ens via dator.

Spekulationer i media är att Zaluzjnyj och Syrskyj dödades i ett framgångrikt ryskt luftangrepp någon gång i mars eller möjligen i strider med Wagnergruppen under samma period.

Båda Kiev och Washington nekar till att generalerna skulle vara döda.

Om Zaluzjnyj är död kan detta utgöra ett bakslag för framtida fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina – då Ukrainas president Zelenskys frekventa retorisk utspel i internationell media anses ha gjort honom omöjlig som part vid i eventuella förhandlingar.

Referenser och relaterat

  1. Voltainernet: No news from Generals Oleksandr Syrsky and Valerii Zaluzhnyi
  2. RT: Ukraine’s top general skips NATO meeting
  3. Polit Navigator: Has the commander-in-chief of the Ukrainian army been liquidated? Zaluzhny disappeared from radar after strike on Ukrainian army headquarters
  4. Pravda: Commander of Ukrainian Armed Forces may have been killed in Russian air strike


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • De kan ha gått under jorden för att undvika Zelenskis förföljelse av de som säger mot honom! Kan även vara döda i den ryska attacken mot bunkern? Kanske de gjorde som Janukovitj och flydde till Ryssland?

  • Okontaktbara sedan drygt en månad? Det tog alltså en månad innan generalen anmäldes som saknad! 😉

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *