USA på väg överge Kiev? – Journalister befarar Afghanistan-scenario

publicerad 2 maj 2023
- Kristoffer Hell
Volodymyr Zelensky. Foto: President of Ukraine. Licens: Public Domain
Volodymyr Zelensky

Journalister på Politico och RT befarar ett Afghanistan-scenario i Ukraina om president Zelensky snart inte inleder den offensiv Kiev i över ett halvt år talat om. Vad händer om USA, över en natt, drar upp bopålarna och överger Kiev?

Kollapsar NATO?

“USA har öven informerat Ukraina om farorna med att sätta ambitionerna för högt och placera ut för lite trupper på för mycket territorium – vilket var samma varning Biden gav Afghanistans dåvarande president Ashraf Ghani samtidigt som Talibanerna förebredde ett övertagande av hela landet när USA drog bort sin militär 2021” – Politico

Ambitionerna Washington varnar för är Zelenskyregimens återkommande stridsrop om att invadera Krimhalvön, vars befolkning 2014 i en folkomröstning med över 96% majoritet valde att återgå till den Ryska Federationen.

Mellan Ukraina och Krim ligger också fyra regioner som i folkomröstningar 2022 valde att bli en del av den Ryska Federationen: Kherson (87%), Lugansk (98%), Donetsk (99%), och Zaporozhye (93%).

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq