Jakten på ren energi – forskare fann metod för att utvinna elektricitet ur “åskluft”

publicerad 15 juni 2023
- av Kristoffer Hell
Försöksledare Jun Yao forskar på energi ur blixtar. Bakgrundsfoto: Marek Kijevsky. Licens: Elements.envato.com
Försöksledare Jun Yao forskar på energi ur blixtar.

Många har försökt komma på sätt att fånga energin som uppstår vid åskväder. Nu har forskare vid ett amerikanskt universitet konstruerat en apparat som demonstrerar att det är möjligt. Lösningen är att med relativt enkla medel extrahera energi ur atmosfären på samma sätt åskväder gör, när de byggs upp.

Varje sekund slår blixten ned 100 gånger någonstans på jorden. Varje enskild blixt uppskattas i genomsnitt ha en spänning på 300 miljoner Volt och styrkan 30 000 Ampere, det vill säga en effekt motsvarande nio miljarder kilowatt.

Det finns alltså mycket energi redo för gratis nedladdning för den som lyckas replikera metoden uppfunnen av de fyra forskarna: Jun Yao (försöksledare) Xiaomeng Liu, Hongyan Gao och Lu Sun vid University of Massachusets Amherst.

Åskväder byggs upp i atmosfären via konvektion av vattenmolekyler, fukt och regndroppar, som alla har en laddning. När spänningsskillnaden mellan molnen och marken blir tillräckligt hög, sker urladdning i form av blixtar.

Den nya metoden att extrahera eleketricitet ur atmosfären är att låta luft passera genom perforerade membran där varje hål inte är större än 100 nanomillimeter, vilket motsvarar ungefär tusendelen av vidden på ett mänskligt hårstrå. Genom att sätta samman flera membran ökar utvinningsgraden.

Jun Yao, en av forskarna:

“Luft innehåller enorma mängder med elektricitet …

Ett moln är inget annat än en massa vattendroppar, där varje droppe har en laddning …

Vi skapar bokstavligen energi ur tomma luften”.

Tekniken sägs vara ren, förnybar, kosta lite och fungera överallt på planeten, vilket gör den till ett bättre alternativ än till exempel solceller och vindkraftverk, som inte generar ström på natten eller vid stiltje och inte heller utgör storskaliga och skadliga ingrepp i den naturliga miljön.

Jun Yao:

“Slutmålet är att bygga storskaliga system. Tekniken kan, till exempel, införlivas i väggfärg som kan hjälpa till att försörja ett hem med el. Eller utvecklandet av fristående generatorer som extraherar el direkt ur luften, utan att vara uppkopplad till el-leverantörer.

Så snart vi kommit i gång med produktion av nanotrådarna i industriell skala, förväntar jag mig att man börjar bygga stora system”.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Det vore praktiskt om man kunde snabbladda en elbil med en blixt 🙂

  500MJ/blixt såg jag nämnas och det motsvarar 139kWh
  1 liter bensin motsvarar 8,9kWh dvs en sån blixt har energiinnehåll som 15,6 liter bensin

 • Skrev en kommentar för någon minut sedan, och den blev “avvaktande”. Nytt fenomen, ny kategori av censur? Man kan undra vad som var så känsligt med det här?

  “Pappa var resemontör för ASEA, och svetsade och fixade transformatorer över världen. Framförallt i Arabländerna.

  Han berätta att de hade ett program på ASEA där de forska på att ta till vara på blixten för energi. Men att de aldrig lyckades.

  Sannolikt går det utmärkt att utvinna energi ur atmosfären, vilket Tesla sannolikt gjorde. Men frågan är då vad du tar energi ifrån? Idag tar vi ju energi från de källor vi har, och omvandlar den energin till mikrovågor. Så vi lever alla i en mikrovågsugn.

  Men sen människan elektrifierade planeten har jordens magnetfält minskat ungefär 25 %. Nu behöver det ju inte vara relaterat, men……… 2017 så slutade man rapportera styrkan på jordens magnetfält. Man kan undra varför?

  Om jordens skyddande jonosfär försvinner så kommer jorden brinna. Ungefär som står i bibeln. Den som lever får se.”

 • Pappa var resemontör för ASEA, och svetsade och fixade transformatorer över världen. Framförallt i Arabländerna.

  Han berätta att de hade ett program på ASEA där de forska på att ta till vara på blixten för energi. Men att de aldrig lyckades.

  Sannolikt går det utmärkt att utvinna energi ur atmosfären, vilket Tesla sannolikt gjorde. Men frågan är då vad du tar energi ifrån? Idag tar vi ju energi från de källor vi har, och omvandlar den energin till mikrovågor. Så vi lever alla i en mikrovågsugn.

  Men sen människan elektrifierade planeten har jordens magnetfält minskat ungefär 25 %. Nu behöver det ju inte vara relaterat, men……… 2017 så slutade man rapportera styrkan på jordens magnetfält. Man kan undra varför?

  Om jordens skyddande jonosfär försvinner så kommer jorden brinna. Ungefär som står i bibeln. Den som lever får se.

 • Det forskas runt om i världen i fusionskraft och Japan beräknar att de kan starta det för kommersiellt bruk inom tio år. Gissar att Kina blir det första land i världen som gör det? Det betyder en kraftkälla som är närmast outsinlig. Givetvis är det något som oligarkerna inte gillar, då de kan pungslå vanliga elanvändare med hutlösa el-priser? Att plocka energi ur “luften” låter för bra för att vara sant och i regel visar sig det vara så.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *