Lavrov: Låt NATO fortsätta sitt hybridkrig mot Ryssland genom att utnyttja Ukraina

publicerad 21 juni 2023
Sergey Lavrov, utrikesminister i Ryssland. Foto: en.kremlin.ru

Ryssland är berett på att NATO kommer att fortsätta med sitt hybridkrig mot Ryssland i Ukraina. Det sa den ryske utrikesministern Sergej Lavrov på tisdagen. Tidigare avvisade NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg alla försök att “frysa” konflikten, trots mycket stora ukrainska förluster. Det skriver ryska RT.

Jens Stoltenberg sa en intervju på söndagen med tyska Welt am Sonntag  att “fred inte kan innebära att frysa konflikten och acceptera ett avtal som dikteras av Ryssland” och “endast Ukraina kan definiera de villkor som är acceptabla”. Stoltenberg ger sitt stöd för Kievs löfte att driva tillbaka de ryska styrkorna till gränserna före konflikten och lägga beslag på Krim.

“Om NATO, genom Stoltenbergs mun, återigen förklarar att de är emot att frysa, som de säger, konflikten i Ukraina, då vill de slåss”, sa Lavrov på en presskonferens. “Tja, låt dem slåss, vi är redo för det. Vi har länge förstått NATO:s mål i situationen kring Ukraina, något som planerats sedan många år.”

Tjänstemän i Moskva har länge anklagat USA och dess NATO-allierade för att beväpna Ukraina och använda landet för att anstifta en konflikt med Ryssland, skriver RT.

Rysslands president Vladimr Putin har beskrivit konflikten som att hans styrkor ställs mot “hela den västliga militärapparaten”.

Ett utdraget hybridkrig mot Ryssland

Sergej Lavrov sa att Västs fortsatta vapenleveranser till Kiev visar att väst är “en direkt deltagare i det hybridkrig som förklarats mot Ryssland, och även i det heta kriget”.

Lavrov hävdar att vissa västledare börjar “nyktra till” när det gäller konfliktens natur samtidigt som Kiev fortsätter att kräva allt mer vapnen.

“Ingenting kommer att vara tillräckligt, oavsett hur mycket de skickar, för om det inte blir någon seger betyder det att det inte var tillräckligt”, sa Ukrainas utrikesminister Dmitry Kuleba i en intervju på måndagen.

Ukrainas pågående motoffensiv har hittills inte varit framgångsrik mot ett “väl förberett” ryskt försvar, skriver RT.

Stoltenberg sa till reportrar på måndagen att NATO-länderna snart ska skicka utrustning för att hjälpa ukrainska trupper att rensa ryska minfält. Han sa inte vilken typ av utrustning som ska skickas, eller vilka medlemsländer som ska tillhandahålla den.

Förra månaden sa Kremls talesperson Dmitry Peskov till nyhetsbyrån TASS att det enda alternativ som Moskva för närvarande överväger är att “slutföra den särskilda militära operationen” eller demilitarisera Ukraina och att med nödvändigt våld säkra Ukrainais neutralitet.

Källa och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Det är helt uteslutet att de fyra östra regionerna återgår till Ukraina. Det bor ca, 8.4 milj. rysktalande i dessa och det är inte svårt att förutse vad som händer om de återgår till ukrainsk territorium?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *