Svensk lösning på gängens dödsskjutningar: “var nyfikna” och “äg det offentliga rummet”

publicerad 3 juni 2023
- Kristoffer Hell
Fd polisen Christoffer Bohman intervjuas på SVT, juni 2023. Foton: SVT Play. Montage: NewsVoice
Fd polisen Christoffer Bohman intervjuas på SVT, juni 2023 av Anna Hedenmo.

Den 1:a juni 2023 rapporterade SVT om fyra svårt skadade tonåringar vid ett knivbråk. I studion beskriver den inbjudna trygghetsstrategen och fd polisen Christoffer Bohman hur dödspatruller från kriminella nätverk på dygnets alla timmar jagar varandra över hela landet. “Vuxenvärlden” uppmanas att bli mer “nyfiken” på vad “barnen” gör och att gå ut på stan för att “äga det offentliga rummet”.

Christoffer Bohman om problemet:

“Det pågår mordplaner i detta nu. Det pågår mordplaner hela tiden. De letar efter varandra och när de hittar varandra så skjuter man och de har fått de här nätverkskriminella ett annat rörelsemönster: så när de träffar på varandra då tar man tillfället i akt. Det sker skjutningar på dygnets alla timmar och på platser där det inte har skett tidigare“.

Christoffer Bohmans lösning:

“Vi behöver som en vuxenvärld komma ut och äga det offentliga rummet … Det är jätteviktigt att prata med barnen om det här. Var nyfikna”.

Fd polis Christoffer Bohman: "Var nyfikna". Bild: SVT Play
Fd polis Christoffer Bohman: “Var nyfikna”. Bild: SVT Play

Vi kontaktade Christoffer Bohman för att ställa några följdfrågor. Vi har inte hunnit få svar innan publicering, men vi återger dem nedan:

Situationen du beskriver, där våld kan bryta ut när som helst och var som helst i landet och ingen del av Sverige är i dag säker – låter som beskrivningen på ett land som fastnat i ett inbördeskrigsliknande tillstånd.

I en artikel i Aftonbladet tidigare i år sade du att för varje gängkriminell polisen plockar bort från gatan står det tio i kö för att ta denna kriminella persons plats. Har staten gett upp?

I intervjun för SVT uppmanar du vuxna att gå ut på stan “och äga det offentliga rummet”. Många infödda och etniska svenskar förstår förmodligen tanken, även om det kan upplevas som bagatelliserande att betrakta den våldsamma nätverkskriminaliteten som något slags ungdomsproblem.

Vad tror du utfallet blir när du uppmanar vuxna sprungna från krigshärdar i mellanöstern att ge sig ut på stan för att “äga det offentliga rummet”?

Katerina Janouch och Stefan Torsell. Montage: K. Hell.
Katerina Janouch och Stefan Torsell. Montage: K. Hell. Foton av Anna Lena Ahlstrom (Annalenaahlstrom.se) och AlternaMedia

Vi bad Stefan Torsell, tidigare politiker, författare och föreläsare, kommentera SVT:s inslag:

“Trygghetsstrategen Christoffer Bohman föreslog i Aktuellt att vuxenvärlden, alltså föräldrarna, skulle äga det offentliga rummet som en motvikt mot kriminella gäng.

Det betyder i klartext att han önskar privatisera statens våldsmonopol.

När Dan Eliasson var rikspolischef sa han på en presskonferens:  –vi behöver hjälp, hjälp oss”. Han vädjade.

Polisen Mustafa Panshiri har beskrivit problemet. Svensk lagstiftning är riktad mot individer, men gängen verkar i klaner. Ska svensk lagstiftning kunna komma åt gängen måste man knäcka klanerna.

Straffa hela familjer. Om en son begår brott så dra in delar eller hela barnbidraget.

Är det icke svenskar så utvisa hela familjen.

Så knäcker man gängen.

Tyvärr har Sverige en justitieminister [Gunnar Strömmer] utan vilja och visioner.”

Författaren och samhällsdebattören Katerina Janouch kommenterade också inslaget i SVT:

“Bohmans lösning suger. Jag fattar att det låter bra, men det funkar inte. Nej, den kraftfulla lösningen är att lagföra alla – nolltolerans. Broken Windows principen*. Du lagför alla dessa ungdomar och återbördar dem till deras eget land, där kan de bete sig hur de vill. Och när man har gjort det, utvisat, då har kraftfull signal sänts och det kan bli lugnt igen.”

Text: Kristoffer Hell

*Broken Window-principen stipulerar att intensivt lagförande för mindre allvarliga brott har en förebyggande effekt också på grövre typer av kriminalitet.

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Nayib Bukele kan vara ett föredöme här. Dock kanske ett tillägg bör till och det kan vara ett mandat att skaffa sig ett yrke, som kan ge försörjning och försörjningsskyldighet för mördades anförvanter. Därtill är så frigång för evigt villkorad.
  Och mord kan enbart förlåtas av anförvanter till den mördade. En opersonlig stat kan aldrig förlåta.
  En mördare måste arbeta sig tillbaka till accepterbar etisk nivå. Annars kommer denne aldrig att värdera sin ansträngning att vårda den.

 • som vanligt har folk svårt att gå till botten med ett problem.
  Om du vill bli av med krimgängen – se till att deras behov löses. Utan behov så försvinner gängen.
  En gammal moderat, kanske klyscha, säger – utan behov – ingen marknad.
  Använd den regeln då, om ni har nåt innanför pannbenet än bara hat.

 • Tja, är man för nyfiken på gängens förehavanden kan man lätt hamna mitt i kulregnet och det är nog inget kul regn! I Sverige så dyker stollar alltid upp som kallar sig “experter” på både det ena och det andra och man skulle inte bli gammal om man följde den här typen av “råd”…Det kan ju finnas stollar som vill agera men det kan lätt sluta i en “liten etta med jordvärme” på en kyrkogård!

 • Skulle det hjälpa att bestraffa de personerna som är orsak till Sveriges eländiga tillstånd?
  Carl Bildt, Reinfeldt, Löfven m fl?
  Knappast.
  Svenska folket är ju numera helt MAKTLÖST, varför det?

  • Nu ska de skicka ner tokdåren Bildt till Turkiet för att tigga inför Erdogan. Förhoppningsvis så är han sitt gamla inkompetenta jag och vi slipper Nato…

 • President Bukele i El Salvador löste världens värsta gangsterlands problem på ett par år. Han byggde ett jättefängelse och sydde in gängen – allihop. El Salvador är Amerikas säkraste land idag.

  Fanatiska globalistpolitiker skapar gangster-Sverige, genom att aktivt importera jordens värsta slödder, vräka pengar över dem och behandla dem med silkesvantar, när de bryter mot lagen. Gud ske lov att Christoffer Bohman inte är polis idag, men många som han finns kvar i kåren.

  Stefan Forsells recept ovan skulle kunna fungera. Men det finns inget politiskt underlag för det i vårt land, svenskarna är för hjärntvättade.

  • Ja, det sägs att inte ens ett mord registrerats i El Salvador det senaste året vilket visar att hårda tag är det enda som hjälper mot kriminella. När ska idioterna i riksdagen fatta detta samband? El Salvadors lyckade kamp mot buset är givetvis inget som slås upp stort i svensk media för en fungerande medicin mot kriminaliteten skulle snabbt minska det kriminalindustriella komplex som byggts upp i Sverige!

 • Våra politiker saknar ryggrad och det gäller alla 8 riksdagspartierna! Den stående lösningen är en förmyndarregering m.a.o. en regering tillsatt utanför det parlamentariska systemet. “Men det är ju diktatur”, säger vän av ordning? Stämmer! och dessvärre är det den enda lösningen på landets problem? Vi måste vara ärliga – säg mig vilket parti som kan få ordning på vårt land? Sedan skulle jag dela in landet i fyra zoner, där var och en väljer sin egen, domare, polischef, åklagare. Var och en sitter på 4 år där inte ens regeringen kan ändra på ett beslut som tagits av dem förtroendevalda. Har en domare tagit ett utvisningsbeslut, kan inte ens snyftmedierna rubba på det. Det är slutdaltat på landets polisstationer. Inga mer pizzor, bullar och poliser som hoppar käpphäst – det är slutvalsat för ÖB i Pridetågen. Men som sagt det ovannämnda lär aldrig hända, så svenne får finna sig i att hålla sig hemma då det blir mörkt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *