Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Svensk lösning på gängens dödsskjutningar: “var nyfikna” och “äg det offentliga rummet”

publicerad 3 juni 2023
- Kristoffer Hell
Fd polisen Christoffer Bohman intervjuas på SVT, juni 2023. Foton: SVT Play. Montage: NewsVoice
Fd polisen Christoffer Bohman intervjuas på SVT, juni 2023 av Anna Hedenmo.

Den 1:a juni 2023 rapporterade SVT om fyra svårt skadade tonåringar vid ett knivbråk. I studion beskriver den inbjudna trygghetsstrategen och fd polisen Christoffer Bohman hur dödspatruller från kriminella nätverk på dygnets alla timmar jagar varandra över hela landet. “Vuxenvärlden” uppmanas att bli mer “nyfiken” på vad “barnen” gör och att gå ut på stan för att “äga det offentliga rummet”.

Christoffer Bohman om problemet:

“Det pågår mordplaner i detta nu. Det pågår mordplaner hela tiden. De letar efter varandra och när de hittar varandra så skjuter man och de har fått de här nätverkskriminella ett annat rörelsemönster: så när de träffar på varandra då tar man tillfället i akt. Det sker skjutningar på dygnets alla timmar och på platser där det inte har skett tidigare“.

Christoffer Bohmans lösning:

“Vi behöver som en vuxenvärld komma ut och äga det offentliga rummet … Det är jätteviktigt att prata med barnen om det här. Var nyfikna”.

Fd polis Christoffer Bohman: "Var nyfikna". Bild: SVT Play
Fd polis Christoffer Bohman: “Var nyfikna”. Bild: SVT Play

Vi kontaktade Christoffer Bohman för att ställa några följdfrågor. Vi har inte hunnit få svar innan publicering, men vi återger dem nedan:

Situationen du beskriver, där våld kan bryta ut när som helst och var som helst i landet och ingen del av Sverige är i dag säker – låter som beskrivningen på ett land som fastnat i ett inbördeskrigsliknande tillstånd.

I en artikel i Aftonbladet tidigare i år sade du att för varje gängkriminell polisen plockar bort från gatan står det tio i kö för att ta denna kriminella persons plats. Har staten gett upp?

I intervjun för SVT uppmanar du vuxna att gå ut på stan “och äga det offentliga rummet”. Många infödda och etniska svenskar förstår förmodligen tanken, även om det kan upplevas som bagatelliserande att betrakta den våldsamma nätverkskriminaliteten som något slags ungdomsproblem.

Vad tror du utfallet blir när du uppmanar vuxna sprungna från krigshärdar i mellanöstern att ge sig ut på stan för att “äga det offentliga rummet”?

Katerina Janouch och Stefan Torsell. Montage: K. Hell.
Katerina Janouch och Stefan Torsell. Montage: K. Hell. Foton av Anna Lena Ahlstrom (Annalenaahlstrom.se) och AlternaMedia

Vi bad Stefan Torsell, tidigare politiker, författare och föreläsare, kommentera SVT:s inslag:

“Trygghetsstrategen Christoffer Bohman föreslog i Aktuellt att vuxenvärlden, alltså föräldrarna, skulle äga det offentliga rummet som en motvikt mot kriminella gäng.

Det betyder i klartext att han önskar privatisera statens våldsmonopol.

När Dan Eliasson var rikspolischef sa han på en presskonferens:  –vi behöver hjälp, hjälp oss”. Han vädjade.

Polisen Mustafa Panshiri har beskrivit problemet. Svensk lagstiftning är riktad mot individer, men gängen verkar i klaner. Ska svensk lagstiftning kunna komma åt gängen måste man knäcka klanerna.

Straffa hela familjer. Om en son begår brott så dra in delar eller hela barnbidraget.

Är det icke svenskar så utvisa hela familjen.

Så knäcker man gängen.

Tyvärr har Sverige en justitieminister [Gunnar Strömmer] utan vilja och visioner.”

Författaren och samhällsdebattören Katerina Janouch kommenterade också inslaget i SVT:

“Bohmans lösning suger. Jag fattar att det låter bra, men det funkar inte. Nej, den kraftfulla lösningen är att lagföra alla – nolltolerans. Broken Windows principen*. Du lagför alla dessa ungdomar och återbördar dem till deras eget land, där kan de bete sig hur de vill. Och när man har gjort det, utvisat, då har kraftfull signal sänts och det kan bli lugnt igen.”

Text: Kristoffer Hell

*Broken Window-principen stipulerar att intensivt lagförande för mindre allvarliga brott har en förebyggande effekt också på grövre typer av kriminalitet.

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq