President Putin om den ukrainska offensiven på dag nio – Ukraina förlorar

publicerad 14 juni 2023
- Kristoffer Hell
Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med krigskorrespondenter från ryska media. Foto: Gavriil Grigorov, RIA Novosti
Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med krigskorrespondenter från ryska media.

Den 13 juni, nio dagar in i Zelenskyregimens offensiv i Ukraina, kallade den Ryska Federationens president Vladimir Putin till presskonferens. Med förluster tio gånger högre än för Moskva, går offensiven inte alls bra för Kiev och det av USA ledda Väst.

En försvårande faktor sades vara att balansen mellan förluster som kan åtgärdas och de som är irreparabla för Ukraina just nu är 50-50 – vilket raskt trycker Kiev mot kollapsens avgrund.

Putin:

”Strukturen av dessa förluster är ogynnsam för dem, eftersom vissa förluster går att åtgärda medan andra är oåterkalleliga. Vanligtvis är oåterkalleliga förluster 25%, högst 30%. De har nästan 50-50”.

Rysslands president sade också att under den nio dagarna sedan offensiven inleddes, har Kiev redan bränt igenom 25-30% av all den militära hårdvara Väst skänkt: över 160 stridsvagnar och 360 pansarfordon.

Fortsätter förlusterna i samma takt, och inga nya donationer av krigsmateriel når Zelenskyregimen, kan Kievs offensiv ha kollapsat redan innan mitten på juli 2023.

Enligt det ryska försvarsdepartementets Telegramkanal var följande Kievs krigsmateriella förluster mellan den 4 juni, då Kiev inledde offensiven och dagen för presskonferensen den 13 juni:

  • 10 flygplan
  • 2 helikoptrar
  • 133 flygdrönare
  • 2 luftvärnsrobotbatterier
  • 578 stridsvagnar och andra pansarfordon
  • 12 raketartillerbatterier
  • 116 artillerkanoner och granatkastare
  • 303 militära fordon

Putin avrundade mötet med beskedet att Tyskland och resten av Europa står inför en recession, USA inför ekonomisk kris, men att den ryska ekonomin går bra och att tillväxten för federationens bruttonationalprodukt för 2023 ser ut att landa på mellan 1,5% och 2%.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq