Schillerinstitutet: Sverige går in i en fascistisk ekonomi och krigsallianser med NATO och Ukraina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 juni 2023
- NewsVoice redaktion
Ulf Sandmark, NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg och Antony J. Blinken, USA:s utrikesminister.
Ulf Sandmark, NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg och Antony J. Blinken, USA:s utrikesminister.

Schillerinstitutet analyserar löpande det dramatiska skiftet i världspolitiken där den globala majoriteten alltmer frigör sig från ”Västvärldens anspråk på hegemoni och fortsättning på kolonialismen”. Mest dramatiskt och tydligt syns flykten från handel med dollar, skriver Ulf Sandmark på Facebook.

Ulf Sandmark som är ordförande på Schillerinstitutet och tidigare ordförande för Belt and Road Institute i Sverige, anser att den svenska ekonomiska politiken går in i en fascistisk fas med negativ tillväxt där privata ekonomiska (korporativa) intressen främjas på bekostnad av befolkningens välfärd och framtid.

”Svenska folket pressas med räntor och prishöjningar och reallönesänkningar. Bankerna och finansmarknaderna har tillåtits lägga en död hand över hela ekonomin. Hela bostadsbyggmarknaden har slagit tvärstopp”, skriver institutet.

”Statens låga skuldsättning och därmed investeringsutrymme reserveras för bankerna inför en kommande bankkris. 2,4 miljoner svenska bolånetagare är ytterligare en krockkudde för bankerna som får bestämma hu mycket ränta de behöver ta ut.”

”Riksbankens penningpumpning slår tillbaka när Riksbanken behöver rekapitaliseras från statens budget med 60 miljarder efter att Riksbankens obligationer sjunkit i värde på grund av räntehöjningarna.”

Regeringen ifrågasätter inte ”denna bankdiktatur” med den bankdelning som skulle kunna skydda bankkunder och realekonomin från finanskrascher orsakade av bankernas hämningslösa derivatspekulation, skriver Sandmark på Schillerinstitutet.

”Regeringen har lagt en helt passiv budget utan de typiska stora infrastrukturinvesteringar som brukar göras vid ekonomiska kriser för att sätta fart på ekonomin. Utan ny infrastruktur blir det ingen höjning av produktiviteten och verklig bekämpning av inflationen.”

Tvärtom riskerar arbetslösheten öka och späda på inflationen, som ökar när ytterligare produktionskapacitet dras bort från real produktion genom både onödiga klimatinvesteringar och stor militär upprustning, ”en klassisk fascistisk ekonomisk cocktail”, avslutar Sandmark.

Schillerinstitutet mycket kritiskt till NATO

Stödet till krigspolitiken tar nya steg bakom svenska folkets rygg där det nu visar sig att Sverige tar emot ukrainska soldater att öva i den stora NATO-övningen Aurora 23 med totalt 26.000 soldater, varav 3000 svenska, perioden 17 april till 11 maj.

Genom NATO-samarbetet dras Sverige in i en militär allians med en aktivt krigförande nation. Detta kommer ovanpå att Sverige allierar sig med den enda nation, USA, som militärt angripit Sverige på 200 år genom terrordådet mot Nord Stream på svenskt ekonomiskt territorium och mot delvis svenska energiförsörjningsintressen, skriver Sandmark.

Det är därför viktigt att stöda protesterna mot Aurora 23, mot svensk Natoanslutning och mot de oerhört provokativa och destabiliserande transporterna av Natokärnvapen på svenskt territorium, avslutar Sandmark.

Sammanställning: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq