Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Ryssland: Ukraina har stoppat offensiven – förlusterna för tunga för Kiev

publicerad 22 juni 2023
- Kristoffer Hell
Försvarsminister Sergei Shoigu visar Vladimir Putin ett maskingevär under ett möte med försvarsministeriet den 21 december 2021.

Enligt Rysslands president Vladimir Putin har Ukraina den 21 juni 2023 stoppat den sedan länge förannonserade offensiven som inleddes den 4 juni 2023. Orsaken sägs vara förluster av personal och material visar att Kiev insett att man “inte har en chans” att vinna.

Västmedia och ukrainska myndigheter har ännu inte rapporterat om situationen. Två dagar tidigare, den 19 juni 2023, förmedlade Sveriges Radio att Ukraina nekar till att offensiven skulle stoppats eller pausats.

President Putin, den 21 juni 2023:

“Sedan tidigt i morse [onsdagen den 21 juni 2023] har våra soldater slagit ut 245 stridsvagnar och cirka 678 pansarfordon av olika typer, för att inte nämna fiendens [personella] förluster – vilka är betydande.”

924 förlorade stridsvagnar och pansarfordon under loppet av offensivens 17 dagar innebär i snitt 54 förlorade fordon per dygn eller drygt två per timme. Siffran kan jämföras med drygt 19 förlorade stridsvagnar och pansarfordon per dygn, sedan den ryska interventionen inleddes den 24 februari 2023 och fram till den 3 juni 2023.

Nedan redovisas ryska siffror över den NATO-stödda Zelenskyregimens materiella förluster sedan den 24 februari 2022:

Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Malilar, den 19 juni 2023:

“Våra soldater utkämpar svåra strider längs fronterna nu i östra och sydöstra Ukraina. Ryska styrkor beskjuter oss dagligen och använder en stor mängd ammunition. Det är krig, och inget tal om ett uppehåll.

Det vi gör är att testa olika taktiker nu att påstå att vi har tagit någon slags paus är het fel.”

Så här beskrev Rainer Sachs, tidigare chef för Estlands utlandsspionage (VLA), i estnisk TV den 20 juni 2023, situationen:

“Ukraina har försökt bryta igenom den ryska försvarslinjen [längs fronten i söder] på tre platser. De använder inte stora kraftfulla mobila stridsenheter, utan istället agera försiktigt med artillerield.

Jag förväntar mig inte särskilt snabba och djupa framsteg från en sådan attack”

Den tidigare marinkårsmajoren och vapeninspektören Scott Ritter:

[Den ukrainska offensiven är ett] katastrofalt misslyckande. De har förlorat uppemot 10 000 soldater, både vid fronten, men också längre bak i uppmarschområdena. Den här offensiven har ingen möjlighet att lyckas.

De har ännu inte trängt igenom eller ens nått fram till ryssarnas första försvarslinje, än mindre deras andra och tredje linjer. De har fastnat vid de initiala hindren och minfälten, och offensiven håller [just nu] på att knäckas [av den Ryska Federationens] artilleri.”

Siffran 10 000 döda ukrainska soldater sedan offensivens början den 3 juni 2023 uppdaterades den 22 juni av RT, som citerar presidenten Putin, till 13 000.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq