Ryssland: Ukraina har stoppat offensiven – förlusterna för tunga för Kiev

publicerad 22 juni 2023
- av Kristoffer Hell
Försvarsminister Sergei Shoigu visar Vladimir Putin ett maskingevär under ett möte med försvarsministeriet den 21 december 2021.

Enligt Rysslands president Vladimir Putin har Ukraina den 21 juni 2023 stoppat den sedan länge förannonserade offensiven som inleddes den 4 juni 2023. Orsaken sägs vara förluster av personal och material visar att Kiev insett att man “inte har en chans” att vinna.

Västmedia och ukrainska myndigheter har ännu inte rapporterat om situationen. Två dagar tidigare, den 19 juni 2023, förmedlade Sveriges Radio att Ukraina nekar till att offensiven skulle stoppats eller pausats.

President Putin, den 21 juni 2023:

“Sedan tidigt i morse [onsdagen den 21 juni 2023] har våra soldater slagit ut 245 stridsvagnar och cirka 678 pansarfordon av olika typer, för att inte nämna fiendens [personella] förluster – vilka är betydande.”

924 förlorade stridsvagnar och pansarfordon under loppet av offensivens 17 dagar innebär i snitt 54 förlorade fordon per dygn eller drygt två per timme. Siffran kan jämföras med drygt 19 förlorade stridsvagnar och pansarfordon per dygn, sedan den ryska interventionen inleddes den 24 februari 2023 och fram till den 3 juni 2023.

Nedan redovisas ryska siffror över den NATO-stödda Zelenskyregimens materiella förluster sedan den 24 februari 2022:

Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Malilar, den 19 juni 2023:

“Våra soldater utkämpar svåra strider längs fronterna nu i östra och sydöstra Ukraina. Ryska styrkor beskjuter oss dagligen och använder en stor mängd ammunition. Det är krig, och inget tal om ett uppehåll.

Det vi gör är att testa olika taktiker nu att påstå att vi har tagit någon slags paus är het fel.”

Så här beskrev Rainer Sachs, tidigare chef för Estlands utlandsspionage (VLA), i estnisk TV den 20 juni 2023, situationen:

“Ukraina har försökt bryta igenom den ryska försvarslinjen [längs fronten i söder] på tre platser. De använder inte stora kraftfulla mobila stridsenheter, utan istället agera försiktigt med artillerield.

Jag förväntar mig inte särskilt snabba och djupa framsteg från en sådan attack”

Den tidigare marinkårsmajoren och vapeninspektören Scott Ritter:

[Den ukrainska offensiven är ett] katastrofalt misslyckande. De har förlorat uppemot 10 000 soldater, både vid fronten, men också längre bak i uppmarschområdena. Den här offensiven har ingen möjlighet att lyckas.

De har ännu inte trängt igenom eller ens nått fram till ryssarnas första försvarslinje, än mindre deras andra och tredje linjer. De har fastnat vid de initiala hindren och minfälten, och offensiven håller [just nu] på att knäckas [av den Ryska Federationens] artilleri.”

Siffran 10 000 döda ukrainska soldater sedan offensivens början den 3 juni 2023 uppdaterades den 22 juni av RT, som citerar presidenten Putin, till 13 000.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Alla siffor i artikeln är påhittade och felaktiga precis som vanligt av skribenten/journalisten/landsförrädaren/spionen/kontrollerade opposition Kristofer Hell.
  Vill du få senaste korrekta uppgifter kan du få den direkt av Putin själv i följande länk.
  Spola fram 3 minuter för att komma fram till när han börjar redovisa sifforna av ukrainska förluster sedan motoffensiven inför ledarna av 143 länder.
  https://www.youtube.com/watch?v=HljMUgysHTc

  Rekommenderar stark att strunta i skribenten, Kristofer Hells kommande bluff artiklar som har enbart en enda syfte precis som alla tidigare artiklar han publicerat här på Newsvoice, nämligen:
  Att låta Newsvoce uppfattas av andra som om den verkligen vore en tidning som avsiktligen sprider konspirationer och lögner.

  • Putins uppgifter tror jag gäller from juni 2023 medan artikelns uppgifter gäller från februari 2022 och i grafiken står det juni 2023 dvs det menas kumulativt från februari 2022 till juni 2023
   Jag har ingen sjävständig koll men grafiken ser ut att vara tagen ur rysk media.

   • Jämför uppgifterna i denna artikeln med vad Putin säger när det gäller förlusterna från 4:e juni när motoffensiven började.
    https://newsvoice.se/2023/06/nato-ammunition-rysk-motoffensiv/
    Den kumulativa beräkningen är också lika felaktigt i de artikeln som den här precis som tidigare artiklar han skrivit.
    Det värsta är att han bara fortsätter med detta trots att jag påpekat felaktigheterna och angett referenser med korrekta uppgifter han kan använda.
    Känns som om han gör allt för att Newsvoice ska uppfattas som en konspirationstidning.
    Jag verkligen ogillar vad han gör, eftersom jag gillar Newsvoice.
    Vi vill alla hålla oss till sanningen här och ha konstruktiva diskussioner baserad på rätt fakta. Det är ju vad som skiljer Newsvoice från andra skitmedier.
    Jag ska kontakta Torbjörn och påtala detta.

    • Hells uppgifter stämmer väl överens med Rysslands officiella data. Eftersom det är några dagar senare har det växt ytterligare en smula

     https://eng.mil.ru/en/special_operation/news/more.htm?id=12471358@egNews
     25.06.2023 (14:30)
     Russian Defence Ministry report on the progress of the special military operation (25 June 2023)

     In total, 444 airplanes and 240 helicopters, 4,779 unmanned aerial vehicles, 426 air defence missile systems, 10,348 tanks and other armoured fighting vehicles, 1,131 combat vehicles equipped with MLRS, 5,228 field artillery cannons and mortars, as well as 11,179 units of special military equipment have been destroyed during the special military operation.

     • Ukraina har aldrig haft 444 stridsflygplan. Bara ett exempel. Du kan själv googla det! Han tittar på en fake konto som är identiskt med det riktiga uppenbarligen med överdrivna felaktiga uppgifter. Det kryllar sådant felaktigt skit överallt i alla sociala medier vilket kräver att man åtminstone gör jämförelser med flera officiella nationella medier. Det borde vara obligatoriskt och ingå i journalisterna arbetsuppgifter!

      • Vilken han? jag gav dig ovan länken till ryska försvarsministeriet och det är nog ingen falsk site

      • Sorry, skrev direkt i Disqus och missade länken eftersom där blir det blå efter att man pekar över. Ok, det stämmer men det verkar vara en hund begravd här och kan inte säga annat än att det är rysk propaganda och om det är det borde Newsvoice inte återpublicera det.
       Det bara går inte ihop. Jag kanske har missat i mina sökningar men förutsättningen för att förlora 444 stridsflygplan är väl att man har så många till att börja med. Håller du inte med?
       Jag hinner inte ikväll men ska dubbelkolla imorgon. Om du hinner och kan hitta de uppgifterna, alltså antalet flygplan i detta fall Ukraina förfogade över före kriget, vore jag jätte tacksam.

      • Dom har fått fler plan efter hand. Särskilt gamla sovjetiska plan fr fd warsawablocket

 • Ryssland vill sluta slakta ukrainska soldater, men blinken/nuland tillåter inte det. Vinsten i dollars för dom är så stor att det är värt varenda offrad ukrainsk soldat.
  Precis som det var värt all offer av irakiska barn enligt häxan albright

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *