Kievs tvångsrekrytering av unga män eskalerar – Bryter sig in i hem och kidnappar

publicerad 6 juli 2023
- Kristoffer Hell
Tvångsrekrytering av unga män i Ukraina, juli 2023. Privat bild.
Tvångsrekrytering av unga män i Ukraina, juli 2023.

I kölvattnet på Zelenskyregimens misslyckade offensiv mot Ryssland och påföljande personella förluster har Kiev övergått från att kidnappa människor på gatan, för att bli soldater, till att bryta sig in i hus och lägenheter i jakt på unga män.

Planen är att på en månad skaka fram ytterligare 70.000 till 90.000 bristfälligt utbildade soldater och skicka in dem till de förmodat ogenomträngliga ryska försvarslinjerna.

De ukrainska förlusterna har lett till en akut brist på begravningsplatser i landet.

Det är ryska Izvetsia som rapporterar att Ukraina inlett en ny våg av mobilisering. Poolen av rekryterbara män har utökats och militära kommissarier nu inte bara kan gripa män på gator och torg utan också bryta sig in i privata hus och lägenheter.

De nya påbudet implementeras olika hårt i olika landsändar och i regionen Ivano-Frankivsk kan män som behöver vård bara uppsöka sjukhus efter godkännande av militära kommissarier. Sjukhusen är också tvingade att rapportera alla män som kommit till sjukhuset de senaste 24 timmarna.

Enligt Kievs internationella institut för sociologi har 78% av de ukrainare som fortfarande är kvar i landet anhöriga som antingen dött eller skadats i kriget. Typfallet är att en person har fem skadade och tre döda anhöriga.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq