Kinas president Xi uppmanade 2020 Kinas militär att förbereda sig för ett potentiellt krig med Väst

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 juli 2023
- NewsVoice redaktion
Kinas president Xi Jinping.
Kinas president Xi Jinping.

Kinas president Xi Jinping uppmanade i slutet av 2020 landets militär att förbereda sig för ett eventuellt krig som ett resultat av friktionen mellan Peking och Väst. Xi pekade på att en oundviklig nedgång för USA och Europa har börjat, enligt interna dokument. Det rapporterar japanska Kyodo News.

Dokumenten med Xis kommentarer vid mötet den 21 december 2020 används som en “playbook” av högre tjänstemän inom militären och partiet, skriver Kyodo News.

Xi betonade under mötet att kommunistpartiets militära kommission måste klara av att hantera situationen om en lokal konflikt sprids till större områden. Han förnekade dock risken för ett nytt världskrig.

Dokumenten visar att Peking fortfarande är mycket vaksamt inför risken av en militär sammandrabbning med Väst.

Relationerna mellan Kina och USA försämrades avsevärt i december 2020, då president Donald Trump intensifierade kritiken mot Kina på grund av coronaviruset som upptäcktes i slutet av 2019 i Wuhan.

Kyodo News:

Vid mötet hänvisade Xi till västvärldens försvagade inflytande i kontrast till Kinas växande makt. Xi konstaterade att öst växer och väst minskar och han karakteriserade det som en historisk trend.

Xi menar att Väst fortfarande har konkurrensfördelar och baserat på det betonade Xi behovet av att den kinesiska militären “förbereder sig för ett krigsutbrott och dess kedjereaktioner”. Han beordrade de kinesiska styrkorna att “ständigt vara redo för strid” för att skydda Kinas nationella suveränitet och intressen, enligt dokumenten.

Bedömare anser att en hypotetisk nödsituation i Taiwan, som Kina betraktas som en “avfälling”, kan leda till att Kina kan besluta att tillbaka Taiwan med våld om det behövs. Det har ökat det militära trycket.

Xi hävdade också vid mötet 2020 att antikinesiska krafter i Väst syftar till att störta det kinesiska kommunistpartiets ledning, vilket tyder på hans starka misstro mot USA, enligt dokumenten.

Sammandrag: NewsVoice. Källa: Kyodo News, “Xi urged China military in 2020 to brace for war amid West’s decline”


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Nej, stämmer inte! Anledningen var det som Trump startade som nu kallas “The War On CHIP”, som pågår också rätt intensivt i skrivande stund och anledningen till att USA är så beroende av Taiwan och är beredd att starta krig med China för att behålla chip tillverkningen där under sin kontroll.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *