Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Tege Tornvall: Så här fuskas det med högre klimattemperaturer

publicerad 22 juli 2023
- Tege Tornvall
Flygplats. Nära hälften av all ”rekordvärme” på norra halvklotet mäts på flygplatser enligt en studie av statistikern professor Ross McKitrick. Foto: Chalabala. Licens: Elements.envato.com
Flygplats. Nära hälften av all ”rekordvärme” på norra halvklotet mäts på flygplatser enligt en studie av statistikern professor Ross McKitrick.

Här i Leksand kan det varma dagar vara uppåt 40 grader på vår bakgård vid garagen. Vi har garagen i länga med asfalt utanför och våra hus mittemot. Där gassar solen utan luftväxling, och termometern sitter på en mörk vägg.

Tacka för att det blir varmt, men på tur ut i det fria visade bilens termometer runt 25 grader. Det är den verkliga temperaturen, 14-15 grader lägre än vid garagen och behaglig sommarvärme.

Nära hälften av all ”rekordvärme” på norra halvklotet mäts på flygplatser enligt en studie av statistikern professor Ross McKitrick. Han och geologen dr Steve McIntyre avslöjade den så kallade hockeyklubban, som visade 1000 år jämn temperatur trots den varma medeltiden och den periodvis kalla Lilla Istiden.

McKitrick visar att larmen om rekordvärme bygger på mätningar på land från brittiska vädertjänsten Met Office (HadCRUT), den amerikanska rymdstyrelsen NASA:s GISS institute samt den amerikanska vädertjänsten NOAA.

Data från alla tre samlas i det globala nätverket GHCN för historiska klimatdata. Många av dessa data efterjusteras enligt de amerikanska klimatprofessorerna Will Happer och Richard Lindzen för att visa mer nutida värme och mer tidigare kyla.

Met Office offentliggör temperaturer från Londons storflygplats Heathrow, där de mäts i omgivande värme från betong, byggnader och flygplan. Flygbolag måste förstås veta temperaturen på plats när de startar och landar.

McKitrick betonar att antalet mätstationer för GHCN minskade kraftigt både 1990 och 2005. Det var främst avlägsna stationer med lägre temperaturer. Runt hälften av kvarvarande stationer är på flygplatser. Det ökar automatiskt kvarvarande stationers medeltemperatur utan att det blivit varmare utanför.

Av kvarvarande stationer är många i stadsmiljö, som också är varmare än omgivande landsbygd. Många mätstationer placerades en gång fritt i naturen men omges numera av temperaturhöjande vägar, byggnader och industrier.

Mätningar per satellit eller väderballong visar lägre värden än landmätta. I stället för påstådda värmerekord är det välkommen högsommarvärme 30-35 grader i stället för besvärande 40-45 grader.

Nu råder oro i luften med buktande jetströmmar, som omväxlande släpper in varm luft från söder och kall luft från norr – och omvänt på södra halvklotet. Större temperaturväxlingar ger fler och starkare vindar – precis vad vi nu upplever på båda halvkloten!

Text: Tege Tornvall, Leksand


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq