Tege Tornvall: Så här fuskas det med högre klimattemperaturer

publicerad 22 juli 2023
- Tege Tornvall
Flygplats. Nära hälften av all ”rekordvärme” på norra halvklotet mäts på flygplatser enligt en studie av statistikern professor Ross McKitrick. Foto: Chalabala. Licens: Elements.envato.com
Flygplats. Nära hälften av all ”rekordvärme” på norra halvklotet mäts på flygplatser enligt en studie av statistikern professor Ross McKitrick.

Här i Leksand kan det varma dagar vara uppåt 40 grader på vår bakgård vid garagen. Vi har garagen i länga med asfalt utanför och våra hus mittemot. Där gassar solen utan luftväxling, och termometern sitter på en mörk vägg.

Tacka för att det blir varmt, men på tur ut i det fria visade bilens termometer runt 25 grader. Det är den verkliga temperaturen, 14-15 grader lägre än vid garagen och behaglig sommarvärme.

Nära hälften av all ”rekordvärme” på norra halvklotet mäts på flygplatser enligt en studie av statistikern professor Ross McKitrick. Han och geologen dr Steve McIntyre avslöjade den så kallade hockeyklubban, som visade 1000 år jämn temperatur trots den varma medeltiden och den periodvis kalla Lilla Istiden.

McKitrick visar att larmen om rekordvärme bygger på mätningar på land från brittiska vädertjänsten Met Office (HadCRUT), den amerikanska rymdstyrelsen NASA:s GISS institute samt den amerikanska vädertjänsten NOAA.

Data från alla tre samlas i det globala nätverket GHCN för historiska klimatdata. Många av dessa data efterjusteras enligt de amerikanska klimatprofessorerna Will Happer och Richard Lindzen för att visa mer nutida värme och mer tidigare kyla.

Met Office offentliggör temperaturer från Londons storflygplats Heathrow, där de mäts i omgivande värme från betong, byggnader och flygplan. Flygbolag måste förstås veta temperaturen på plats när de startar och landar.

McKitrick betonar att antalet mätstationer för GHCN minskade kraftigt både 1990 och 2005. Det var främst avlägsna stationer med lägre temperaturer. Runt hälften av kvarvarande stationer är på flygplatser. Det ökar automatiskt kvarvarande stationers medeltemperatur utan att det blivit varmare utanför.

Av kvarvarande stationer är många i stadsmiljö, som också är varmare än omgivande landsbygd. Många mätstationer placerades en gång fritt i naturen men omges numera av temperaturhöjande vägar, byggnader och industrier.

Mätningar per satellit eller väderballong visar lägre värden än landmätta. I stället för påstådda värmerekord är det välkommen högsommarvärme 30-35 grader i stället för besvärande 40-45 grader.

Nu råder oro i luften med buktande jetströmmar, som omväxlande släpper in varm luft från söder och kall luft från norr – och omvänt på södra halvklotet. Större temperaturväxlingar ger fler och starkare vindar – precis vad vi nu upplever på båda halvkloten!

Text: Tege Tornvall, Leksand

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Det syns ingen svara-knapp till Hans Dahl 25 juli 21:35
  Jag lyssnar på dem du väljer att inte lyssna till eftersom du endast litar på likasinnade. Därför kan jag låna kunskap av dem som vet mer. Om du tycker att det är genialiskt att lära av dem som vet bättre blir jag lite förvånad.

  Nils Ola 26 juli 2023 kl 07:10 kl.
  Ok låt gå för att uttrycket konträr var onödigt
  Den har inte sågats av vetenskapen enligt Maths Nilsson som jag länkade till förut. Vissa statistiska metoder kritiserades men det hade ingen nämnvärd betydelse.
  https://mathsnilsson.se/2019/08/26/den-vackra-och-sanningsenliga-klimatdebatten/

  Tege 26 juli 2023 kl 14:33 kl.
  Ser inte särskilt rak ut
  The iconic hockey stick graph published by Dr. Mann and his colleagues in the journal Nature in 1998. (Nature)
  https://i.cbc.ca/1.5890377.1611777504!/fileImage/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/original_1180/hockey-stick-temperature-graph.jpg

 • allt i Universum rör sig synbarligen. För att ett universum skall bestå måste varje ny tidsenhet vara annorlunda beträffande dess massa. Vad skulle hända om ett universum, som ideligen nyskapas, skulle exakt lika skapas som det universum just föregått. Dess massa skulle öka med det dubbla ögonblickligen.

 • Lars Bern brukar påpeka att klimatfrågan har blivit som en religion och en sekt för undergångsteoretiker. Under mer än tjugo år har skrämselpropagandan målat fan på väggen och påstått att det knappast finns någon tid kvar för att rädda jorden och att drastiska förändringar måste ske NU, annas skulle det vara försent.

  Den synnerligen kunniga riksdagsledamoten Elsa Widding i klimat- energi- och miljöfrågor möttes av något som skulle kunna betecknas som ett inkvisitionsliknande motstånd i riksdagdebatter och i statsfinansierad press, då då hon inte infogade sig PK-kören. Ad hominem-argumentation användes som ett slagträ för att slå mot henne som person, istället för att för att fokusera meningsutbytet på sakfrågor.

  Precis som i häxprocesser har barn använts som vittnen om klimatet. Lilla Greta fick träffa påven Franciskus och hon har djupt inverkat på unga och barn över hela världen med sina uppmålade skräckscenarier.

  Påven Franciskus andra encyklika, Laudato si’ (som betyder “Lovsång till herren” och publicerades 2015) handlar till stor del om klimatet och där varnas det på det allvarligaste för påstådda grava konsekvenser. Under punkt I:25 står det:

  “Climate change is a global problem with grave implications”.
  https://www.vatican.va/content/francesco/en/encyclicals/documents/papa-francesco_20150524_enciclica-laudato-si.html

  Cardinal says Pope’s new encyclical is a warning: The world is ‘on the brink’:
  https://cruxnow.com/vatican/2020/10/cardinal-says-popes-new-encyclical-is-a-warning-the-world-is-on-the-brink

   • Hej, Reza, fantastiskt talande video!

    Den svenske professorn som den hysteriskt uppskrämda flickan hänvisar till är med all sannolikhet, Johan Rockström, agronomen som blev utsedd till “klimatexpert”.

    Så här skriver Lars Bern i en mycket läsvärd artikel om denne herre:
    “Klimatdomedagssekten uppvisar i stort sätt alla rekvisit som är utmärkande för en domedagssekt. Grundrekvisitet är den förestående katastrofen eller som sektens profeter Johan Rockström och Anders Wijkman brukar uttrycka det, den meterologiska tiping-point som snart kommer. När klimatet sedan inte tippar över, isbjörnarna dör ut eller isarna smälter bort, då sätter man ut en ny domedag något tiotal år längre fram. Så har det hållit på ända sedan 1972, med ständigt nya datum för domedagen.”
    https://anthropocene.live/2019/03/01/domedagssekten/

    • Hej igen,
     Ja, verkligen. Lars Bern är nog en av Sveriges klokaste man och Elsa Wedding klokaste kvinnan. Jag gillar de båda skarpt!
     Jag anser dock att just nu är “krigs massformationen” och “gender massformationen” är de viktigaste man måste starta en organiserat kamp emot.

     Klimatdomedagssektens massformation har fått såååå starka grepp att det känns helt hopplöst!

     Man kan också undra av vilken anledning vår skattefinansierade publik service inte låter egen producerade tv-program vara tillgängligt för allmänheten och bara plockar bort allt.
     De tog även bort “Sök” funktionen för 3 år sedan med motiveringen att ge användarna en bättre “upplevelse” på SVT:s olika sajter! Men med storsannolikhet har man gjort det för att inte låta gamla lögner tas fram igen!

    • En fantastisk skådespelarprestation av den unga ”aktivisten”. Förberedd med t-shirt och allt! Hon avslöjade med all önskvärd tydlighet hur långt Demokrat partiet och ”woke-vänstern har fallit. Inte en gång vågar AOC fördöma de uppenbara galenskaperna. En trollning i världsklass. Tyvärr ser det ut som verkligheten hinner ikapp och vi får väl snart höra sådana här förslag på riktigt.

      • För att avsluta detta beror fördelningen av vattnet på jorden på framför allt på två saker, gravitationen och jordens rotation kring sin egen axel. Studier om jordens geoid, alltså den strukturen havsytan tar under inflytande av gravitationen och rotationen har gjort stora framsteg senaste åren. Eftersom jordens densitet är ojämnt fördelad, varierar även gravitationsfältet. Ett illustrativt sätt att påvisa rotationens inverkan är detta tanke-experiment där man ”stoppar” jordens spin och räknar på vattenfördelningen utan rotation. Vid ett sådant hypotetiskt scenario skulle vi få en superkontinent utan vatten kring ekvatorn och en gigantisk sjö vid vardera poolen.
       Klimatpseudovetenskapen vill ofta få oss att tro smältvattnet fördelar sig jämt över jorden. Detta är en naiv bild och bevisligen inte sant!

       Jag tror att sådan här information är viktig att få ut till människor. Vi kan bekämpa deras pseudovetenskap med riktig vetenskap! Dessutom är det ju kul att lära sig något nytt, eller hur?

       https://www.esri.com/news/arcuser/0610/nospin.html

     • Hej Nils,
      Informationen i den tidigare länk börjar med ett grovt fel och inte kan i nåt avseende räknas eller användas som vetenskaplig.
      Jag har inte satt mig in när det gäller nya upptäckter om gravitationens roll (om det nu ens existerar 🙂 ) och har inga åsikter om det.
      Men huvudsaken i min argumentation var att på den mest enklaste sätt kunna demonstrera för fanatiska ungdomar lögnerna som “forskarna” spridit om sambandet mellan havsnivåhöjning och havsis och att även om ALL havsis smälter kommer det inte att påverka havsnivån.

      DÄREMOT om ALLA glaciärer och inlandsisar skulle smälta kommer vare sig gravitation eller andra osynliga krafter rädda jordens befolkning!

 • Sedan 80-talet har man forskarna varnat för höjning av havsnivå ibland med flera meter på grund av att “havsisen” börjat smälta mer än tidigare.
  Märkligt nog visste inga av dessa “forskare” att is i vatten kan inte höja vattennivån!
  Alla kan genomföra testet hemma och få ungdomarna att förstå att det hela varit och är en bluff! Det kräver bara is i ett glas fylld med vatten! Thats it!
  https://youtu.be/Vers5VT4m8E

  • Om havsisen i Arktis smälter sjunker den omgivande havsnivån avsevärt pga att gravitationen från istäcket försvinner. Samtidigt höjs havsnivånnivån tusentals kilometer därifrån.

     • Från första stycket från din länk:
      when an ice cube is warmed, it melts and turns into a liquid. When it gets sufficiently cold again it will freeze back into ice. Simple! Just like ice cubes, the same principles apply to the ice on Earth – glaciers, ice caps and ice sheets.

      På allvar alltså den här gäller ju enbart havsis och inte glaciärer och inlandsisar.
      Nu börjar jag faktiskt tvivla på dina kunskaper i engelska!:-)
      Och tänk hur trovärdigt de skrivit i artikeln med kreativa vetenskapliga lögner för att få folk att tro på det de säger.

      • Din liknelse med iskub i vattenglas gällde naturligtvis flytande havsis. Inte landis som till exempel Grönland och glaciärer.

       Inte riktigt så enkelt heller. Smälter vattnet vid en av polerna sjunker havsnivån i denna region och höjs vid framför allt vid ekvatorn och motsatta hemisfären. Om smältning vid båda polerna blir det än mer komplicerat men pga jordens rotation vid ekvatorn, ca 1500km/h, kommer höjningen i vilket fall, beroende på centrifugalkraften, bli mest märkbar där. Redan vid dagens vattenmängd buktar jorden ut ca 40km vid ekvatorn. Pga smältvattnets relativt lägre densitet till jordens genomsnitt kan inte gravitationen ”kompensera” så volymen blir relativt större där. (Gravitation verkar på massa, inte volym). Vid kusterna med lägre vattendjup blir det riktigt komplicerat och nog inget för dig.

      • Nils,
       Bara så du vet så försvinner “Svara” funktionen i detta nya kommentarsfält för alla av nån anledning. Jag fick nu svara till min egen kommentar för att skriva detta eftersom din sista kommentar saknar “Svara” funktionen och inte går att svara på.

 • “varma medeltiden och den periodvis kalla Lilla Istiden” var lokala variationer utan nämnvärd inverkan på det globala medelvärdet.
  Jag är ingen specialist på minsta vis ändå har jag hört det argumentet uttalas av skeptiker och tillbakavisas flera gånger av dem som känner till fakta.
  Mckittrick är ekonom. Och hans teorier har bedömts av kunniga:
  Five scientists analyzed the article and estimate its overall scientific credibility to be ‘low’.
  A majority of reviewers tagged the article as: Cherry-picking, Misleading.
  Felet cherrypicking är också orsaken till det Thege påstår om medeltidens variationer.

  Men Thege och hans skeptiker-polare gör att döma av vad de skriver aldrig någon ansträngning för att kolla om deras teser håller vilket inte tar flera timmar om man vill. Det tog mig några minuter men jag är väl en baddare på att googla antar jag. 🙂
  Som agendajournalister är skeptikerna däremot rätt typiska.
  Och på klimatsans tycks man bli lättvindigt censurerad.

  PS Jag anser fortfarande inte att det är en klimatkris och har aldrig varit alarmist. En förutsättning är att mänskligheten fortsätter att utveckla sin vetenskapliga kompetens och planerar klokt.

  Men skeptikerna har jag svårt att se upp till.
  Och Hockeyklubban står sig väl.

  • Din “lokala” värme fanns ju på Grönland och i Nordamerika så vad yrar du om? Den var med största säkerhet global alltså. Hockey-klubban är avslöjat som falsarium åratal sedan för övrigt!

   • Min? det var ju Thege som gjorde påståendet och det tog en minut att få reda på att det inte påverkade det globala medelvärdet märkbart.
    Och Thege litade även på en ekonom som faktakälla. Och den ekonomens påståenden har helt avfärdats av dem som kan ämnet.
    Betr medeltiden
    Grönland och Nordamerika utgör 5.9% av jordens totala yta
    1 grad där samtidigt som det är oförändrat för övrigt ger 0.06 grader globalt medel. Och om det fluktuerade negativt där skulle även dessa 0.06 minska ytterligare
    Och
    Det har inte alls bevisats att hockeyklubban är missvisande. Medeltemperaturen förändras så drastiskt
    Men omigen jag anser inte att vi har en klimatkris som kräver panikåtgärder.
    Jag anser bara att ni skeptiker borde skärpa er och söka korrekt info i stället för att bara söka bekräftelse på vad ni tror.
    Alla skeptiker jag stött på sysslar med agendajournalistik
    Om inte så är ni förbaskat lata!

    • I gamla tider, när Katolska kyrkan skulle avgöra om någon skulle kunna kvalificeras som så kallat “helgon”, fanns det alltid en så kallad “Djävulens advokat”, vars uppgift det var att tala emot helgonförklaringen. Den här “advokaten” drog emellertid alltid det kortaste strået och de samtliga blev helgonförklarade, t. o. m. Ignatius av Loyola!

     • Du menar kanske att jag är djävulens advokat när jag påpekar att Mann ingalunda motbevisades. Medier och politiker missbrukar rönen från klimatvetenskapen men likväl stämmer dessa rön. Hockeyklubba-grafen har ingalunda sågats.
      Skeptikerna uppvisar dessvärre många kännetecken på en sekt.
      Litar endast på likasinnade. Tror sig vara experter och söker aldrig konträr info för att jämföra.

      • Det är imponerande med din ofantliga kunskap inom samtliga områden. Förr i tiden brukade man benämna personer som behärskade en mängd dicipliner universalgenier. Nu är det nästan omöjligt för en enda individ att ha den överblicken, eftersom vetenskapen har gått fram så långt.

       Du är unikum, PG, vår tids universalgeni!

       Så naturligtvis vet du även allt om klimatet, trots att du nog saknar formell utbildning inom det området.

      • Nu är det väl så att riktiga vetenskapsmän alltid är skeptiska. ”Konträr” info kommer då från icke skeptiska-forskare vilket är en slags oxymoron och måste relatera till okritisk vetenskap eller pseudovetenskap, dogm eller sekt?
       Hockeyklubban har sågats splintats och eldats upp för länge sedan. Det lär dock finnas några kopior kvar i någon klimatkyrka.

      • Hockeyklubban är ungefär för åren 1000-1900 rak som ett hockeyskaft och raderar därmed ut två kända, vedertagna och mångfalt dokumenterade fenomen: den varma medeltiden och den periodvis kalla Lilla Istiden. Den stämmer alltså inte. Sedan för enskilda debattörer hävda vad de vill!

  • Thege heter i själva verket Tege. Hockeyklubban raderade ut medeltidens värme och Lilla Istidens kyla. McKitrick är även matematiker och statistiker. Han visade att och hur Michael Mann fuskade för att skaoa kurvan. Medeltidens värme och Lilla Istidens periodvisa kyla är allmänt kända och väl dokumenterade. Lilla Istiden har spårats och dokumenterats på många håll världen runt, även på södra halvklotet. Ingen begär att du skall “se upp till” skeptiker.

   • Skepsis är sunt men hela det gäng som kämpar på nätet i detta ämne brister mycket allvarligt i sin benägenhet att värdera uppgifter kritiskt. Du upprepar ju nu samma missvisande argument som skeptiker ständigt återkommer till trots att det tillbakavisats gång på gång. Cherry-picking dvs man tar en liten andel av mätpunkterna och tillmäter den delen signifikans utan att nämna hur det blir totalt och relaterat till felmarginalen. Att det blir en temperaturändring i Norr räcker inte för att hävda att det globala medelvärdet ändras nämnvärt.
    Att skeptiker undviker att redovisa hela bilden är inte för att ni är dumma utan för att ni har en agenda eller hur? Ni vill påverka den inkompetenta politiska sektorn för en vettigare energiplanering och mycket annat och det stöder jag er för. Etablissemanget kanske får skylla sig själva för dom sysslar ju med agendajournalistik. 🙂

  • “Och Hockeyklubban står sig väl.”
   säger bara …Jösses ! Den är ju sågad otaliga gånger.

   • Vi är säkert överens om en hel del. Jag skrev förresten en artikel om Big Bang för en tid sedan. Kanske NV publicerar.Skulle vara kul att höra reaktioner på den relaterat till UFO-debatten.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *