USA skickar “säkerhetspaket” med klusterbomber för 800 miljoner dollar till Ukraina men visar hänsyn

USA:s vapen- och "säkerhetsstöd" till Ukraina ligger hittills på 41,3 miljarder dollar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 juli 2023
- NewsVoice redaktion
Effekten av klusterbomber. Effekten är betydligt större på barn som tror bomberna är leksaker. Foto: Norsk Folkehjelp Norwegian People's Aid
Effekten av klusterbomber. Effekten är betydligt större på barn som tror bomberna är leksaker.

USA kommer att skicka ett nytt säkerhetspaket värt 800 miljoner dollar till Ukraina. Det innehåller klusterammunition för att “hjälpa landet” i dess motoffensiv mot Ryssland. Klustervapen är förbjudna i fler än 100 länder.

Vita huset visade sitt “hänsynstagande” genom att skjuta upp beslutet så länge som möjligt på grund av risken för att civila skadas av klusterbomber som blir liggande odetonerade. Även Joe Biden visade sin hänsyn genom att säga att det var “ett mycket svårt beslut från min sida” att skicka bomberna, skriver BBC.

Försäljningen av vapen till Ukraina motsvarar kostnaden dvs 800 miljoner dollar som nu förs över till vapenindustrin. Pengarna tas från USA:s skattebetalare som inte fick möjlighet att delta i beslutet tex genom en folkomröstning.

98% av offren för klusterbomber är oskyldiga civila varav 40% är barn

Många klusterbomber detonerar inte vid nedslaget, vilket leder till att explosiva “blindgångare” sprids över stora områden. Blindgångare blir liggande efter att kriget har upphört och de blir i praktiken landminor som skadar och dödar civila.

Säkerhetspaketet (Security Assistance Package) innehåller även ammunition till de amerikanska Patriot-luftförsvarssystemen och High Mobility Artillery Rocket Systems, som Ukraina använder för att återta territorium som kontrolleras av ryska styrkor.

Paketet innehåller också ytterligare artillerisystem och ammunition, inklusive förbättrad konventionell ammunition med dubbla syften, eller DPICM, som Pentagon tillhandahåller för första gången till Ukraina efter omfattande samråd med kongressen och USA:s allierade, skriver Pentagon.

Klusterammunitionen är utformad för att sprida submunition från luften, vilket gör att Ukraina kan rikta in sig på stora delar av förskansade ryska trupper och utrustning.

“A cluster munition is a form of air-dropped or ground-launched explosive weapon that releases or ejects smaller submunitions. Commonly, this is a cluster bomb that ejects explosive bomblets that are designed to kill personnel and destroy vehicles” – Wikipedia

Colin H. Kahl, undersekreterare för USA:s försvarspolitik, sa enligt ett pressmeddelande från Pentagon, att USA tillhandahåller mer vapen till Ukraina för att möta “stundens brådska” och för att:

“…se till att ukrainarna har förtroende för att de har vad de behöver, men uppriktigt sagt också [så] att ryssarna vet att ukrainarna kommer att stanna kvar i spelet (to stay in the game)”.

Kahl noterade att USA i och med tillkännagivandet av det senaste säkerhetspaketet omedelbart kommer att kunna förse Ukraina med hundratusentals artillerirundor vid en kritisk tidpunkt i USA-alliansens offensiv mot Ryssland.

Pentagon skriver i sitt pressmeddelande att de specifika ammunitionstyper som används har bedömts ha en “blindgångarfrekvens, eller frekvensen av oexploderade submunitioner som frigörs från varje ammunition, på 2,35 %”. Den uppskattningen skiljer sig rejält från andra bedömningar. Andelen odetonerade bomber från äldre kapslar kan vara så hög som 30 procent, skriver Borgen Project.

Pentagon uppger att de klustervapen som Ryssland har använt i Ukraina sedan krigets början har en blindgångarfrekvens på upp till 40 procent.

“Pentagon samarbetar också med Ukraina för att minimera riskerna med ammunitionen”, skriver Pentagon, men berättar inte hur spridandet av miljontals submunitions i Ukraina kan minskas genom att just sprida dem i Ukraina annat än genom “garantier” och efterstädning.

Pentagon:

“Ukrainska tjänstemän har skriftligen försäkrat USA om att de kommer att använda kapaciteten på ett ansvarsfullt sätt och att de inte kommer att använda ammunitionen i stadsmiljöer med civilbefolkning.”

“Ukraina har också åtagit sig att röja minor när konflikten är över för att ytterligare minimera granaternas potentiella inverkan på civilbefolkningen.”

Personal från U.S. Air Force lastar vapenlast till Ukraina på en C-17 Globemaster under ett säkerhetsuppdrag på Dover Air Force Base. Pressfoto: Cydney Lee
Personal från det amerikanska flygvapnet lastar vapen till Ukraina på en C-17 Globemaster under ett säkerhetsuppdrag på Dover Air Force Base. Pressfoto: Cydney Lee

Ett vapen- och “säkerhetsstöd” på 41,3 miljarder dollar

Biden-administrationen har åtagit sig mer än 41,3 miljarder dollar i säkerhetsstöd till Ukraina sedan början av Rysslands invasion i februari 2022, skriver Pentagon.

Colin H. Kahl säger avslutningsvis i pressmeddelandetatt Kremls onda krig (“Kremlin’s vicious war of choice”) bemöts med ett maratonmotstånd vilket antyder att USA kommer att fortsätta skicka vapen till Ukraina i kriget mot Ryssland.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Interesting article. I’m glad to see that the USA is sending a security package to Ukraine. I hope that this will help to improve the security situation in the country.

 • Stämmer det att Wagner vägrade lyda order när Putin ville dra tillbaka styrkorna från Bachmut?
  Hade de lytt order så hade staden inte legat i ruiner nu.

 • Det gamla spelet Monopol är en perfekt illustration av hur det kommer att sluta. Pengarna är värdelösa när “monopolisterna” äger allt. It’s game over.
  Enda rättvisa värdet måste sedan upprättas, dvs antalet arbetade timmar.

 • Det är helt otroligt att världens värsta psykopater och galningar styr mänskligheten mot total förstörelse och undergång, anfaller oss från alla håll och vi gör ingenting för att stoppa dem. Dane Wigington från Geoengineering Watch säger att jorden, vattnet och luften är i mycket kritiskt läge, det är ett under om vi överlever 2023. ”Dane Wigington from Geoengineering Watch joins Mike Adams with final warning for all surviving humans on planet Earth” – https://www.bitchute.com/video/5SBLwPyC4CzC/

 • USA ut ur Europa!
  USA samlar in pengar från sina skattebetare, låter det militära komplexet få bestämma.
  I USA finns miljontals fattiga människor och fler blir dom. Men till militärupprustning
  och krig finns hur mycket som helst av de pengar som skulle kunna fördelas bland fattiga
  amerikaner i konstruktivt syfte.

 • det gäller att hålla igång kriget så länge som möjligt utan att folket fattar misstankar. Fördelen är enorma intäkter för bankernas ägare och storbolagen inom mat, och energi.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *