Moskva: USA vill ha ett dominerande och globalt NATO

publicerad 13 juli 2023
Volodymyr Zelensky (Ukraina) och Jens Stoltenberg (NATO), 2019
Volodymyr Zelensky (Ukraina) och Jens Stoltenberg (NATO), 2019.

NATO använder Ukraina som ett ombud (proxy) för ett ändlöst krig samtidigt som man expanderar till Arktis och Asien i strävan efter neokoloniala mål och ett globalt NATO, sa det ryska utrikesministeriet dagen efter att NATO-mötet avslutats i Vilnius, Litauen.

Det skriver den ryska statsfinansierade kanalen RT som blockerats i EU.

NewsVoice översätter och sammanställer vad ministeriet förmedlar eftersom det har ett stort allmänintresse för befolkningarna i Sverige och Norden. Om världen går mot en global konfliktzon har människor rätt att få veta bakgrund och perspektiv (red anm).

“Det ‘kollektiva väst’ som leds av USA är inte villigt att acceptera bildandet av en multipolär värld och avser att försvara sin hegemoni med alla tillgängliga medel, inklusive militära sådana”, sa ministeriet i ett uttalande.

Det som väst kallar den “regelbaserade ordningen” är inget annat än en “licens som de själva beviljat för att bryta mot internationell lag”, och har inget att göra med FN, som NATO ofta åberopar, enligt Moskva.

“NATO:s resultat är välkända: den växande instabiliteten, förstörelse av länder, skenande terrorism, krigsförbrytelser som begås ostraffat, blod från civila, inklusive barn, och det ändlösa flödet av flyktingar”.

Den ryska ledningen menar att västblocket är fast beslutet att “NATO-anpassa” Ukraina, behandla landet som en förbrukningsbar resurs i ett hybridkrig mot Ryssland och förse Kiev med långdistansvapen för att förlänga konflikten så länge som möjligt.

Samtidigt “gnuggar det amerikanska militärindustriella komplexet glatt händerna” inför utsikten att sälja ersättningsvapen till sina europeiska allierade för de vapen som förstördes i Ukraina, till orimliga priser.

NewsVoice grafik: NewsVoice spekulerar i syftet med att på sikt krossa och erövra Ryssland.

Ett globalt NATO

Ministeriet uppgav att västalliansen arbetade för att “snärja” Georgien, Bosnien och Hercegovina och Moldavien, samt för att göra Arktis till “en zon av konfrontation” och expandera bortom Nordatlanten till Mellanöstern, Nordafrika och Asien och Stillahavsområdet, i strävan efter “ett globalt NATO”.

“Washington och dess allierade försöker införa sina egna regler och dränera resurser längs sina beprövade nykoloniala mönster”, sa det ryska utrikesdepartementet.

Ryssland kommer att svara på hot “i rätt tid och på lämpligt sätt, med alla medel och metoder som står till vårt förfogande”, avslutade uttalandet.

Den ryska regeringen skickade ett omfattande säkerhetsförslag till USA och NATO i december 2021, där man bad blocket att dra tillbaka sina trupper från Östeuropa och garantera Ukrainas neutralitet.

Både Washington och NATO avvisade Moskvas begäran i januari 2022. Ryssland ser EU:s expansion österut som ett hot och har angett dess band till Kiev som en av de grundläggande orsakerna till den väpnade konflikten med Ukraina.

Text: RT, “NATO seeking global domination – Moscow”. Översättning och grafik: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • NATO måste, till varje pris, ta över Ryssland och komma åt naturresurserna som finns där. De har redan försökt under andra världskriget och misslyckats med det. De njuter av att skapa panik, ångest, rädsla, terrorisera folkmassorna, och styra världen mot krig och massförstörelse. Världen styrs av demoninfekterade satanister som har förlorat all mänsklighet. Stop world control! https://stopworldcontrol.com/

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *