Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Strejkerna i Hollywood – senaste fronten i USA:s avtagande globala inflytande?

publicerad 17 juli 2023
- Kristoffer Hell
Hollywood
Hollywood-skylten.

I takt med att världen blir alltmer multipolär har en ny dimension lagts till USA:s avtagande inflytande i världen: strejkerna i Hollywood och filmindustrin.

Formellt står kampen mellan det amerikanska författarförbundet “Writers Guild of America” (WGA), som representerar 11 500 manusförfattare, och det amerikanska filmindustriförbundet “Alliance of Motion Picture and Television Producers” (AMPTP).

Strejken inleddes den 2 maj 2023. Den 14 juli 2023 gick också det amerikanska filmskådespelarförbundet, “Screen Actors Guild – American Federation of Televison and Radio Artists” (SAG-AFTRA), ut i strejk varpå industriförbundet AMPTP blev indragen i ett tvåfrontskrig mot fackföreningarna.

Författarnas huvudkrav sägs vara att ersättningarna från repriser, så kallade royalties, slutar att försämras. WGA will också ha filmindustrins löfte att inte ersätta författare av kött och blod med AI-tjänster.

Vissa bedömare befarar nu att produktioner av film- och TV-serier kommer att avta med resultatet att repriser och reality-program om några månader börjar ersätt uteblivna nyproduktioner.

En annan möjlighet är att utländska produktioner ersätter uteblivna amerikanska projekt hos distributörer som Netflix, Amazon Prime Video, Hulu,Disney+, HBO Max, Apple TV+, Peacock, Paramount+, Fubo TV and Sling TV.

Mot bakgrund av den amerikanska militärens inflytande över amerikanska filmproduktioner är därför frågan vilka effekter de parallella strejkerna i Hollywood kommer att ha på mänsklighetens kollektiva medvetande.

Verkligheten är förmodligen att när människor hör ordet “demokrati” så associeras detta mer med den bild av USA och demokrati som förmedlas av Hollywood, än någon djupare analys av amerikansk inrikes-, utrikes- och säkerhetspolitik.

Filmregissören Oliver Stone:

“Man kan kalla det för censur. Man kan kalla det för propaganda. Det är alltihopa.”

Ur dokumentären “Theaters of War” från 2022:

“Pentagons inflytande i filmbranschen är starkt då det har dyra leksaker. De har ubåtar. De har hangarfartyg. De har statister. De har piloter. De har helikoptrar.

Detta ger dem rätten, normalt inskrivet i kontrakten, att ändra i manuskripten”.

Då USA, ännu så länge, dominerar tänkandet i Väst, kommer kanske krigs- och imperiepropaganda inte upphöra över en natt.

Det finns fler som kan ersätta Pentagons roll i filmproduktioner.

Svenska försvarsmakten på sin hemsida:

“Försvarsmakten … ser positivt på att stödja film- och tv-produktioner genom medverkan. Inte minst för att det kan bidra till en ökad kunskap i det civila samhället om Försvarsmakten och om behovet av ett försvar.

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer.”

Med en överbefälhavare som i strid med lagar och förordningar i uniform deltar i politiska demonstrationer, finns ett akurat facit för hur den djupa staten i Sverige definierar “demokrati” och rätten “att leva som vi själva väljer”.

Theaters of War (1022)

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq