Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

En död och tre skadade vid ukrainsk klusterbombning av journalister

publicerad 22 juli 2023
- Kristoffer Hell
Maria Zakhraova och Rostislav Zjuravlev
Maria Zakhraova och Rostislav Zjuravlev

Ryska media rapporterar att Zelenskyregimen bombat en grupp journalister med klusterammunition när de i orten Piatychatkij arbetade på ett reportage om Kievs bombningar av civila med klusterbomber i de regioner som 2022 folkomröstade om att lämna Ukraina och bli en del av Ryssland.

Ryska UD:s Maria Zacharova:

“Journalisten Rostislav Zhuravlyovs liv tog slut idag till följd av ukrainska nazisters artilleriattack med klusterammunition mot en grupp journalister från informationscentret Izvestia och nyhetsbyrån RIA Novosti. Tre av hans kollegor fick splitterskador av måttlig svårighetsgrad och fördes till ryska försvarsministeriets fältsjukhus där de får vård.”

“Allt tyder på att attacken mot gruppen av journalister inte var en tillfällighet: reportrarna samlade material inför ett reportage om bombningarna av civila bostäder i Zaporosjyeregionen av militanter från regimen i Kiev, medelst klusterammunition som är förbjuden i många länder i världen”.

Journalisterna:

  • Rostislav Zjuravlev, RIA Novosti – avliden
  • Konstantin Michaltjevski, RIA Novosti – skadad
  • Roman Polsjakov, Izvestia – skadad
  • Dmitri Sjikov, Izvestia – skadad

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq