Martin Armstrong: De egentliga orsakerna bakom upploppen i Frankrike 2023

publicerad 3 juli 2023
Martin Armstrong, 2015. Foto: FXStreet
Martin Armstrong, 2015.

Det vi ser i Frankrike är mycket mer än bara en polisskjutning av en 17-årig yngling. New York Times rapporterar att under de påföljande åren efter flera fall av polismisshandel och dödsfall i häkten har lett till begränsade protester. Detta verkar [dock] vara kumulativt, men ekonomisk stagnation tär på Europa.

Medan den totala arbetslösheten i Frankrike ligger på cirka 7 procent, ligger ungdomsarbetslösheten i åldrarna 15-24 år kvar på över 20 procent. Detta är en direkt källa till oroligheterna. All civil oro har alltid sin grund i ekonomi. En enkel korrelation mellan den globala ekonomin och ekonomin [lokalt/regionalt] avslöjar källan.

Faran är att när de ekonomiska förhållandena i Europa förvärras med alla de galna regleringarna för klimatförändringar som minskar livsmedelsproduktionen och eliminerar arbetstillfällen, allt för en teori som drivs av WEF [World Econim Forum] för att skapa en ny värld av totalitär ordning, ser vi fientligheten öka inte bara internationellt utan också inhemskt och detta kan spridas som en smitta i hela EU.

Man kan inte förstöra försörjningen för så många människor utan att det får allvarliga konsekvenser. Det är delvis därför de också vill att det internationella kriget [Ukrainakriget] ska avleda uppmärksamheten bort från deras misslyckade klimatförändringsagenda.

Den senaste tidens händelser i Frankrike är en kuslig upprepning av ungdoms- och rasupploppen hösten 2005. Det var då två ungdomar med arabiskt ursprung blev elchockade när de försökte fly från den franska polisen.

ArcanumSkolan 2024

Den här gången [2023] sköt två poliser en ung man med algeriskt ursprung när han försökte fly i en stulen bil. De bevis som dök upp visade att polismannen inte befann sig i någon fara. Det var detta som återigen utlöste upploppen.

Under de timmar som följde strömmade bokstavligen tiotusentals, främst unga män, många av dem minderåriga, ut och startade våldsamma upplopp i förorterna till franska städer.

Dessa upplopp uppstod från Nantes i norr till Marseille i söder. De satte eld på bilar och offentliga byggnader, bland annat skolor. De plundrar lokala butiker och hundratals människor har arresterats under processen.

Regeringen har rapporterat att 170 poliser har skadats. För många framstår detta återigen som rasistiskt eftersom upprorsmakarna denna gång är tredje och fjärde generationens ättlingar till invandrare.

Det har förekommit rapporter om att vissa ska ha använt skjutvapen för att trakassera lokalbefolkningen som mestadels bor i “sociala” bostäder [social housing].

Terroristattackerna 2013 på Bataclan Club i Paris och 2016 i Nice ledde till en betydande chock för det franska samhället. Följaktligen utlystes undantagstillstånd som sedan förlängdes. Det upphävdes slutligen 2017, men en ny lag som antogs samtidigt gjorde vissa av dess bestämmelser permanenta. Detta har lämnat ärr som vissa ser som rasistiska mot arabiska invandrare. I Frankrike har andelen personer som är födda utomlands legat stabilt på omkring 10 procent i flera år på grund av dessa terroristattacker.

När vi tittar på Europa är det intressant att Frankrike i absoluta tal fortfarande är mycket oattraktivt för fortsatt migration, men den sociala välfärden är mycket bättre jämfört med andra europeiska länder.

I Österrike har denna andel migranter ökat från 13 procent 2015 till över 20 procent idag. Vänner i Österrike klagar över att deras samhälle har förändrats för alltid.

Den massiva invandringsvågen 2015-2016 drabbade Tyskland, de skandinaviska länderna och Österrike främst på grund av deras välfärdssystem. Frankrike var vid den tidpunkten inte alls ett målland för denna massinvandring.

President Emmanuel Macron var tvungen att avbryta sin resa till det patetiska EU-toppmötet om migration.

Macron har skyllt på TikTok för upptrappningen av våldet, men intressant nog började Twitter undertrycka användarkonton i Frankrike som publicerade bilder och videor från upploppen förra fredagen. Twitter stängde även av konton med ursprung i andra länder än Frankrike för att de publicerat inlägg om upploppen.

På grund av fransk medielagstiftning undvek Twitter att begå ett brott.

Macron gör också föräldrarna till de upproriska minderåriga ansvariga. Under upploppen 2005 drog hans föregångare Nicolas Sarkozy in de sociala förmånerna för deras familjer som ett svar på det växande våldet. Det var för 15 år sedan.

Text: “The French Riots” av Martin Armstrong. Översättning, viss redigering och video: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq