Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Dennis Meadows: “Planeten kan försörja ungefär en miljard människor”

"Om du vill ha mer frihet och mer konsumtion måste du ha färre människor".

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 augusti 2023
- NewsVoice redaktion

Dennis Meadows, en framstående medlem i Romklubben, hoppas att en “nödvändig” avfolkning av jorden, ner till en miljard människor motsvarande en minskning med 87,5 procent från dagens befolkning, ska ske “på ett civiliserat sätt”.

Dennis Lynn Meadows är en amerikansk forskare och professor emeritus i systemförvaltning och tidigare chef för Institute for Policy and Social Science Research. Han är känd som medförfattare till boken The Limits to Growth.

Från 1970 till 1972 var han vid MIT chef för “Club of Rome Project on the Predicament of Mankind”. Romklubben är en global tankesmedja som arbetar med en rad olika internationella politiska frågor.

I rapporten The Limits to Growth dras slutsatsen att utan betydande förändringar i resursförbrukningen i världen kommer det mest sannolika resultatet att bli en plötslig och okontrollerbar minskning av både befolkning och industriell kapacitet.

Med bakgrund av denna rapport anser Dennis Meadows att världens population måste minska till helst en miljard människor:

“Planeten kan försörja ungefär en miljard människor, kanske två miljarder, beroende på hur mycket frihet och hur mycket materiell konsumtion du vill ha.”

“Om du vill ha mer frihet och mer konsumtion måste du ha färre människor. Och omvänt kan man ha fler människor. Jag menar, vi skulle förmodligen till och med kunna ha åtta eller nio miljarder,  om vi har en mycket stark diktatur.”

Han tillägger dock att diktaturer inte är önskvärda.

Text: Torbjörn Sassersson.

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq