74-åring ihjälskjuten i sitt hem av FBI efter kommentarer om president Biden på sociala medier

publicerad 14 augusti 2023
- Kristoffer Hell
Craig Deleeuw Robertsson

Poliser från den federala amerikanska myndigheten FBI bröt sig morgonen den 7 augusti 2023 in i hemmet hos pensionären Craig Deleeuw Robertsson i samhället Provo i delstaten Utah och sköt ihjäl honom.

Enligt en anonym källa som talat med The Intercept genomfördes dödsskjutningen i samband med att FBI sökte upp Robertsson för att, påstås det, delge honom misstanke om brott – för kommentarer hans sägs ha gjort på sociala medier.

Robertsson lär ha uttryckt sig nedsättande och hotfullt om USA:s nuvarande president Joseph Biden, som besökte delstatens huvudstad Salt Lake City.

Grannar beskriver Robertsson som en bräcklig äldre man som ägde skjutvapen men behövde käpp för att kunna gå.

Andrew Maunder, en av grannarna:

”Det finns inte en chans att han [Craig Deleeuw Robertsson] skulle ha kört härifrån till Salt Lake City, satt upp ett gevär och skjutit presidenten – 100% osannolikt”.

FBI:s dödskjutning av en sympatisör till den tidigare presidenten Donald Trump sker i en atmosfär av starkt uppskruvad politisk stämning i USA – bland annat orsakade av det åtal mot Trump regeringen Biden nyligen väckte efter att Trump offentligen ifrågasatt valresultatet 2020, som Biden, under ett moln av misstankar om valfusk, gick segrande ur.

Den förre presidenten Trump är inte ensam i sina misstankar om valfusk: enligt brittiska The Guardian delas de av 40% av väljarkåren – 133 miljoner amerikanare.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq