74-åring ihjälskjuten i sitt hem av FBI efter kommentarer om president Biden på sociala medier

publicerad 14 augusti 2023
- av Kristoffer Hell
Craig Deleeuw Robertsson

Poliser från den federala amerikanska myndigheten FBI bröt sig morgonen den 7 augusti 2023 in i hemmet hos pensionären Craig Deleeuw Robertsson i samhället Provo i delstaten Utah och sköt ihjäl honom.

Enligt en anonym källa som talat med The Intercept genomfördes dödsskjutningen i samband med att FBI sökte upp Robertsson för att, påstås det, delge honom misstanke om brott – för kommentarer hans sägs ha gjort på sociala medier.

Robertsson lär ha uttryckt sig nedsättande och hotfullt om USA:s nuvarande president Joseph Biden, som besökte delstatens huvudstad Salt Lake City.

Grannar beskriver Robertsson som en bräcklig äldre man som ägde skjutvapen men behövde käpp för att kunna gå.

Andrew Maunder, en av grannarna:

“Det finns inte en chans att han [Craig Deleeuw Robertsson] skulle ha kört härifrån till Salt Lake City, satt upp ett gevär och skjutit presidenten – 100% osannolikt”.

FBI:s dödskjutning av en sympatisör till den tidigare presidenten Donald Trump sker i en atmosfär av starkt uppskruvad politisk stämning i USA – bland annat orsakade av det åtal mot Trump regeringen Biden nyligen väckte efter att Trump offentligen ifrågasatt valresultatet 2020, som Biden, under ett moln av misstankar om valfusk, gick segrande ur.

Den förre presidenten Trump är inte ensam i sina misstankar om valfusk: enligt brittiska The Guardian delas de av 40% av väljarkåren – 133 miljoner amerikanare.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Från nätet, där framgår att Mr Robertson var en anhängare av ultrahögern, spridde dödshot kors och tvärs, hade minst 20 vapen. Innan Bidens plan landade beslöt sig FBI för att tillse att Mr Robertson inte gjorde något dumt. När Mr Robertson viftade med ett vapen när FBI gjorde inbryt så blev han skjuten. Om han bar käpp eller inte etc spelar ingen roll.

  “Craig DeLeeuw Robertson (c. 1949 – August 9, 2023) was an American firearm collector who was charged with three criminal counts of threatening the president of the United States, government officials, and federal law enforcement officers,[1] all felonies, and died while resisting arrest by agents of the FBI at his Provo, Utah home. He repeatedly warned the FBI that he would be armed.[2][3]”
  “In September 2022, Robertson allegedly posted online, “The time is right for a presidential assassination or two. First Joe then Kamala!!!”[2] He also allegedly posted a picture of an assault rifle captioned, “My democrat eradicator!!!”[9] Robertson also allegedly threatened New York Attorney General Letitia James and had “patriotic dreams” of shooting Governor of California Gavin Newsom with “my S&W M&P 9mm” and shooting US Attorney General Merrick Garland “dead center in his forehead”.[2][10][11] A neighbor who went to church with him estimated he had at least 20 guns.[7]”
  “In July, Robertson allegedly wrote in a Facebook post, “Hey FBI, you still monitoring my social media? Checking so I can be sure to have a loaded gun handy in case you drop by again”.[1][9][11] On August 7, Robertson threatened the president on Facebook after learning that Biden was coming to Utah, according to court documents:[2]

  I HEAR BIDEN IS COMING TO UTAH.

  DIGGING OUT MY OLD GHILLIE SUIT AND CLEANING THE DUST OFF THE M24 SNIPER RIFLE.

  WELCOME, BUFFOON-IN-CHIEF!

  — Craig Robertson”

  “On August 9 before 6:30 AM local time, hours before the president landed in Utah and one day prior to him speaking at the George E. Wahlen VA Medical Center[14], FBI special agents attempted to serve an arrest warrant on Robertson at his home in Provo.[2][15] Neighbors reportedly heard the agents identify themselves saying, “Craig Robertson, come out with your hands up! This is the FBI.” several times on a vehicle loudspeaker,[12][16] Robertson reportedly did not comply, saying, “I’m not coming out (expletive). [sic]”[11][15] Agents were seen failing to breach an external door to Robertson’s residence with a battering ram, and later successfully using a breaching vehicle to break through a street-facing window. Officers deployed a stun grenade outside in the driveway after the window had been breached and officers shouted “Craig, put your hands up.”[16] The neighbors heard a few rounds of gunfire and agents yelling, “shots fired, shots fired. He has a gun!” before a rapid barrage of gunfire; the New York Times and Associated Press have quoted at least 2 unnamed federal agents saying Robertson was armed.[15][17][18][2]”

  • Du, “Håkan”, kan försöka att rättfärdiga detta övervåld så mycket du vill, men vem i hela världen skulle ta ett hot av en sådan individ mot en av världens mest skyddade personer på allvar?

   Är du så aningslös, eller gör du dig bara till?

   Förstår du inte att de hot som verkligen är farliga är de som inte annonseras och som är välorganiserade – och inte några ord på sociala medier av en frustrerad gamling?

   • Handlingar har konsekvenser. Det borde en gamling med lång livserfarenhet veta. FBI kan inte hålla reda på vem som har käpp, är halvdement etc. Kan tycka att släkten borde se till att han lugnade ner sig, men USA är ju USA.
    Många Maga Trumpare är farliga. Det de gör publiceras öppet och de går även till aktion ibland.

    • “Handlingar har konsekvenser. Det borde en gamling med lång livserfarenhet veta”, skriver du i försvar för dådet, “Håkan”.

     Kanske vill du själv gå runt på sjukhem, ålderdomshem och äldreboenden och skjuta ihjäl uppskrämda och besvikna gamla människor, som reagerar på lögn, våld och orättvisor?

     Men jag förmodar att ett anonymt kräk hoppas och hejar på andra med samma inställning istället.

    • “FBI kan inte hålla reda på vem som har käpp”

     Va fan babblar du om?

     FBI visste precis vem han var och all hans medicinska och kroppsliga nedsättningar och om de ville skulle de ta reda på vad han åt för frukost den dagen!

     FBI var tvungen att spränga fönster och dörrar och bryta sig in?
     Kunde de inte ringt hans dotter och bett henne ringa honom och få honom att komma ut?
     Det fanns hur många som helst logiska, fredliga, civiliserade sätt att lösa detta.

     “Många Maga Trumpare är farliga”
     Är de? De som inte vill att USA startar fler krig i världen är farliga?

     Du sväljer bara allt skit du får via SVT och DN, utan nån som helst logisk tänkande?

   • Ja Hans! jag har alltid varit skeptisk till frimurarna men efter dina inlägg på Krabbes blogg om Jesuiterna har jag fått mer förståelse för verkligheten.
    Speciellt Walter Veits videor om Jesuiterna som går långt tillbaka i tiden.
    Men allt började med en styrman som visade en video för ca 20 år sedan, som hette Zeitgeist och därmed utvecklades mitt konspiratoriska intresse.hahaa
    Så alternativmedia med alla dessa synpunkter och inlägg sprider nog ljus förhoppningsvis till dom som ej läser dessa media.

    • Det gläder mig mycket och sporrar till fortsatta ansträngningar att ge vidare till andra av kunskap jag fått om dem som skapar krig, förtryck och lidande och jag instämmer av hela mitt hjärta i att människor förhoppningsvis kommer till insikt – och givetvis att de då agerar i överenstämmelse med det!

 • De globala rovdjuren i framför allt USA , börjar visa tänderna och morra. I takt med ständigt nya avslöjande faller fårklädseln av. De är nu inträngda och alltmer desperata. Bara någon riktigt stor distraktion kan rädda dem från att avslöjas som de samvetslösa, perverterade kriminella de är. På deras önskelista i år är väl ett världskrig, nedstängning av nätet via cyberattack eller solstormar. Fientliga utomjordingar funkar nog också, intensiva förberedelser pågår. Stora bränder, miniubåtar, mobbing och skjuta gamla gubbar räcker inte numera.
  Även om det ser mörkt ut ibland tror jag att vi börjar vinna. Skadade och trängda vilda djur är dock livsfarliga så var på er vakt. Fortsätter vi rikta ljuset på dem kan de åtminstone inte gömma sig längre.

 • Wikipedia:
  “Patriot Act, eller officiellt USA Patriot Act (Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001), är en samling lagändringar som antogs av USA:s kongress till följd av terrordåden den 11 september 2001.”

  Patriot Act är en serie undantagslagar, som trädde i kraft redan i oktober 2001, alltså månaden efter attentatet och som fortfarande gäller – och man kan undra om dessa undantagslagar är undantaget som bekräftar regeln, eftersom de permanentats.

  Patriot Act åsidosätter grundlagsskyddet för allmänheten.

  Statsmakten kan med stöd av dessa “undantagslagar” utöva diktatoriskt våld.

  Just nu förbereds en serie undantagslagar som ska gälla i länder anslutna till FN, där Sverige är medlem. Beslut ska fattas 2024 och representanter för Sveriges ledning förhandlar regelbundet med WHO, som då ska fungera som någon slags världsregering med diktatoriska lagar i en så kallad “katastrofsituation”.

  Dessa förhandlingar mellan ledande representanter för vårt land och WHO pågår i all tystnad från såväl den svenska statsledningen som WHO. På samma sätt förhåller det sig även i andra länder.

  Om dessa förberedelser för att ge WHO exekutiv, diktatorisk makt i något som de skulle definiera som en katastrofsituation kan det bli ännu värre än det har blivit i USA i och med Patriot Act.

  WHO skulle då exempelvis kunna utlysa ett katastrofläge på grund av klimatet, koldioxid och virus – ett katastrofläge som skulle kunna bli permanent, precis som Patriot Act.

  Vi behöver se till att väcka debatt om detta hos det sovande folket – innan det blivit försent!

  Här är några viktiga artiklar om detta förestående hot:

  https://newsvoice.se/2023/04/who-is-becoming-a-dictatorial-power-in-the-world-stop-the-process/

  https://newsvoice.se/2023/07/trust-freedom-who/

  • Intressant skrivning Hans!
   Med risk sedan för att låta lite fatalistisk gällande det sovande folket tänker jag att vi får vad vi förtjänar och förtjänar vad vi får. Det är som det är och blir som det blir helt enkelt för att människor är som människor är. Resultatet kan aldrig bli annorlunda och vi får nog vänta till honom sapiens v2 innan majoriteten vaknar. Det kommer ta tid.
   Så jag intar George Carlins inställning 🙂

   • Tack, Martin!

    Det råder stor förvillelse och många inser sannerligen ännu inte vad som pågår. De som verkligen styr har även tagit kontroll över media och kan på så sätt förhindra insyn i sådant som är viktigt.

    Det är lätt att bli besviken, men vi får försöka att vara uthålliga och tålmodigt fortsätta att ge vidare av den insikt vi själva fått oss given.

   • Känner detsamma, folket får vad de röstar för och vad de förtjänar. Det kommer alltid att finnas mmänniskor som går över lik för egen vinning skull, makt och pengar och så länge vi låter dem dupera oss och inte kväver dem i sin linda så blir det som det blir.

   • Är det så Martin? Vårt eget fel? Är det fritt fram för psykopaterna att härja som de vill bara för att befolkningen är godtrogna och naiva, tillika skrämda till underkastelse av svek och lögner, indoktrinerade av mörkrets krafter sedan barnsben. Om en varg river tio ggr fler får än den kan äta, är det fårens eget fel? Defaitism.

 • Tror någon att det är det första politiska mordet sedan Bidèn blev “president”? Det har varit många “mystiska” dödsfall i USA bland folk som är politiska motståndare mot regimen i Washington vilket det givetvis är tyst om i MSM.

   • Exempel “balkongflygning” populärt värre ::: Estonia oförklarligt haveri ,
    Lars Vilks “” Bilolycka “” Inte bara långt borta det händer.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *