Indiens rymdfarkost Chandrayaan-3 landade i dag 23 aug 2023 på månen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 augusti 2023
- NewsVoice redaktion
Chandrayaan-3. Foto: ISRO
Chandrayaan-3.

Enligt en direktsändning från ISRO har rymdfarkosten framgångsrikt genomfört en mjuk landning på månens yta. Därmed har Indien blivit det fjärde landet i världen (efter Sovjetunionen, USA och Kina) som lyckats mjuklanda en rymdfarkost på månen.

Sonden mjuklandadeg på månens yta kl. 18.03, rapporterar TASS.

“Rymdfarkosten har framgångsrikt landat! Indien är på månen!” sa VD:n från ISRO Telemetry Tracking and Command Network (ISTRAC), ISRO:s kontrollcenter för uppdraget.

Därefter lämnade han över ordet till Indiens premiärminister Narendra Modi, som anslöt sig till sändningen online från BRICS-toppmötet i Johannesburg för att gratulera ISRO-besättningen till den lyckade landningen.

Landaren Vikram levererade en 26 kg tung Pragyan-minirover på månens yta.

Detta är Indiens tredje expedition till månen. Rymdfarkosten Chandrayaan-1 skickades till månen i november 2008. Rymdfarkosten Chandrayaan-2 sköts upp den 22 juli 2019, men den här gången misslyckades ISRO med att mjuklanda modulen, som istället kraschade.

Textsammanställning och översättning: NewsVoice. Källa: TASS.com


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • 26 kg (vikten på månlandaren) x 6000 km/h (omloppsbana kring månen kräver den hastigheten) = 156 000 kg, då rörelseenergin är lika med massan x hastigheten upphöjt till 2 delat med två eller enklare uttrycket: massan x hastighet.

  Energin månlandaren måste bära med sig motsvarar energin det tar att bromsa upp 26 kg som färdas i 6000 km/h, plus energin som behövs för att kompensera mot månens gravitationshastighet.

  Var finns soppa tanken på rymdsonden? Var finns motkraften enligt Newtons tredje lag i vacuum?

  • Det är mer realistiskt att landa på Mars, än på månen och orsaken stavas atmosfär. Detta beror på friktionen i atmosfären, då atmosfär även är massa som representerar tröghet vilket är definition på massa. MEd andra ord uppfylls Newtons tredje lag.

  • Landaren chandrayaan-3 som lyckades landa vägde 1.75 ton inklusive bränsle
   Den föregående, chandrayaan-2 som inte lyckades vägde 1.47 ton med och 626kg utan bränsle dvs bränsle 844kg

 • ndien kanske lyckas hitta en bortglömt tavla om inget annat!

  Khomeini’s Face is in the Moon
  https://www.researchgate.net/publication/334836849_Khomeini's_Face_is_in_the_Moon_Limitations_of_Sacredness_and_the_Origins_of_Sovereignty

  Dr. Desmet tar upp fallet med Khomeinis ansikte på månen under revolutionen i Iran 1979 och den enorma massformationen som skapades på grund av det, i många av sina intervjuer.
  Denna händelse ändrade hela revolutionen till fördel för de få islamisterna som fick makten genom att en stor majoritet av icke troende plötsligt blev troende muslimer och såg Khomeini som muslimernas Messaia, “Mehdi”.

  • Pareidolia är ett fenomen där vår hjärna försöker hitta ett mönster i olika strukturer, speciellt ansikten. Det kan lätt överföras från en person till en annan med endast lätt suggestion. Beträffande månen är fenomenet så vanligt att det fått ett eget namn, lunar Pareidolia. Fungerar lätt om till exempel en tidning visar en bild och hur du kan tolka den. Våra hjärnor fungerar så. Detta har utnyttjats av korkade psykologer vid s.k. Rorcharch test där man försöker diagnostisera psykiskt störda patienter utifrån deras tolkning av bläckplumpar på ett papper.

   Först, före Khomeinis återkomst användes också fenomenet som ett sätt att protestera Pahlavi dynastin, och senare för att visa man var en god muslim och stod på den nya regimens sida. Pareidolia förstärktes då av självbevarelsedrift, Vare sig man såg gubbfan eller inte, så låg det i ens eget intresse att göra det. Den nya religiösa regimen var inte så överseende mot otrogna.

   • Pareidolia och Rorcharch test är en sak och vad som hände i Iran vid 3-4 fullmåne och hur det spred sig är helt annat.
    Det var medvetet och välplanerat och fick den religiösa minoriteten inom befolkningen att bli största majoriteten och själva och självmant, även de icke troende välja att rösta för en stat med islam som grund. 99% röstade “ja” på och nån behövde inte förekomma. ALLA ville det!

    Uppvaknandet kom efteråt när alla insåg att de islamiska regelerna skulle tillämpas i grundlagen! Det var då 70% av de som hade röstat “ja”, vaknade till och hade ångrat sig och visste inte ens varför de röstade “ja” till nåt de inte trodde på, och inte riktigt ens visste vad det var överhuvudtaget!

    Prata om kraftfull hypnos alltså!

    Om man pratade om det före Covid-bluffen fattade ingen vad det var som egentligen hände då i Iran men nu efter Covid vet nog alla hur snabbt politiker, läkare, forskare och journalister kan tappa förståndet och styra befolkningen mot vansinne med alla bisarra idéer som alla trodde på men efteråt antingen bara skrattar åt!

    Men händelsen kan nog jämföras med Sveriges desparta försök att bli Nato-meddlem och alla fredliga svenskar tycker att det är för Sveriges säkerhets skull.

    MEN när Sverige dras in, på riktigt, i ett stort krig, vaknar svenskarna till och fattar vad de gjorde utan att komma ihåg och fatta varför de gjorde det!

    • Reza, förstår jag dig rätt?
     ”Dr. Desmet tar upp fallet med Khomeinis ansikte på månen under revolutionen i Iran 1979 och den enorma massformationen som skapades på grund av det, i många av sina intervjuer”.

     Så, den iranska revolutionen uppstod på grund av en massformerad befolkning som hypnotiserat sig själv till att se Khomeinis ansikte på månen?

     • “den iranska revolutionen uppstod på grund av en massformerad befolkning som hypnotiserat sig själv till att se Khomeinis ansikte på månen”

      Är det vad du uppfattad av det Desmet säger och vad jag skrivit?

      Din uppfattningsförmåga är på den låga nivån för sådant?

      I så fall hjälper det inte vad än jag säger, eller hur? du fattar tydligen medicin, så håll i vid det ämnet du kan fatta och vet vad du pratar om!

 • Sure they did LOL….and then they shook hands with “the jettssons” because that is what cartoons are all about.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *