Indiens rymdfarkost Chandrayaan-3 landade i dag 23 aug 2023 på månen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 augusti 2023
- NewsVoice redaktion
Chandrayaan-3. Foto: ISRO
Chandrayaan-3.

Enligt en direktsändning från ISRO har rymdfarkosten framgångsrikt genomfört en mjuk landning på månens yta. Därmed har Indien blivit det fjärde landet i världen (efter Sovjetunionen, USA och Kina) som lyckats mjuklanda en rymdfarkost på månen.

Sonden mjuklandadeg på månens yta kl. 18.03, rapporterar TASS.

”Rymdfarkosten har framgångsrikt landat! Indien är på månen!” sa VD:n från ISRO Telemetry Tracking and Command Network (ISTRAC), ISRO:s kontrollcenter för uppdraget.

Därefter lämnade han över ordet till Indiens premiärminister Narendra Modi, som anslöt sig till sändningen online från BRICS-toppmötet i Johannesburg för att gratulera ISRO-besättningen till den lyckade landningen.

Landaren Vikram levererade en 26 kg tung Pragyan-minirover på månens yta.

Detta är Indiens tredje expedition till månen. Rymdfarkosten Chandrayaan-1 skickades till månen i november 2008. Rymdfarkosten Chandrayaan-2 sköts upp den 22 juli 2019, men den här gången misslyckades ISRO med att mjuklanda modulen, som istället kraschade.

Textsammanställning och översättning: NewsVoice. Källa: TASS.com


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq