J. C. Okechukwu: Niger kan snart vara borta för gott ur Frankrikes våld

publicerad 26 augusti 2023
Emmanuel Macron och J. C. Okechukwu. Foton: Elysee.fr och Arise Africa
Emmanuel Macron och J. C. Okechukwu.

Frankrikes president Emmanuel Macron har krävt att den avsatte nigerianske ledaren Mohamed Bazoum, som fängslades den 26 juli 2023 efter en kupp ledd av Abdoulrahmane Tchiani, ska friges.

Opinionstext: J. C. Okechukwu (twitter.com/jcokechukwu), nigeriansk geopolitisk debattör, filmproducent

Under tiden har Nigerias president Bola Tinubu förklarat att han själv är anledningen till att ECOWAS ännu inte har slagit till i Niger, att han har hållit dem tillbaka, eftersom han skickar en annan delegation av islamiska ulamas som besökte honom i presidentvillan tillbaka till Nigerrepubliken för ytterligare förhandlingar.

Enligt den nigerianska informationsministern vill Tinubu utforska diplomatiska alternativ för att lösa kriserna, men “som jag sa, ingenting är uteslutet”.

Macron blev otålig över takten i Niger när det gäller att “omedelbart släppa Bazoum med alla medel” och berättade om den smärtsamma förlusten av Burkina Faso och Mali.

Macron gick ut med följande:

“Om vi inte hade engagerat oss i operationerna Serval och sedan Barkhane skulle Mali och Burkina Faso utan tvekan inte längre existera, och jag är själv inte säker på om Niger fortfarande skulle existera.”

I grund och botten antyder han att franska soldater i dessa länder var anledningen till att länderna inte överfölls av terrorister, men länderna och deras medborgare har en helt annan historia att berätta eftersom de fortsätter att hävda motsatsen, att det var närvaron av franska soldater i deras länder som gav näring åt terrorismen.

Hur som helst kan Macron uppenbarligen inte hålla tyst längre. Förseningen med att aktivera den föreslagna militära interventionen oroar inte bara honom utan hela västvärlden som om det inte fanns någon morgondag.

Ju mer fördröjning, desto mindre sannolikt att det kommer att hända och det betyder att Niger är borta för gott, från kolonialisternas fängelse.

Förstår du varför han nu tappar fattningen och kräver att hans man Bazoum släpps fri omedelbart innan det är för sent?

Som aldrig förr står ECOWAS under ofattbar press att agera nu och göra “herrarna” nöjda, annars riskerar man att få tomma tallrikar vid det koloniala middagsbordet.

De närmaste dagarna och veckorna kommer att bli mycket mycket intressanta.

Må Afrika vinna!

Opinionstext: J. C. Okechukwu

 Så här kan du stötta Newsvoice

 • Frankrike anser att Nulands besök i Niger var en dolkstöt i Frankrikes rygg för att USA skulle ta Frankrikes plats, lova Niger att hålla undan ECOWAS-styrkorna och föregripa Wagnerstyrkor. Mot den bakgrunden ser flygplansolyckan med Wagnergruppen ut att peka på USA som misstänkt. Det var också vad den indiske diplomaten Babrakumar hävdade.
  https://www.indianpunchline.com/whos-afraid-of-prigozhin-and-wagner/

  Newsvoice rubrik för denna artikel passar USAs intressen perfekt?

 • Niger är ett land i Afrika som vill bli av med kolonilasitionen, dom kommer att bli av med dessa utsugare med hjälp av Wagner/Ryssland.Uza har inget i Afrika att göra, dom kan hålla sej till kalifornien som har stora problem

  • Haha, ja precis. Kollade en artikel om san franscisko, en fd stad i totalt förfall. Mycket sorgligt, och orsaken är naturligtvis de som är och rotar i Afrika. De som nu ska bli förvisade från hela kontinenten, förhoppningsvis. Dock har jag skeptiskhet till vad som händer i sydafrika, detta Afrikas fattigdoms- och korruptionsnäste no1. Landet totalkontrolleras av de två psykoklanerna, samtidigt som sydafrika är en del av Brics..hmm. Misstänker att sydafrika kommer utnyttjas av parasitklanerna, som en väg in för att infiltrera Brics

 • Serieförbrytare ska inte förhandlas med. De ska betraktas för vad de är, serieförbrytare och obotbara. Iallafall är dessa det, om igen om igen har de visat sin kaliber i feghet och avtalsbrott. Så, hoppas verkligen inte Nigers lednin gör det gigantiska misstaget ich ingår avtal med dessa zoombieapokalypter (‘att vara ovän med oss är farligt..(haha), att vara vän med oss är dödligt’../kissinger)

 • USA har inte lämnat Afrika och deras militärbaser har inte hotats. USA har finansierat alla kuppjuntorna. Det verkar som Niger agerar för att få bättre villkor för guld och Uran-export och att händelserna är del av en förhandlingstaktik.
  Ledarskapets franska utbildning kom upp men kuppledarna pratade om att frångå franska.
  Ett tecken på att USA flyttar fram sina positioner.
  Nuland’s ‘difficult negotiations’ var spel för gallerierna?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *