Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Nya covidvacciner rullas ut i slutet av september – Amerikaner är skeptiska

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 augusti 2023
- NewsVoice redaktion
Temabild: Barnvaccination. Foto: Light Field Studios. Licens: Elements.envato.com
Temabild: Barnvaccination.

Nya covidvacciner är snart klara medan larmet växer om en ny covidvariant kallad Eris. Lansering sker i slutet av september i USA, enligt Reuters. Kommer lockdown och covidrestriktioner att införas?

Vårdgivare kämpar med ett ökat antal sjukhusinläggningar till följd av covidinfektioner, skriver Independent som hänvisar Reuters. En undervariant av Omicron, kallad Eris eller EG.5.1, som ursprungligen uppstod i slutet av 2021, står nu för cirka 17 procent av de nuvarande covidfallen enligt den amerikanska hälsomyndigheten CDC.

Den nya varianten inkluderar normala förkylningssymptom som rinnande näsa, huvudvärk, trötthet, nysningar och ont i halsen.

Under veckan 30 juli-5 augusti, den senaste perioden med tillgängliga data, ökade sjukhusinläggningarna med över 14 procent, medan dödsfallen ökade med 10 procent jämfört med föregående vecka.

“Folkhälsotjänstemän, om de vill se en majoritet av vuxna få dessa årliga vacciner, kommer de att behöva göra fallet till den amerikanska allmänheten att Covid inte är över och det utgör fortfarande en risk för dem”, säger Kaiser Family Foundation Director of Survey Methodology Ashley Kirzinger till Reuters.

Amerikaner skeptiska till nya covidvacciner

Leverantörer och apotek förbereder sig för att introducera en uppdaterad vaccinversion designad för Omicron, men experter är inte speciellt optimistiska gällande att majoriteten av amerikanerna kommer att välja att vaccinera sig med nya covidvacciner.

Färre än 50 miljoner människor i USA fick vaccinationen förra hösten, jämfört med 250 miljoner – vilket utgjorde 73 procent av landets befolkning – när vaccinet först blev tillgängligt 2021, enligt myndigheten.

Michael Yee, analytiker vid investeringsgruppen Jefferies, påpekade också att vaccintillverkare har meddelat att de kan behöva minska personalen på grund av den låga efterfrågan förra året samt de förväntade låga förhoppningarna på nya covidvacciner.

“Ta en titt på vad som hände förra vintern. Det var 50 miljoner i USA, och det verkar troligt att det blir lägre än så, med tanke på att det finns mindre oro för Covid i år än förra året”, sa Yee till Reuters.

Mer än en miljon amerikaner har avlidit till följd av covid sedan pandemin började, påstår Independent.

Läkemedelsindustrins frontorgan CDC rekommenderar att man håller sig uppdaterad gällande nya covidvaccineroch påfyllningsdoser som en årlig åtgärd parallellt med influensavaccination. Särskilt äldre personer och de med nedsatt immunförsvar uppmanas att ta sprutan.

Text och översättning: NewsVoice. Källa: Independent, “Updated Covid vaccines are nearly ready as alarm grows over new variant’s rapid spread”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq