President Ibrahim Traoré ska återta Burkina Faso från Frankrikes våld med stöd av Ryssland

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 augusti 2023
- Torbjörn Sassersson red.

Den nya juntapresidenten Ibrahim Traoré som nu kastar ut alla utlänningar från Burkina Faso berättar under Russia Africa Summit 2023 att den franska olagliga ockupationen av landet är slut. Till stöd för denna befrielsekamp finns Ryssland, säger Traoré.

Traoré betraktar Ryssland som en del av den afrikanska familjen eftersom “vi delar samma historia” och han syftar på Rysslands uppoffringar för att befria världen från nazismen under andra världskriget.

Traoré påpekar att många bortglömda afrikaner och afrikanska stater kämpade för väst mot den tyska armén under andra världskriget.

Nu handlar kampen om att bli av med ockupationsmakten Frankrike:

“När det gäller Burkina Faso har vi i mer än åtta år konfronterats med den mest barbariska och våldsamma manifestationen av nykolonialism och imperialism och detta slaveri påtvingas oss fortfarande.”

Han säger att folket Burkina Faso har beslutat sig för att bekämpa terrorismen i landet. Han syftar på de franskstödda terroristerna ECOWAS (legosoldater) som Paris vill ska attackera juntan i landet.

Kapten Ibrahim Traoré hemkomst efter Russia Africa Summit 2023 hyllades av folket den 1:a augusti 2023.

Ibrahim Traoré beklagar sig över att hans junta nu kallas för en olaglig regering av samma Västallians som ockuperat landet. Han tackar samtidigt Putin för att Ryssland nu står bakom befrielseprocessen.

I går meddelade Frankrike att man vägrar dra ut de franska militären från Burkina Faso trots att den nya regeringen i landet med kraft bett dem lämna landet omedelbart.

Burkina Faso samarbetar nära med både Nigers och Malis ledningar för att bli av med Frankrike. Ledarna för dessa länder har inte för avsikt att förklara krig, men betraktar en eventuell intervention (läs militär attack) i Niger som en “krigsförklaring” mot alla de afrikanska stater som Frankrike vägrar lämna.

Bedömare anser att om Frankrike kastas ut från Mali, Niger och Burkina Faso kommer Frankrike som land att ekonomiskt kollapsa, vilket ledningen i Paris aldrig kommer att tillåta ske.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jaha, ja. Så Frankrikes ekonomi kommer att raseras, om landet blir utkastat från Nigeria, Mali och Burkina-Faso. Men det handlar naturligtvis inte om att Frankrike/EU suger ut dessa länder och stjäl deras naturtillgångar, eller hur?

  Utsugningen av Afrikas naturtillgångar fortsätter i oförändrad takt, av de forna kolonialmakterna. Inte undra på att länderna där tar emot Kina och Ryssland med öppna armar, som tydligen betalar skäligt för sig.

 • Gemensamt för alla dessa länder i Afrika är att de aldrig blev självständiga utan blev lurade av Frankrike och än idag har inga av dessa länder ett fungerande penningsystem eller egna valutor överhuvudtaget!

  Centralafrikanska republiken, Tchad, Guinea Bissau, Guinea, Burkina Faso, Cameron, Chad, Benin, Kongo, Mali, Ivory Coast, Gabon, Elfenbenskusten, Niger, Senegal, Sudan

  Och alla inre motstånd har kallats för “muslimska terrorister” och mördandet på dessa människor från luften, marken, havet varit enormt senaste 2 decennier.

  Sverige har haft en mycket aktiv roll att hjälpa kolonialisterna och inte minst Frankrike i Mali och andra länder.

  All flykt och invandring och flyktingar till EU från Afrika, är från dessa länder där Frankrike har under kontroll och aktivt skapat fattigdom, slaveri, krig och inbördeskrig.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *