President Ibrahim Traoré ska återta Burkina Faso från Frankrikes våld med stöd av Ryssland

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 augusti 2023
- Torbjörn Sassersson

Den nya juntapresidenten Ibrahim Traoré som nu kastar ut alla utlänningar från Burkina Faso berättar under Russia Africa Summit 2023 att den franska olagliga ockupationen av landet är slut. Till stöd för denna befrielsekamp finns Ryssland, säger Traoré.

Traoré betraktar Ryssland som en del av den afrikanska familjen eftersom ”vi delar samma historia” och han syftar på Rysslands uppoffringar för att befria världen från nazismen under andra världskriget.

Traoré påpekar att många bortglömda afrikaner och afrikanska stater kämpade för väst mot den tyska armén under andra världskriget.

Nu handlar kampen om att bli av med ockupationsmakten Frankrike:

”När det gäller Burkina Faso har vi i mer än åtta år konfronterats med den mest barbariska och våldsamma manifestationen av nykolonialism och imperialism och detta slaveri påtvingas oss fortfarande.”

Han säger att folket Burkina Faso har beslutat sig för att bekämpa terrorismen i landet. Han syftar på de franskstödda terroristerna ECOWAS (legosoldater) som Paris vill ska attackera juntan i landet.

Kapten Ibrahim Traoré hemkomst efter Russia Africa Summit 2023 hyllades av folket den 1:a augusti 2023.

Ibrahim Traoré beklagar sig över att hans junta nu kallas för en olaglig regering av samma Västallians som ockuperat landet. Han tackar samtidigt Putin för att Ryssland nu står bakom befrielseprocessen.

I går meddelade Frankrike att man vägrar dra ut de franska militären från Burkina Faso trots att den nya regeringen i landet med kraft bett dem lämna landet omedelbart.

Burkina Faso samarbetar nära med både Nigers och Malis ledningar för att bli av med Frankrike. Ledarna för dessa länder har inte för avsikt att förklara krig, men betraktar en eventuell intervention (läs militär attack) i Niger som en ”krigsförklaring” mot alla de afrikanska stater som Frankrike vägrar lämna.

Bedömare anser att om Frankrike kastas ut från Mali, Niger och Burkina Faso kommer Frankrike som land att ekonomiskt kollapsa, vilket ledningen i Paris aldrig kommer att tillåta ske.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq